Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Σουδάν: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται στο Νταρφούρ»

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Σουδάν: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται στο Νταρφούρ»

Οι αξιωματούχοι του δικαστηρίου έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις αναφορές που έρχονται από τη χώρα για εξωδικαστικές δολοφονίες, σεξουαλική βία και άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη συνεχιζόμενη εσωτερική σύγκρουση του Σουδάν.

Ο ανώτατος εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη ότι «τώρα κινδυνεύουμε να επιτρέψουμε στην ιστορία να επαναληφθεί» στο Νταρφούρ καθώς η βία στη δυτική περιοχή αυξάνεται. «Δεν βρισκόμαστε στο χείλος μιας καταστροφής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρισκόμαστε στη μέση μιας καταστροφής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι εισαγγελείς του ΔΠΔ θα εξετάσουν αναφορές για «εξωδικαστικές δολοφονίες, πυρπόληση σπιτιών και αγορών και λεηλασίες, στο Ελ Τζενέινα, στο Δυτικό Νταρφούρ, καθώς και για δολοφονίες και εκτοπισμούς αμάχων στο Βόρειο Νταρφούρ και σε άλλες τοποθεσίες σε όλο το Νταρφούρ», ανέφερε σε έκθεση του το γραφείο του Χαν. Θα εξεταστούν επίσης οι ισχυρισμοί για «σεξουαλικά εγκλήματα και εγκλήματα με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένων μαζικών βιασμών και εικαζόμενων αναφορών βίας κατά παιδιών».

Μάχη χωρίς τέλος

Από τις 15 Απριλίου, το Σουδάν συγκλονίζεται από μια αιματηρή σύγκρουση μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και των ισχυρών παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).  Οι μάχες έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει περισσότερα από τρία εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι περισσότερες μάχες έχουν συμβεί στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, αλλά ορισμένα από τα χειρότερα βίαια περιστατικά έχουν καταγραφεί στην περιοχή του Νταρφούρ. Ένας ομαδικός τάφος τουλάχιστον 87 ανθρώπων που φέρεται να σκοτώθηκαν από την RSF και τους συμμάχους της, βρέθηκε έξω από την πόλη Ελ Τζενέινα, την πρωτεύουσα του κρατιδίου του Δυτικού Νταρφούρ, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ την Πέμπτη.  Αυτόπτες μάρτυρες είπαν Μέσα της Μέσης Ανατολής τον περασμένο μήνα ότι η μυρωδιά από αποσυντεθημένα  πτώματα γέμισε τους δρόμους, καθώς οι νεκροί των σφοδρών μαχών έμειναν άταφοι.

Χιλιάδες νεκροί

Υπάρχουν αναφορές για 1.500 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην πόλη από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 15 Απριλίου. Τουλάχιστον 1.000 από αυτούς ήταν γυναίκες και παιδιά, εκτιμούν αυτόπτες μάρτυρες. Τα πτώματα δεν μπορούν να προσεγγιστούν εξαιτίας της συνεχιζόμενης μάχης.

Υπήρξαν επίσης αναφορές για σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από μαχητές. Παιδιά έως 12 ετών βιάζονται και υφίστανται σεξουαλικές επιθέσεις με «ανησυχητικό ρυθμό», δήλωσε η φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children νωρίτερα αυτό το μήνα.  Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι έχουν σημειωθεί έως και 4.400 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter