Διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας: Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση, στην Αθήνα ο επόμενος γύρος

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας: Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση, στην Αθήνα ο επόμενος γύρος

Μετά από τρεις και πλέον ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων εκπροσώπων στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησε από το γραφείο της προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπακσέ που φιλοξένησε τη συνάντηση και συμφωνήθηκε πως ο επόμενος γύρος των συζητήσεων θα λάβει χώρα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε στο ξενοδοχείο της στο Swiss Hotel στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ενώ αναμένεται ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ των αποστολών των δύο χωρών.

Δείτε επίσης: Διερευνητικές επαφές με το βλέμμα σε ΗΠΑ και ΕΕ

Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ήταν ο 79χρονος πρέσβης ε.α. Παύλος Αποστολίδης, ενώ απέναντί του κάθισε ο 58άχρονος υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και διπλωμάτης καριέρας Σεντάτ Ονάλ.

Ο 60ός κύκλος επαφών είχε λάβει χώρα στις 4 Μαρτίου του 2016 με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να έρχεται στην Αθήνα, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια αφού τέσσερις μήνες μετά, στις 24 Ιουλίου, έλαβε χώρα το πραξικόπημα στην Τουρκία την ώρα που κορυφωνόταν και στα ελληνικά νησιά του βόρειου Αιγαίου η προσφυγική κρίση.

Από τότε έχουν γραφτεί πολλά για αλλαγή στάσης της χώρας μας, ωστόσο πηγές κοντά στον πρώην Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά σημειώνουν ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στάσης από την ελληνική πλευρά (γι’ αυτό άλλωστε παρέμεινε ο κ. Αποστολίδης) και το μόνο που έγινε είναι ότι η Αθήνα, εκτιμώντας ότι στις διερευνητικές δεν υπήρξε καμία πρόοδος, ενημέρωσε τον κ. Τσαβούσογλου για την πρόθεσή της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο λαμβάνοντας την απάντηση «στο Ιόνιο κάντε ό,τι θέλετε».

Σε αυτά τα σχεδόν τέσσερα χρόνια δεν σημειώθηκε κάποια σημαντική αλλαγή, εκτός αν κάποιος δώσει βάση στη δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, πρέσβη Ιμπραχίμ Καλίν τον Ιούλιο, λίγο μετά τη μυστική τότε συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας στο Βερολίνο με γερμανική πρωτοβουλία. «Μεταβήκαμε σε ουδέτερο έδαφος, στο Βερολίνο» είχε πει ο κ. Καλίν. «Συζητήσαμε εκεί το θέμα. Καταλήξαμε σε συμφωνία, συμφωνήσαμε. Συμφωνήθηκε ακόμη και το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών. Μια ημέρα πριν από τη δική μας ανακοίνωση η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι σύναψε μια τέτοιου είδους συμφωνία με την Αίγυπτο». Σε περίπτωση που ο κ. Καλίν δεν ψεύδεται θα πρέπει να αναζητηθούν οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας για τη ΝΑ Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας: «Ο διάλογος δεν αποτελεί διαπραγμάτευση. Πρόκειται για προκαταρκτικό στάδιο επαφών για να διαπιστωθεί αν υπάρχει έδαφος για να αρχίσει διαπραγμάτευση. Για να συνεχιστεί δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η αποκλιμάκωση», ενώ η Αθήνα προσέρχεται στο αυριανό τραπέζι με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε η διαφορά τους θα παραπεμφθεί για για επίλυση στη Χάγη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter