Διεθνή Συνδικάτα: «Σώστε την έντυπη δημοσιογραφία»

Διεθνή Συνδικάτα: «Σώστε την έντυπη δημοσιογραφία»

Εκκληση δύο διεθνών συνδικάτων προς τις κυβερνήσεις για ενίσχυση του Τύπου και φορολόγηση των τεχνολογικών γιγάντων

Σήμα κινδύνου για την έντυπη δημοσιογραφία απευθύνουν δύο διεθνή εργατικά συνδικάτα με περισσότερα από 21 εκατομμύρια μέλη, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις με στόχο τη διάσωση των εφημερίδων, οι οποίες ειδικά μετά την έναρξη της πανδημίας βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση.

Η International Federation of Journalists (IFJ) και η UNI Global Union ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο να πιέσουν τις εθνικές κυβερνήσεις ώστε να υιοθετήσουν πακέτα διάσωσης έκτακτης ανάγκης για τη βιομηχανία των έντυπων μέσων καθώς και να εισαγάγουν φόρο ψηφιακών υπηρεσιών σε τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Amazon, η Google και το Facebook, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια απορροφούν ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό διαφημιστικών εσόδων που αναλογούν στα ΜΜΕ. Μάλιστα τα δύο συνδικάτα έχουν ήδη αποστείλει κοινή έκκληση στις κατά τόπους εθνικές κυβερνήσεις με τίτλο «Πακέτο διάσωσης και μελλοντικής επιβίωσης για τη βιομηχανία των έντυπων μέσων».

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των δύο συνδικάτων, η κρίση της Covid-19 έχει επιταχύνει τη μακροχρόνια μείωση των εσόδων των ΜΜΕ. «Μόνο φέτος τα έσοδα μειώθηκαν κατά 20%. Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων έχει διοχετευτεί σε εταιρείες τεχνολογίας. Για παράδειγμα, το 2018 η Google κέρδισε 4,7 δισ. δολάρια (4,02 δισ. ευρώ) από ειδήσεις. Πρόκειται για χρήματα που δεν μοιράστηκαν στους δημοσιογράφους που τα παρήγαγαν».

Υπό το φως της επερχόμενης σοβαρής οικονομικής κρίσης τα συνδικάτα ζητούν από τις εθνικές κυβερνήσεις να παρέμβουν για να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας στα μέσα ενημέρωσης. Οπως επισημαίνουν δε, εάν δεν ληφθούν μέτρα, χιλιάδες μέσα ενημέρωσης κινδυνεύουν να κλείσουν και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν.

Από την πλευρά του ο Αντονί Μπελανζέρ, γγ της IFJ, υπογράμμισε ότι η τρέχουσα παγκόσμια υγειονομική κρίση αυξάνει σημαντικά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας των έντυπων μέσων. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιδράσουν επειγόντως. Ο τομέας της ενημέρωσης αποτελεί δημόσιο αγαθό και κρίσιμο πυλώνα των δημοκρατιών μας κι αυτό είναι κάτι που οι κυβερνήσεις γνωρίζουν πολύ καλά. Ειδικά η κρίση της Covid-19 έκανε ξεκάθαρη τη σημασία του πεδίου. Σήμερα λοιπόν δεν επιτρέπεται οι κυβερνήσεις να παρακολουθούν από τα μπαλκόνια τους το πλοίο της ενημέρωσης να βυθίζεται» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Νικόλα Κωνσταντίνου, επικεφαλής του τμήματος Γραφικών και Συσκευασιών της UNI Global Union, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα έντυπα μέσα προσφέρουν κοινωνικό αγαθό και η αλυσίδα εφοδιασμού τους είναι μεγάλη, περιλαμβάνοντας εκατομμύρια εργαζόμενους (δημοσιογράφους, συντάκτες, αναγνώστες, σχεδιαστές, φωτογράφους κ.ά.). «Αυτές οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι που εργάζονται γι’ αυτές βρίσκονται σε μειονεκτική θέση καθώς μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας κλέβουν διαφημιστικά έσοδα και φοροδιαφεύγουν αθέμιτα. Ζητάμε από τις κυβερνήσεις να παρέμβουν για να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που παράγουν και διανέμουν τις ειδήσεις θα λαμβάνουν ένα δίκαιο μερίδιο» κατέληξε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter