"Βαθιά μη ασφαλές"

Διεθνής Αμνηστία: Σταματήστε να στέλνετε ανθρώπους πίσω στο Αφγανιστάν!

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν να στέλνουν πίσω στο Αφγανιστάν τους Αφγανούς πρόσφυγες που δε λαμβάνουν άσυλο, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μία “μη ασφαλή” χώρα όπου κινδυνεύουν σοβαρά.

“Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να εφαρμόσουν ένα moratorium στις επιστροφές στο Αφγανιστάν, έως ότου μπορούν να λάβουν χώρα με ασφάλεια και αξιοπρέπεια”, τονίζει σε έκθεσή της η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση, υποστηρίζοντας πως το Αφγανιστάν από την πλευρά του δεν πρέπει να συνεργάζεται με τις επιστροφές Αφγανών, παρά την εξάρτησή του από τη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ο αριθμός των Αφγανών που επεστράφησαν από την Ευρώπη στο Ιράκ, είτε υποχρεωτικά είτε μέσω προγραμμάτων εθελουσίας επιστροφής, τριπλασιάστηκε μεταξύ του 2015 και του 2016, πλησιάζοντας τους 10.000 ανθρώπους.

“Στην απόφασή τους να αυξήσουν τον αριθμό των απελάσεων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εφαρμόζουν μία πολιτική που είναι απερίσκεπτη και παράνομη”, δήλωσε η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας Anna Shea, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις ότι κάνουν τα στραβά μάτια στα στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της βίας στο Αφγανιστάν.

“Το Αφγανιστάν είναι βαθιά μη ασφαλές, και έχει γίνει ακόμα λιγότερο ασφαλές τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες επιστρέφουν όλο και περισσότερους ανθρώπους στο Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι η βία στη χώρα κλιμακώνεται”, αναφέρει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.