Διεθνές κύκλωμα θα «έριχνε» πάνω από 5.000 λίτρα νοθευμένο ελαιόλαδο σε Ισπανία και Ιταλία

Διεθνές κύκλωμα θα «έριχνε» πάνω από 5.000 λίτρα νοθευμένο ελαιόλαδο σε Ισπανία και Ιταλία

Οι αστυνομικές αρχές στην Ισπανία και την Ιταλία συνέλαβαν 11 άτομα και κατέσχεσαν περισσότερα από 5.000 λίτρα νοθευμένου ελαιολάδου μετά την εξάρθρωση μιας διεθνούς σπείρας που νόθευε το προϊόν με φθηνότερα λάδια. Η τιμή του ελαιόλαδου έχει εκτοξευτεί από τις συνεχιζόμενες κακές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ετών, καθιστώντας το πολύτιμο αγαθό και στόχο κακοποιών.

Η έρευνα, που διεξήχθη από την ισπανική πολιτοφυλακή, Guardia Civil, σε συνεργασία με τους ιταλούς καραμπινιέρους και την Europol, οδήγησε σε επιδρομές και στις δύο χώρες και σε έρευνες συνεταιρισμών επεξεργασίας ελιάς στις ισπανικές επαρχίες Θιουδάδ Ρεάλ, Χαέν και Κόρδοβα. Η σπείρα θα μπορούσε να έχει αποκομίσει μέχρι και 1,4 εκ. ευρώ από την πώληση του νοθευμένου ελαιόλαδου, με βάση τη μέση τιμή πώλησης.

Διεθνής διανομή

Οι υποψίες δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά όταν οι αξιωματικοί της Guardia Civil ανακάλυψαν «μια σειρά από ανωμαλίες» κατά την επιθεώρηση ενός φορτηγού που μετέφερε ελαιόλαδο στην περιοχή Θιουδάδ Ρεάλ. Σύντομα ανακάλυψαν μια διπλή επιχείρηση στην Ισπανία και την Ιταλία που είχε σχεδιαστεί για τη διανομή νοθευμένου ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά.

«Στην Ισπανία, χρησιμοποίησαν μια εταιρεία που συνδέθηκε με την απόκτηση ελαίων χαμηλότερης κατηγορίας για να κάνουν προσμίξεις σε παρθένα και εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με θολά και κακής ποιότητας λάδια, και στη συνέχεια να τα πουλήσουν παραποιώντας έγγραφα», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση.

«Ανέμειξαν θολά έλαια – ένα υποπροϊόν της διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου – με ελαιόλαδο καλύτερης ποιότητας, έτσι ώστε να λάβουν τα σωστά επίπεδα λιπών και [άλλων ουσιών] για να επιτρέψουν την πώλησή τους. Επίσης, εμπόδισαν την ιχνηλασιμότητα μη καταχωρώντας τα λάδια των εταιρειών τους». Οι ιταλοί καραμπινιέροι ανακάλυψαν μια παρόμοια υποτιθέμενη επιχείρηση παραποίησης που αφορούσε δύο σημαντικές εταιρείες επεξεργασίας πετρελαίου στην Ιταλία.

«Οκτώ ταυτόχρονες έρευνες πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία και την Ιταλία και συνελήφθησαν 11 άτομα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ως αποτέλεσμα των ερευνών, κατασχέθηκαν περισσότερα από 5.200 λίτρα νοθευμένου ελαιόλαδου έτοιμο για την αγορά, μαζί με 91.000 ευρώ σε μετρητά και τέσσερα οχήματα. Ορισμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν επίσης αποκλειστεί».

Αυξημένες τιμές πανευρωπαϊκά

Η είδηση ​​της κατάσχεσης ήρθε εν μέσω των συνεχιζόμενων υψηλών τιμών του ελαιολάδου καθώς η ξηρασία και άλλες δυσμενείς καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές σοδειές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στους 2,4 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, λιγότερο από τη συγκομιδή του περασμένου έτους και πολύ χαμηλότερη από την παγκόσμια ζήτηση περίπου 3 εκατομμυρίων τόνων.

Η ισπανική παραγωγή έχει πληγεί από ξηρασία και καύσωνα άνω των 40 C, ενώ η κρίση επιδεινώθηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και το Μαρόκο. Η Ισπανία, η οποία παράγει το μισό ελαιόλαδο στον κόσμο, αναμένεται να παράγει 765.000 τόνους φέτος – περισσότερους από τους 664.00 που παρήχθησαν με την κακή συγκομιδή του περασμένου έτους, αλλά πολύ λιγότερο από τους 1,3 εκατ. τόνους περίπου που θα μπορούσε να υπολογιστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, από το καλλιεργητικό έτος 2011/2012 έως το έτος καλλιέργειας 2022/2023, η τιμή για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στη Χαέν της Ισπανίας κυμαινόταν από 228,5 ευρώ ανά 100 κιλά μέχρι τα 340,4 ευρώ ανά 100 κιλά. Η μέση τιμή αυτή την περίοδο ήταν περίπου 297 € ανά 100 κιλά. Οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές ήταν 620 € και 174,3 € ανά 100 κιλά αντίστοιχα. Επομένως, η σπείρα θα μπορούσε να έχει αποκομίσει ένα μέσο κέρδος της τάξης του 1,4 εκατομμυρίου ευρώ, αν είχε καταφέρει να διαθέσει ολόκληρη την ποσότητα του νοθευμένου ελαιόλαδου στην αγορά, με τη μέση τιμή πώλησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter