«Παραβιάστηκε ο διεθνής ανθρωπιστικός νόμος»

Διεθνής Αμνηστία: Εγκλήματα πολέμου στη Μοσούλη

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι έχει εντοπίσει μία σειρά πολεμικών επιθετικών ενεργειών και επιθέσεων των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ, αλλά και της διεθνούς συμμαχίας -υπό τις ΗΠΑ- στην μάχη της Μοσούλης, που παραβίασαν τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο και μπορεί να χαρακτηριστούν ως εγκλήματα πολέμου.

Η οργάνωση στιγματίζει επίσης στην κατάφωρη παραβίαση του ίδιου νόμου από το Ισλαμικό Κράτος, μέσω της δημιουργίας ανθρώπινων ασπίδων από τους αμάχους, προκειμένου να προστατευτούν οι μαχητές του, αλλά και να εμποδιστεί η προέλαση των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ και της διεθνούς συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε χθες επίσημα τη νίκη των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Μοσούλη, τρία χρόνια μετά την κατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές.

Στην πολεμική επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης που άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο, συμμετείχαν 100.000 μαχητές. Μεταξύ αυτών, Ιρακινοί στρατιώτες, Κούρδοι μαχητές, αλλά και σιίτες παραστρατιωτικοί. Η διεθνής συμμαχία παρείχε ουσιαστικής σημασίας αεροπορική υποστήριξη, αλλά και πυρά πυροβολικού στις πολεμικές επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.