Die Welt: Καλό μήνυμα η πτώση της κυβέρνησης Ραχόι

Die Welt: Καλό μήνυμα η πτώση της κυβέρνησης Ραχόι

«Κανένα κόμμα, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, δεν είχε εμποτιστεί με τόσο μεγάλη διαφθορά όσο το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, τονίζοντας ότι η πτώση της κυβέρνησης Ραχόι ήταν ένα «καλό μήνυμα».

«Στην απόφαση για την υπόθεση Gürtel – μόνο ένα από τα σκάνδαλα διαφθοράς του Λαϊκού κόμματος – οι δικαστές διαπίστωσαν ότι το κόμμα είχε “οικοδομήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα θεσμικής διαφθοράς”. Ο Ραχόι, ο οποίος επιχείρησε να χαρακτηρίσει το όλο θέμα ως αποκλειστικά ατομική υπόθεση, δεν κατηγορήθηκε προσωπικά, αλλά η κατάθεσή του στο δικαστήριο χαρακτηρίστηκε ως “ελάχιστα αξιόπιστη”. Για 29 κατηγορούμενους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης συνολικού ύψους 351 ετών.

Μια απόφαση -κεραυνός» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Μπορούσε ένα κόμμα τόσο σαφώς καταδικασμένο με αναμφισβήτητα εγκλήματά να συνεχίσει να κυβερνά μετά από αυτό; Φυσικά όχι. Επομένως, το τέλος της κυβέρνησης Ραχόι είναι ένα καλό μήνυμα. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι: η Ισπανία χρειάζεται αυτό το διάλειμμα, πρέπει να υπάρξει μια νέα αρχή, μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα» τονίζει η Die Welt.

«Υπό την ηγεσία των Συντηρητικών, η Ισπανία ήταν αξιόπιστος εταίρος. Μια χώρα που είχε χειριστεί μια τεράστια οικονομική κρίση, αλλά έχει εφαρμόσει σιωπηρά πολιτικές λιτότητας και μεταρρυθμίσεις για σχεδόν δέκα χρόνια τώρα – και τώρα εξέρχεται σιγά σιγά από την κρίση… Είναι λοιπόν καταστροφική η αποπομπή Ραχόι; Είναι μια καταστροφή για την Ισπανία; Μια σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα της Ευρώπης; Φυσικά και όχι. Η τάση να χρησιμοποιείται η πολιτική εντολή κυρίως για τον αυτο-εμπλουτισμό είναι ευρέως διαδεδομένη και χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταδικάσει το ισπανικό δικαστικό σύστημα αυτά τα εγκλήματα» υπογραμμίζει η συντηρητική γερμανική εφημερίδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter