Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Το Βερολίνο καταδικάζει τις συλλήψεις

Διεθνής Αμνηστία: Καμιά σχέση Τουρκίας με αλήθεια και δικαιοσύνη

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε σήμερα πως η αλήθεια και η δικαιοσύνη έχουν γίνει πλέον «εντελώς ξένες» στην Τουρκία μετά τη σύλληψη της διευθύντριας της οργάνωσης στη χώρα και άλλων πέντε ακτιβιστών με την κατηγορία ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η Ιντίλ Εζέρ, τοπική διευθύντρια της οργάνωσης που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, είναι μία από μια ομάδα ακτιβιστών που περιλαμβάνουν έναν Γερμανό και έναν Σουηδό πολίτη που συνελήφθησαν στις 5 Ιουλίου ενώ παρακολουθούσαν ένα σεμινάριο για την κυβερνοασφάλεια και τη διαχείριση πληροφοριών κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο δημόσιος κατήγορος της Τουρκίας ζήτησε τη Δευτέρα (χθες) από το δικαστήριο να προφυλακίσει και τους δέκα ενόψει της δίκης τους με την κατηγορία ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Τούρκοι εισαγγελείς είχαν δώδεκα ημέρες για να αποδείξουν το προφανές: ότι αυτοί οι δέκα ακτιβιστές είναι αθώοι. Η απόφαση να προχωρήσουν δείχνει πως η αλήθεια και η δικαιοσύνη έχουν γίνει εντελώς ξένες στην Τουρκία» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι.

«Αυτή δεν είναι μια νόμιμη έρευνα, αυτό είναι ένα πολιτικά υποκινούμενο κυνήγι μαγισσών που προδιαγράφει ένα τρομακτικό μέλλον για τα δικαιώματα στην Τουρκία.»

Το δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση τεσσάρων από τους ακτιβιστές, ανέφερε η εφημερίδα Hürriyet. Οι δέκα ακτιβιστές συνελήφθησαν στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία.

Το Βερολίνο καταδικάζει

Το Βερολίνο καταδίκασε σήμερα την «αδικαιολόγητη» φυλάκιση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μεταξύ αυτών του Γερμανού Πέτερ Στόιτνερ, αφού οι αρχές αποφάσισαν τη συνέχιση της κράτησης ομάδας ακτιβιστών με την κατηγορία ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση. Μεταξύ αυτών ήταν και η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Πέτερ Στόιτνερ, η φυλάκιση του οποίου είναι αδικαιολόγητη, και εργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα για τον στηρίξουμε» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, στο Twitter.

«Η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει τη σύλληψη του Πέτερ Στόιτνερ και άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ζητάμε να αποφυλακιστεί σύντομα» τόνισε από την πλευρά της μια εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το να συνδέονται οι προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας, όπως ο Πέτερ Στόιτνερ, με υποστηρικτές των τρομοκρατών είναι «παράλογο», συμπλήρωσε η Γερμανίδα αξιωματούχος.

Δέκα Τούρκοι ακτιβιστές που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ του η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, η Ιντίλ Εσέρ, συνελήφθησαν την 5η Ιουλίου, μαζί με δύο ξένους εκπαιδευτές, έναν Σουηδό και έναν Γερμανό, τον Πέτερ Στόιτνερ, που εργάζεται σε διάφορες οργανώσεις παγκοσμίως.

Η τουρκική κυβέρνηση «καταλύει τη Δημοκρατία και το Κράτος δικαίου» ήταν η αντίδραση του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, Μάρτιν Σουλτς, στο περιοδικό Der Spiegel, ενώ καταφέρθηκε κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου διότι «παραμένει σιωπηλή» μπροστά στις ενέργειες της Τουρκίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.