Διεθνές Δίκτυο κατά Διαφθοράς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει ταφόπλακα στην έρευνα της Τουλουπάκη για τη Novartis

Διεθνές Δίκτυο κατά Διαφθοράς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει ταφόπλακα στην έρευνα της Τουλουπάκη για τη Novartis

Στην «έξοδο» της Ελένη Τουλουπάκη από τη θέση της Εισαγγελέως Καταπολέμησης της Διαφθοράς διάταξης σε πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο προβλέπει την ενοποίηση των Εισαγγελιών Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς, αναφέρεται σε δημοσίευμα του το Δίκτυο Ερευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP). 

Kάτι που σύμφωνα με τους συντάκτες του δημοσιεύματος θα οδηγήσει την έρευνα της Τουλουπάκη για τη Novartis και τα πολιτικά πρόσωπο που ερευνά σε «ταφόπλακα». Πρόκειται για δημοσίευμα κόλαφο το οποίο εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη χώρα μας διεθνώς σε ότι αφορά την μεταχείριση μιας εισαγγελέως που ερευνά πολιτικά πρόσωπα σε διεθνές σκάνδαλο.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά και στο δημοσιογράφο του Documento Βαγγέλη Τριάντη ο οποίος το 2017 είχε πέσει θύμα δύο περίεργων διαρρήξεων στο σπίτι του καθώς οι δράστες είχαν αφαιρέσει μόνο τα προσωπικά του λαπ τοπ χωρίς να πειράξουν τίποτα άλλο, όπως ακριβώς συνέβη και με τη διάρρηξη στο σπίτι της Ελένης Τουλουπάκη, όπου είχαν αφαιρέσει μόνο έγγραφα και σκληρούς δίσκους από το αρχείο της καθώς επίσης και έγγραφα που αφορούσα σε προσωπικά της δεδομένα.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «η δουλειά της Ελένης Τουλουπάκη κρέμεται από μια κλωστή» καθώς «ο πρόσφατος νομοθετικός ελιγμός μπορεί να οδηγήσει στην αποβολή της» από τη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς. Το δημοσίευμα αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε την Τετάρτη. Όπως επισημαίνεται, οι επικριτές του νομοσχέδιου πιστεύουν ότι το νέο τμήμα (εννοούν αυτό που θα προκύψει από την ενοποίηση των δύο εισαγγελιών), «θα εγκαταλείψει έρευνα για το κατά πόσον υψηλόβαθμοι πολιτικοί ενδέχεται να έχουν λάβει δωροδοκίες από τη Novartis, μια ελβετική φαρμακευτική εταιρεία που είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στον διακανονισμό που έκανε στις ΗΠΑ η Novartis με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για παραβίαση του νόμου περί πρακτικών διαφθοράς στο εξωτερικό αποδεχόμενη να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια για παράνομες πληρωμές (μίζες). Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δωροδοκίες επέτρεψαν στη Novartis να αυξήσεις τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων της σε διογκωμένες τιμές και να αποκτήσει πιο κυρίαρχη θέση στην ελληνική αγορά υγειονομικής περίθαλψης. «Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε μία σοβαρή οικονομική κρίση», ενώ επισημαίνεται ότι το κόστος για την Ελλάδα ανήλθε σε 3,4 δισ. δολάρια.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στην εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis καθώς ήταν ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που ερευνήθηκαν από την Ελένη Τουλουπάκη αλλά η έρευνα κατέληξε στο αρχείο.

«Η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω ότι δεν με αγγίζουν. Και μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι συκοφάντες και εκείνοι που βρίσκονται πίσω τους θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη », δήλωνε ο Σαμαράς τον Φεβρουάριο του 2018, όταν το κόμμα του ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υπονομεύσει την έρευνα

Το δημοσίευμα αναφέρει και στις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την άνοδό της στην εξουσία ώστε να μην προχωρήσει η έρευνα της Ελένης Τουλουπάκη .

«Με το που έχασε την εξουσία το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, η ΝΔ με επικεφαλής το σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε πολλές προσπάθειες ώστε να υπονομεύσει την έρευνα της Ελένης Τουλουπάκη» επισημαίνεται. Οι συντάκτες του δημοσιεύματος αναφέρονται στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά της Ελένης Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας, καθώς επίσης και την απόρριψη από το Δικαστικό Συμβούλιο της αίτησης απόρριψης που είχε καταθέσει. Στο σημείο αυτό στέκονται και στην περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη, ένα από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, ο οποίος μία ημέρα πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου είχε προαναγγείλει το αποτέλεσμα της στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

To δημοσίευμα αναφέρεται στην προσφυγή της Ελένης Τουλουπάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις του δικηγόρου της Βασίλη Χειρδάρη.

«Οι όροι έχουν αντιστραφεί. Ο ελεγκτής έχει γίνει αντικείμενο έρευνας και αυτοί που ερευνούνται έχουν γίνει οι ελεγκτές» σημείωσε o κ. Χειρδάρης.

Οι διαρρήξεις σε δημοσιογράφο του Documento

To δημοσίευμα αναφέρεται επίσης και στη διάρρηξη που είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο στο σπίτι της Ελένης Τουλουπάκη, όπου εκλάπησαν μόνο έγγραφα και σκληροί δίσκοι, δίχως οι διαρρήκτες να πειράξουν τίποτα άλλο. Όπως αναφέρουν η Τουλουπάκη ήταν πεπεισμένη ότι η διάρρηξη είχε σκοπό η ίδια να σταματήσει την έρευνα της, ενώ είχε αναφέρει τότε στο OCCRP ότι η ίδια είχε γίνει «νούμερο ένα στόχος στην Ελλάδα» ενώ φοβόταν για τη ζωή της.

Στο σημείο αυτό οι συντάκτες του δημοσιεύματος αναφέρονται και στις δύο διαρρήξεις που είχαν γίνει τον Ιανουάριο και το Μάρτιο του 2017 στο σπίτι του δημοσιογράφου του Documento Βαγγέλη Τριάντη έπειτα από δημοσιεύματα της εφημερίδας για την έρευνα του FBI σχετικά με τη Novartis, όπου πάλι οι διαρρήκτες δεν αφαίρεσαν τίποτα άλλο παρά μόνο τα λαπ τοπ του δημοσιογράφου. Ο δημοσιογράφος είχε καταγγείλει δημόσια πως λίγες μέρες πριν από τη δεύτερη διάρρηξη κατά τη διάρκεια συνάντησης με πρόσωπο που σχετιζόταν με τη Novartis σε κεντρικό μαγαζί στο Κολωνάκι, εκτυλίχθηκε περιστατικό ξυλοδαρμού της «πηγής» του δημοσιογράφου μπροστά στα μάτια των θαμώνων από ένα άγνωστο γεροδεμένο πρόσωπο που μπήκε στο μαγαζί μόνο γι αυτό το λόγο και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Τέσσερις μέρες μετά το Documento προχώρησε σε νέο δημοσίευμα και δύο μέρες μετά διέρρηξαν για δεύτερη φορά το σπίτι του δημοσιογράφου.

«Καρφί στο φέρετρο της έρευνας»

Σε δηλώσεις του στο OCCRP ο Βασίλης Χειρδάρης χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ως το «τελευταίο καρφί στο φέρετρο της πολυετούς έρευνας της Ελενης Τουλουπάκη για τη Novartis, το οποίο «θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο για μια χώρα που εδώ και καιρό μαστίζεται από διαφθορά».

Όπως εξηγεί ο κ. Χειρδάρης με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση «αποσκοπεί στην απομάκρυνση της Τουλουπάκη από οποιαδήποτε θέση που αφορά την κυβερνητική διαφθορά» ενώ επισημαίνει πως «μια χώρα όπως η Ελλάδα χρειάζεται ένα ειδικό τμήμα καταπολέμησης της διαφθοράς» .

Σύμφωνα με τον κ. Χειρδάρη η πολιτική διαφθορά δεν είναι ίδια με τα είδη κλοπής, υπεξαίρεσης ή απάτης που συνήθως διερευνούνται από το τμήμα οικονομικού εγκλήματος που είναι έτοιμο να απορροφήσει την εισαγγελία Διαφθοράς.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην κίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη να

χαιρετίσει την κατάθεση του νομοσχεδίου, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γεωργιάδης. «εκπρόσωπος στο παρελθόν του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ), ενός ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος, διερευνήθηκε επίσης από το γραφείο της Τουλουπάκη για το ρόλο του στο σκάνδαλο Novartis , ενώ ήταν υπουργός Υγείας». Να σημειωθεί ότι η έρευνα για πιθανή εμπλοκή του Άδωνι Γεωργιάδη στην υπόθεση Novartis είναι ακόμη ανοικτή από την Ελένη Τουλουπάκη.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα του OCCRP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter