Διεθνής έρευνα βάζει στο κάδρο τις ευθύνες του Λιμενικού για το ναυάγιο στην Πύλο (Video)

Διεθνής έρευνα βάζει στο κάδρο τις ευθύνες του Λιμενικού για το ναυάγιο στην Πύλο (Video)

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τους χειρισμούς του ελληνικού Λιμενικού στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, έπειτα από τη δημοσίευση εκτεταμένης έρευνας για το τραγικό συμβάν από διεθνή ΜΜΕ.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η εν λόγω έρευνα που φέρει την υπογραφή των Reporters United, Lighthouse Reports, Der Spiegel, SIRAJ, El Pais, Monitor, The Times, που βασίζονται στη σύνθεση μαρτυριών από επιζώντες του ναυαγίου, είναι ότι το Λιμενικό φέρεται να επιχείρησε να ρυμουλκήσει το αλιευτικό, με αποτέλεσμα την ανατροπή και τη βύθισή του.

Ορισμένες μαρτυρίες οι οποίες παρατίθεται στην έρευνα σημειώνουν ότι το αλιευτικό ρυμουλκήθηκε από το ελληνικό λιμενικό προς τα ιταλικά ύδατα, ενώ τέσσερις επιζώντες ισχυρίζονται ότι κατά τη βύθιση του πλοίου, η παρέμβαση του Λιμενικού δυσχέρανε τα πράγματα, καθώς το σκάφος του Σώματος καταγγέλλεται ότι έκανε «κύκλους» γύρω από το πλοίο αντί να ενεργήσει άμεσα για τη διάσωση των επιβαινόντων.

Παράλληλα, στη διεθνή έρευνα εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με πιθανή επικοινωνία ανάμεσα στο ελληνικό σκάφος και το αλιευτικό ούτως ώστε να καθοδηγηθεί προς τα ιταλικά ύδατα, αλλά και περί καθυστερημένης χρονικά παρέμβασης από το Λιμενικό στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Συν τοις άλλοις, στην έρευνα καταγράφονται μαρτυρίες και περί «απάνθρωπης μεταχείρισης» των διασωθέντων ακόμη και μετά τη διάσωση, τόσο εν πλώ,όσο και στο λιμάνι της Καλαμάτας. Από την έρευνα προκύπτουν πρόσθετα ερωτήματα για το εάν έχει ασκηθεί πιέσεις στους διασωθέντες που κλήθηκαν να καταθέσουν λίγες ώρες μετά την άφιξή τους στην Καλαμάτα.

Τα διεθνή ΜΜΕ που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι ανέλυσαν καταθέσεις εννέα μαρτύρων οι οποίες δόθηκαν αμέσως μετά το ναυάγιο στο λιμενικό αλλά και αρκετές ημέρες αργότερα ενώπιον της Αναπληρώτριας Ανακρίτριας του Α’ Ανακριτικού Τμήματος Καλαμάτας. Σημειώνεται δε η ύπαρξη αποκλίσεων ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες καταθέσεις των επιζώντων, κυρίως σε σχέση με τις ευθύνες που αποδίδονται στο Λιμενικό και τη ρυμούλκηση του δουλεμπορικού πλοίου με σχοινί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter