Στο «σκαμνί» για τις φρεγάτες του Ναυτικού ο Γιάννος Παπαντωνίου: Κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Στο «σκαμνί» για τις φρεγάτες του Ναυτικού ο Γιάννος Παπαντωνίου: Κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
Γιάννος Παπαντωνίου (φωτογραφία αρχείου)

Ξεκίνησε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη την υπόθεση της αναβάθμισης των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου, τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου και ακόμη επτά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών απόστρατοι στρατιωτικοί αλλά και ο στενός φίλος του ζεύγους Ανδρέας Μπάρδης, ο οποίος στην απολογία του το 2018 είχε παραδεχτεί ότι έλαβε εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά από Παπαντωνίου και Κουράκου κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «φιλική εξυπηρέτηση», αδειάζοντας πρακτικά τον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του.

Διαβάστε: Ελβετικό κλειδί ο κουμπάρος του Παπαντωνίου

Πιο αναλυτικά, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του διώκονται για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες σε βαθμό κακουργήματος το οποίο αφορά στη μίζα των 2.835.197 ελβετικών φράγκων που φέρεται να εισέπραξε ο Γιάννος Παπαντωνίου από την THALES NEDERLAND B.V. για την ανάθεση στην γαλλική εταιρεία το 2003 του εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Με το ίδιο αδίκημα διώκεται και ο Ανδρέας Μπάρδης ο οποίος έχει παραδεχτεί στην απολογία του ότι το 2002 και το 2003 έβγαλε στο εξωτερικό 2,5 εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό του πρώην υπουργού στην Ελβετία, υποστηρίζοντας όμως σε ότι αφορά τον ίδιο πως δεν γνώριζε την προέλευσή των χρημάτων. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι βαρύνονται με το αδίκημα της συνδρομής σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Να σημειωθεί ότι για τους περισσότερους από τους εμπλεκόμενους η υπόθεση έκλεισε με παραγραφή. Ειδικότερα 10 από τους 16 συνολικά κατηγορούμενους πρώην στρατιωτικούς, οι οποίοι αποτελούσαν μέλη των επιτροπών που υπέγραφαν τις συμβάσεις και κατηγορήθηκαν για απιστία, απαλλάχτηκαν λόγω παρέλευσης 20ετίας.

Αίτημα κλήτευσης του Ρωμανού

Κατά τη σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης ο συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους Παπαντωνίου, ο γνωστός δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος υπέβαλλε αίτημα προς το Δικαστήριο για την κλήση ως μάρτυρα του Λουκά Ρωμανού εκπρόσωπο την περίοδο εκείνη της ΤΗΙΝΤ (Thales International) Ελλάδος.

Παρόμοιο αίτημα κατατέθηκε από την πλευρά Δημητρακόπουλου και για τη σύζυγό του Χαράλαμπου Μπεκατώρου. Πρόκειται για το πρόσωπο που με πρωτοβουλία του είχε μεταφέρει από τις 24 Οκτωβρίου 2001 έως τις 30 Ιουλίου 2002 το ποσό των 2.654.500 ευρώ προς τον Γιάννο Παπαντωνίου για λογαριασμό της ολλανδικής εταιρείας Thales Netherland.

Διαβάστε: Οι «ταμίες» του Γιάννου

Ο Μπεκατώρος είχε ανασυρθεί νεκρός από το αμάξι του, στις 18 Ιανουαρίου 2012, λόγω αυτοκινητιστικού δυστυχήματος στην Αττική Οδό. Τότε κάποια ΜΜΕ έκαναν λόγο για «περίεργο δυστύχημα», το οποίο έγινε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί στις 6 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Το Μαξίμου κρύβεται πίσω από τον Πέτσα για τη λίστα Πέτσα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter