Διεθνές Δικαστήριο: Οι αντιδράσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την εντολή κατάπαυσης του πυρός

Διεθνές Δικαστήριο: Οι αντιδράσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την εντολή κατάπαυσης του πυρός
AP Photo/Ismael Abu Dayyah

Αντιδράσεις τόσο από τις εμπλεκόμενες πλευρές στην σύγκρουση στην Γάζα, όσο και από την διεθνή κοινότητα έχει φέρει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) να δώσει εντολή για άμεση κατάπαυση πυρός στην Ράφα και για άνοιγμα του συνοριακού περάσματος για να μπει ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα.

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς του Ισραήλ ήρθε για στόματος του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών της χώρας, Μπεζαλέλ Σμότριχ ο οποίος δήλωσε πως: «Το αίτημα προς το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ισοδυναμεί με το αίτημα να αποφασίσει το Ισραήλ να πάψει να υπάρχει. Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο».

Σειρά πήρε ο κυβερνητικός εταίρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, βασικός πολιτικός του αντίπαλος και μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, ο οποίος δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον «δίκαιο και αναγκαίο» πόλεμο κατά της Χαμάς για να επιστρέψει (στην πατρίδα) τους ομήρους του και να εγγυηθεί την ασφάλεια του κράτους. Όπως τόνισε: «Το κράτος του Ισραήλ είναι δεσμευμένο να συνεχίσει να πολεμά για την επιστροφή των ομήρων του και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών του – όπου και όποτε είναι απαραίτητο- συμπεριλαμβανομένης της Ράφα».

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης Γιάιρ Λάπιντ, ο οποίος καταδίκασε την απόφαση γιατί όπως υποστήριξε αυτή δεν συνδέει το αίτημά για τερματισμό των συγκρούσεων με το αίτημα για επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Αν και συνήθως σφοδρός επικριτής του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Λαπίντ δήλωσε ότι η αποτυχία του δικαστηρίου να συνδέσει τα δύο ζητήματα ήταν «ηθική κατάρρευση και ηθική καταστροφή».

Χαιρετίζει η Χαμάς και η Παλαιστιακή Αρχή

Από την πλευρά της η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα. Το παλαιστινιακό κίνημα ωστόσο αποδοκίμασε το γεγονός ότι η απόφαση δεν αφορά ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς «χαιρετίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένει από την ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ «να λάβει απόφαση για τον τερματισμό της επιθετικότητας και της γενοκτονίας κατά του λαού μας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο στη Ράφα».

«Αυτό που συμβαίνει στη Τζαμπάλια και σε άλλες περιοχές του θύλακα δεν είναι λιγότερο εγκληματικό και επικίνδυνο από αυτό που συμβαίνει στη Ράφα», ανέφερε η Χαμάς, καλώντας τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να συμμορφωθεί άμεσα με αυτήν την απόφαση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπού Ρουντεϊνέχ ανέφερε σε δηλώσεις του: «Η προεδρία χαιρετίζει την απόφαση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο, η οποία αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση στο αίτημα να σταματήσει ο ολοκληρωτικός πόλεμος στη Γάζα».

Η Νότια Αφρική

Από την πλευρά του ο αξιωματούχος της Νότιας Αφρικής Ζέιν Ντάνγκορ τόνισε πως: «Η Νότια Αφρική χαιρετίζει την απόφαση που εξέδωσε σήμερα το δικαστήριο … Η απόφαση αυτή είναι πρωτοποριακή, καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρητή αναφορά στο Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του δράση σε οποιαδήποτε περιοχή της Γάζας. Αυτό αποτελεί de facto έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Δίνει εντολή στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της σύγκρουσης να τερματίσει την πολεμική του δράση εναντίον του λαού της Παλαιστίνης».

Στον χορό των δηλώσεων μπήκε και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζουζεπ Μπορέλ ο οποίος σχολίασε λέγοντας: «Ποια θα είναι η απάντηση της [ΕΕ] στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εκδόθηκε σήμερα, ποια θα είναι η θέση μας; Θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της υποστήριξής μας στους διεθνείς θεσμούς του κράτους δικαίου ή της υποστήριξής μας στο Ισραήλ».

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση-κόλαφος από το Διεθνές Δικαστήριο κατά Ισραήλ για την επίθεση στη Ράφα: «Να σταματήσει άμεσα κάθε στρατιωτική ενέργεια»

Σχέδιο Ερντογάν για τουρκικά θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο αποκαλύπτει η Sabah – Προωθεί ατζέντα συνδιαχείρισης

Ιράν: Προκαταρκτική έρευνα απομακρύνει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας στην συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσί

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter