Διεθνής ανησυχία – Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει νέα εκτόξευση πυραύλου;

Διεθνής ανησυχία – Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει νέα εκτόξευση πυραύλου;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασαν τις «συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες» της Β. Κορέας. Η Σεούλ υποστηρίζει πως η Β. Κορέα ετοιμάζει εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου.

Ο Τραμπ -όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου – διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπίσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της «χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των διπλωματικών, συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

«Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, επιβεβαίωσαν τις απαρασάλευτες αμοιβαίες δεσμεύσεις τους για την άμυνα των δύο χωρών, και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία» τους, αναφέρει η ανακοίνωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου ετοιμάζει η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τη Σεούλ

Η Νότια Κορέα εντόπισε ενδείξεις για την προετοιμασία νέας εκτόξευσης από την Πιονγκγιάνγκ βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ, χωρίς να διευκρινίσει τον πιθανό χρόνο και το τόπο πραγματοποίησής της.

Η Νότια Κορέα θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα επέτυχε την ελαχιστοποίηση πυρηνικού όπλου κατά τρόπο ώστε να μπορεί να οπλίσει έναν πύραυλο, ανακοίνωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας.

«Θεωρούμε ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο», δήλωσε ο Σονγκ Γιουνγκ-Μου στο Κοινοβούλιο, μία ημέρα μετά την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.

Περισσότερα ΕΔΩ

Επίσημη διαμαρτυρία του Πεκίνου στη Βόρεια Κορέα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι προέβη σε επίσημη διαμαρτυρία στην Πιονγκγιάνγκ για την έκτη και ισχυρότερη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή.

Το Πεκίνο έκανε γνωστές «τις σοβαρές του αντιρρήσεις σε αξιωματούχο της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στην Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η Κίνα είναι αντίθετη προς την ανάπτυξη του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος από τη Βόρεια Κορέα και είμαστε προσηλωμένοι στην αποπυρηνικοποίηση της χρεσονήσου. Η θέση αυτή είναι γνωστή. Η Βόρεια Κορέα την γνωρίζει πάρα πολύ καλά», τόνισε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Η Βόρεια Κορέα γνωρίζει σαφώς την αντίθεση της Κίνας στις πυρηνικές της δοκιμές, επέμεινε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών , προσθέτοντας ότι η Κίνα εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι συνομιλίες είναι το μόνο μέσον για την επίλυση του κορεατικού ζητήματος.

Μόσχα: Αυτοσυγκράτηση

Οποιαδήποτε αδέξια κίνηση απέναντι στη Βόρεια Κορέα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, προειδοποίησε ο υφυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ επαναλαμβάνοντας τη ρωσική θέση ότι μόνο πολιτικά και διπλωματικά μέσα μπορούν να οδηγήσουν στη διευθέτηση της κρίσης.

«Εκείνοι που είναι ισχυρότεροι και εξυπνότεροι θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Οποιαδήποτε αδέξια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη», δήλωσε ο Ριαμπκόφ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης των BRICS ( αναδυομένων οικονομιών) στην Κίνα.

Η Μόσχα θα αντιδράσει στην επέκταση και ενίσχυση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος Thaad στη Νότια Κορέα, πρόσθεσε.

«Αναπόφευκτα θα τεθεί θέμα δικής μας αντίδρασης, σχετικά με τις στρατιωτικές ισορροπίες», είπε ο ρώσος αξιωματούχος.

Αναφερόμενος στα διπλωματικά μέτρα της Ουάσινγκτον απέναντι στα ρωσικά προξενεία στις ΗΠΑ, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ έκανε λόγο για «κρατικό χουλιγκανισμό».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Ιαπωνία: Συνεργασία με τις ΗΠΑ

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, θα πράξει ότι είναι δυνατόν να γίνει, προκειμένου ν’ αμυνθεί κατά των πυραυλικών εκτοξεύσεων από την Βόρεια Κορέα, αλλά και για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής της άμυνας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζέι-ιν συμφώνησαν επίσης, σήμερα, στην ανάγκη επιβολής από τον ΟΗΕ σκληρότερων διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Νότια Κορέα και Ιαπωνία συμφώνησαν σε σκληρότερες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συμφώνησαν σήμερα να επιδιώξουν την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας από τον ΟΗΕ, μετά τη χθεσινή έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της νοτιοκορεατικής προεδρίας.

«Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα μεταξύ τους, αλλά και με τις ΗΠΑ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου Παρκ Σου Χιούν.

Παράλληλα, Μουν και Άμπε υπογράμμισαν ότι πρέπει «να επιβληθούν οι πιο ισχυρές κυρώσεις και να ασκηθεί πίεση στη Βόρεια Κορέα ώστε να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Παρκ.

Ο Μουν στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Άμπε, που διήρκησε περίπου 20 λεπτά, τόνισε ότι χρειάζεται να ληφθούν «πιο ουσιαστικά μέτρα», ώστε η Πιονγκγιάνγκ να «κατανοήσει την πίεση».

Η Νότια Κορέα ενισχύεται με περισσότερους αμερικανικούς πυραύλους

Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν περισσότερα μέσα αντιπυραυλικής άμυνας ως απάντηση στην πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε χθες η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας.

Δύο εκτοξευτήρες ρουκετών της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας Thaad (Terminal High-Altitude Area Defense) έχουν ήδη εγκατασταθεί στη Νότια Κορέα και είναι επιχειρησιακοί. Όμως η Σεούλ πάγωσε στη συνέχεια κάθε επιπρόσθετη ανάπτυξη λόγω ανησυχιών των κατοίκων για τις επιπτώσεις του συστήματος στο περιβάλλον.

«Τέσσερις εναπομείναντες εκτοξευτήρες θα αναπτυχθούν προσεχώς προσωρινά κατόπιν διαβουλεύσεων ανάμεσα στη Νότια Κορέα και στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αντικρούσουν τις αυξανόμενες πυρηνικές και βαλλιστικές απειλές του Βορρά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο, ενώ η ίδια η ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας Thaad προκαλεί την οργή της Κίνας.

Οι εκτοξευτήρες πυραύλων είναι εγκατεστημένοι σε ένα γήπεδο γκολφ που μετατράπηκε σε στρατιωτική ζώνη, στη νότια κομητεία Σεονγκζού, περίπου 190 χλμ. από τη Σεούλ.

Η Πιονγκγιάνγκ κατέλαβε χθες εξαπίνης τη διεθνή κοινότητα πραγματοποιώντας την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή της. Η Βόρεια Κορέα δήλωσε πως δοκίμασε μια βόμβα υδρογόνου που έχει τη δυνατότητα να οπλίσει έναν διηπειρωτικό πύραυλο.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει με θέμα την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας σήμερα, Δευτέρα στις 10 π.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας), αναφέρεται σε δήλωση της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, χαρακτηρίζοντάς τη «βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια» και κάλεσε την ηγεσία της χώρας να σταματήσει τέτοιες ενέργειες, αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του.

«Αυτή η ενέργεια είναι άλλη μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας και υπονομεύει τις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών και τον αφοπλισμό. Η ενέργεια αυτή είναι επίσης βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίκ.

Κυρώσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά την πραγματοποίηση σήμερα της έκτης και ισχυρότερης βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει την πολιτική της των κυρώσεων και καλεί τη Βόρεια Κορέα να επαναλάβει χωρίς προϋποθέσεις τον διάλογο για τα προγράμματά της», αναφέρει ο Τουσκ σε δήλωση που εξέδωσε.

«Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει περαιτέρω κυρώσεις και να δείξει ισχυρότερη αποφασιστικότητα για την ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Τα διακυβεύματα καθίστανται υπερβολικά υψηλά».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter