Διεθνές συνέδριο: Πανδημία Covid-19 ως εμφύλιος και χειραγώγηση

Διεθνές συνέδριο: Πανδημία Covid-19 ως εμφύλιος και χειραγώγηση

Ξεκινάει σήμερα, Πέμπτη 7 Μαΐου και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 9 του μηνός το Διεθνές Ανθρωπολογικό Συνέδριο Distribute 2020 που διοργανώνεται από τις επιστημονικές εταιρείες Society for Cultural Anthropology (SCA) και Society for Visual Anthropology (SVA) των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Το συνέδριο είναι εύκολα προσβάσιμο σε όλους καθώς εξ αρχής, πριν προκύψει η πανδημία, είχε σχεδιαστεί να διεξαχθεί σε διαδικτυακή μορφή – υπήρχαν προβληματισμοί σχετικά με την επιβάρυνση του κλίματος και τις ανισότητες στην πρόσβαση σε τέτοια ακαδημαϊκά event.

Η θεματική του συνεδρίου «Distribute» θέτει υπό συζήτηση τις σύγχρονες θεωρίες, πρακτικές και μορφές διανομής και αναδιανομής (των πόρων, των ανθρώπινων και μη-ανθρώπινων όντων, της γνώσης, της εξουσίας). Ο ελληνικός κόμβος (Greek Node) περιλαμβάνει επιλεγμένα πάνελ του κεντρικού προγράμματος, τέσσερις «έκτακτες» στρογγυλές τράπεζες σχετικά με την πανδημία και την προβολή επιλεγμένων εθνογραφικών ταινιών από το κεντρικό πρόγραμμα.

Οι συνεδρίες του κεντρικού προγράμματος διατίθενται από την επίσημη πλατφόρμα (https://distribute.utoronto.ca/) ενώ οι παράλληλες δράσεις του ελληνικού κόμβου θα υλοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας Zoom (οι απαραίτητοι σύνδεσμοι ενσωματωμένοι στο πρόγραμμα του συνεδρίου που βρίσκεται εδώ: https://cutt.ly/OyjzVwT).

Σταχυολογούμε κάποιες συνεδρίες που κρίνουμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες:

«Pandemic: Reflections on an Unfolding Crisis

Στο πάνελ τρεις ανθρωπολόγοι συζητούν για την πανδημία Covid-19: ο φόβος του θανάτου που οδηγεί στην καταπίεση της κοινωνίας, η κυριαρχία του μοντέλου της αντιμετώπισης ασθενειών έναντι της δημόσιας υγείας, την αποκήρυξη και τον εκτοπισμό των ειδικών από τον Λευκό Οίκο, η διαπλοκή του βιολογικού συστήματος με την κοινωνία και τον ανθρώπινο πολιτισμό διαμέσου του χρόνου και του χώρου.

Για την εντατικοποίηση της στρατιωτικοποίησης του κυβερνοχώρου και τη βιοπολιτική χειραγώγηση του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19 θα μιλήσει η Αθηνά Καρατζογιάννη (αναπ. καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, Βρετανία).

Ο ιστορικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μήτσος Μπιλάλης θα μιλήσει για τον «πόλεμο» των κοινωνιών απέναντι στην Covid-19 ως εμφύλιο πόλεμο.

Ο Δημήτρης Δαλάκογλου (Vrije University Amsterdam) θα συγκρίνει υποδομές υγείας και ταξικότητα σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Ολλανδία.

Τη θεματική «Ζωονόσοι, επιδημίες και κοινωνικές προσεγγίσεις στη δημόσια υγεία» συντονίζει η Πηνελόπη Παπαηλία (Παν. Θεσσαλίας): Η φυλετικοποίηση του ιού, ο ιατρός/επιδημιολόγος ως «πολιτισμικός ήρωας» και οι «θυσίες» του ιατρικού προσωπικού για τη διάσωση του είδους / του έθνους, η επιβίωση του «ανθρώπινου είδους» απέναντι σε μετα-ανθρωπιστικές κριτικής της κλιματικής αλλαγής, των σχέσεων ανθρώπου-ζώου, της νεο-αποικιοκρατικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος, το νοσοκομείο και το σανατόριο ως κοινωνικοί χώροι, ιστορίες της «ασθένειας» και των «επιδημιών» πέρα από τον διδακτισμό. Ο ιστορικός Γιάννης Στογιαννιδης (Παν. Δυτικής Αττικής) θα μιλήσει για «Ιστορίες φορέων μετάδοσης (19ος-20ός αι.). Κοινωνικές και επιστημονικές αντιλήψεις». Η Αθηνά Πεγκλίδου (ΕΑΠ) θα μιλήσει για τις «Επινοήσεις της θυσίας την εποχή του κορονοϊού Covid-19 και τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε τόπους θυσίας». Ο ιατρικός ανθρωπολόγος Christos Lynteris (University of St. Andrews) θα μιλήσει για «Coronavirus Zoonoses and Sinophobia».

Την ευθύνη της οργάνωσης έχει το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Ερευνητικό πρόγραμμα Αnthrobombing, με την υποστήριξη του Wenner-Gren Foundation for Anthropological Research.

Γλώσσες εργασίας θα είναι η αγγλική για τις μαγνητοσκοπημένες συνεδρίες του κεντρικού προγράμματος και η ελληνική για τα στρογγυλά τραπέζια που οργανώνονται από τον ελληνικό κόμβο.

Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ: https://cutt.ly/OyjzVwT

Σχετικοί Σύνδεσμοι

Distribute2020: https://distribute.utoronto.ca/

Distribute 2020 – Greek node: https://cutt.ly/cygC8N8

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1326142727574740/

Twitter: @cultanth, @anthropolab_gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter