Die Welt: Στις χρηματοπιστωτικές αγορές η Ελλάδα μπορεί ξαφνικά να δανειστεί φθηνότερα από τις ΗΠΑ

Die Welt: Στις χρηματοπιστωτικές αγορές η Ελλάδα μπορεί ξαφνικά να δανειστεί φθηνότερα από τις ΗΠΑ

«Στις χρηματοπιστωτικές αγορές η Ελλάδα μπορεί ξαφνικά να δανειστεί φθηνότερα από τις ΗΠΑ, και όλοι τρίβουν τα μάτια τους με έκπληξη. Μα είναι δυνατό;», γράφει η Die welt και προσθέτει:

Ποιοι είναι οι λόγοι που η Ελλάδα δανείζεται πλέον με ευνοϊκότερους όρους ακόμη και από τις ΗΠΑ; Στο ερώτημα γιατί έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε τόσο μεγάλο βαθμό οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να δανείζεται με ευνοϊκότερους όρους ακόμη κι από τις ΗΠΑ, επιχειρεί να απαντήσει εκτενές άρθρο της εφημερίδας «Welt».

H γερμανική συντηρητική εφημερίδα γράφει, μεταξύ άλλων, ότι «οι συγκριτικά χαμηλότερες αποδόσεις των ελληνικών έναντι των αμερικανικών ομολόγων αντικατοπτρίζουν, κανονικά, ότι η Ελλάδα είναι ένας πιο υγιής οφειλέτης. «Αυτό είναι αξιοσημείωτο δεδομένου ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν το αδιαμφισβήτητο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που είναι το δολάριο και σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να αναθέσουν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να τυπώσει χρήμα για να πληρώσει τα χρέη της. Επίσης, παρότι το χρέος ξεπερνά το 100%, η Αμερική αξιολογείται με το κορυφαίο ΑΑΑ. […] Η Ελλάδα, αντιθέτως, ως μέλος της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα. Και με το χρέος να βρίσκεται στο 188%, η αξιολόγησή της είναι στο ναδίρ. Εξαιτίας της κακής αξιολόγησης η Ελλάδα δεν στηρίζεται άλλωστε και από την ΕΚΤ. Τα ελληνικά ομόλογα δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων».

Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που μειώθηκε η απόδοση των ελληνικών ομολόγων; «To comeback υποκινείται από τους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι και σε αναζήτηση καλών αποδόσεων οδηγήθηκαν στην Αθήνα. Τα 5ετή γερμανικά ομόλογα έχουν αρνητικό επιτόκιο ύψους 0,43%, όπερ σημαίνει: με τέτοιους τίτλους οι επενδυτές χάνουν χρήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι και στα ιταλικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας τα επιτόκια υποχώρησαν δραστικά στο 1,42%. Αυτό ενισχύσει τη θεωρία ότι στην απεγνωσμένη αναζήτηση αποδόσεων οι επενδυτές αψηφούν τους πιθανούς κινδύνους».

Εν τω μεταξύ το Bloomberg αναφέρει ότι το ανανεωμένο κυνήγι των αποδόσεων στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων έχει φέρει τους επενδυτές σε νερά που παραδοσιακά είναι ταραγμένα. Το ράλι των ελληνικών ομολόγων, μετά την έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης χρημάτων προς την πλέον χρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, έχει φέρει τις αποδόσεις των πενταετών ομολόγων να κινούνται κάτω από αυτές των αντίστοιχων αμερικανικών.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών παραμένουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών παραμένουν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έχοντας υποχωρήσει κατά 19 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα και κατά 21 μονάδες βάσης την προηγούμενη.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 3,35%, ενώ η απόδοση των πενταετών ομολόγων στο 2,2%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης συνέχισαν να ευνοούνται από τα μηνύματα της ΕΚΤ για μια χαλαρή πολιτική. Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων κινούνταν κοντά στα πρόσφατα χαμηλά επίπεδά τους, παρόλο που ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία δήλωσε στην εφημερίδα Il Messaggero ότι η μείωση της υψηλής φορολογίας εισοδήματος είναι μια «απαραίτητη ενέργεια δικαιοσύνης» και η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα στον επόμενο προϋπολογισμό.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων διατηρούνταν κοντά αλλά και πάλι χαμηλότερα του 0%, με τα δημοσιεύματα για περαιτέρω πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2019 να προσφέρουν περαιτέρω ενδείξεις για εκτεταμένη οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Die Welt

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter