Διεθνής Αμνηστία για Θάνο Χατζηαγγέλου: Να δοθούν οι πληροφορίες που σχετίζονται με τη μεταφορά του στη φυλακή

Διεθνής Αμνηστία για Θάνο Χατζηαγγέλου: Να δοθούν οι πληροφορίες που σχετίζονται με τη μεταφορά του στη φυλακή

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία για τον 35χρονο Θάνο Χατζηαγγέλου, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 19 Δεκεμβρίου διαμαρτυρόμενος για τη μεταφορά του στις φυλακές Νιγρίτας στη Βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα καλεί τις ελληνικές αρχές να του παράσχουν άμεσα όλες τις πληροφορίες σύμφωνα με τον νόμο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον 35χρονο Θάνο Χατζηαγγέλου, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 19 Δεκεμβρίου διαμαρτυρόμενος για τη μεταφορά του στις φυλακές Νιγρίτας στη Βόρεια Ελλάδα και για την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τους λόγους της μεταφοράς αυτής. Η Διεθνής Αμνηστία αντιλαμβάνεται ότι, μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν δώσει καμία επίσημη απάντηση στο αίτημα των δικηγόρων του Θάνου Χατζηαγγέλου να τους κοινοποιηθεί η απόφαση με την οποία διατάχθηκε η μεταφορά του στις φυλακές Νιγρίτας, ώστε να καταλάβουν τους λόγους στους οποίους βασίζεται αυτή η ενέργεια.

Ο Θάνος Χατζηαγγέλου συνελήφθη στις 8 Φεβρουαρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και κρατείται προφυλακισμένος. Στις 24 Δεκεμβρίου 2022, ο Θάνος Χατζηαγγέλου μεταφέρθηκε στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Σερρών, κοντά στις φυλακές Νιγρίτας, κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάστασή του, η οποία θεωρείται κρίσιμη λόγω της παντελούς μη πρόσληψης τροφής και υγρών. Τόνισαν επίσης ότι δεσμεύονται από την ιατρική δεοντολογία να μην προβούν σε καμία ιατρική πράξη χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενή. Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Διεθνής Αμνηστία, ο Θάνος Χατζηαγγέλου εξακολουθεί να αρνείται κάθε ιατρική βοήθεια και παρέμβαση.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί έντονα τις ελληνικές αρχές να παράσχουν άμεσα στον Θάνο Χατζηαγγέλου και στους δικηγόρους του όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τη μεταφορά του στη φυλακή, σύμφωνα με τον νόμο. Η οργάνωση καλεί επίσης τις αρχές να διασφαλίσουν ότι όλες οι ιατρικές παρεμβάσεις είναι ιατρικά αναγκαίες, όπως επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητους και εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, και ότι δεν γίνονται με τρόπο που εν γνώσει τους προκαλεί περιττό πόνο ή ταλαιπωρία.

Οποιαδήποτε επανεξέταση της τρέχουσας κατάστασης του Θάνου Χατζηαγγέλου πρέπει να γίνεται από ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της εμπιστευτικότητας, της αυτονομίας και της συναίνεσης μετά από ενημέρωση. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί έντονα τις αρχές να αποφύγουν να ασκήσουν κάθε είδους πίεση στους επαγγελματίες υγείας να ενεργήσουν κατά τρόπο αντίθετο προς την ιατρική δεοντολογία, και τους υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε απεργία πείνας πρέπει να μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το δικαίωμά τους στην υγεία χωρίς να θίγεται οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υγειονομικής τους περίθαλψης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter