Διεθνής Αμνηστία: Έρευνα για πιθανά ισραηλινά εγκλήματα πολέμου στη Γάζα ζητά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Διεθνής Αμνηστία: Έρευνα για πιθανά ισραηλινά εγκλήματα πολέμου στη Γάζα ζητά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
AP Photo/Yousef Masoud

Να διερευνήσει πιθανά εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο η Διεθνής Αμνηστία, σχετικά με τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η οποία χαρακτηρίστηκε από την οργάνωση ως το πιο πρόσφατο παράδειγμα αδιάκριτης βίας εναντίον του καταπιεσμένου πληθυσμού της Γάζας, ο οποίος υποφέρει από τον πολυετή παράνομο αποκλεισμό της περιοχή.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις “επαίρονταν” για την ακρίβεια των επιθέσεών τους στη Γάζα τον Αύγουστο» αναφέρει η η Διεθνής Αμνηστία σε νέα έκθεσή της σχετικά με τις συνθήκες γύρω από τρεις συγκεκριμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων, δύο από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις και μία πιθανότατα από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, η οποία δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

«Η τελευταία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα διήρκεσε μόνο τρεις ημέρες, αλλά αυτός ήταν αρκετός χρόνος για να εξαπολύσει νέα τραύματα και καταστροφές στον πολιορκημένο πληθυσμό» ανέφερε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, προσθέτοντας ότι «οι τρεις θανατηφόρες επιθέσεις που εξετάσαμε πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου – όλα τα θύματα των παράνομων επιθέσεων και οι οικογένειές τους αξίζουν δικαιοσύνη και αποζημιώσεις». Μεταξύ των θυμάτων των επιθέσεων «ακριβείας» του Ισραήλ συμπεριλαμβάνονται ένα τετράχρονο παιδί, ένας έφηβος που επισκέφθηκε τον τάφο της μητέρας του και μια φοιτήτρια καλών τεχνών που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ βρισκόταν στο σπίτι πίνοντας τσάι με τη μητέρα της.

«Εκτός από τη διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ στο πλαίσιο της τρέχουσας έρευνάς του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, τουλάχιστον 160 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων 51 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν κατά την τριήμερη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα τον Αύγουστο, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας που επικαλείται δημοσίευμα του Al Jazeera.  Τριάντα ένας άμαχοι ήταν μεταξύ των 49 Παλαιστινίων που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της τριήμερης σύγκρουσης, όπως αναφέρει η Αμνηστία στην έκθεσή της.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ξεκινήσει έρευνα για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί εν μέρει σε πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2014 στη Γάζα. Η έρευνα υποστηρίζεται από την Παλαιστινιακή Αρχή, ωστόσο το Ισραήλ αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, η οικογένεια της δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Ακλέχ, η οποία δολοφονήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ενώ κάλυπτε δημοσιογραφικά μία επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην πόλη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, υπέβαλε επίσημη καταγγελία για να απαιτήσει δικαιοσύνη για τον θάνατό της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter