Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος: Ψηφιακή έκθεση του Ιδρύματος Gamaraal

Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος: Ψηφιακή έκθεση του Ιδρύματος Gamaraal

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελβετίας και με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, 27η Ιανουαρίου 2022, προτείνει την ψηφιακή έκθεση «Οι τελευταίοι Ελβετοί επιζώντες του Ολοκαυτώματος» του Ιδρύματος Gamaraal.

Την παρουσίαση της έκθεσης στηρίζουν το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του IHRA.

Η πρόεδρος και ιδρύτρια του Iδρύματος Gamaraal, Anita Winter, παρουσιάζει την έκθεση λέγοντας: «Βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή σχετικά με τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, καθώς υπάρχουν μόνο λίγοι μάρτυρες αυτής της τρομερής γενοκτονίας που έχουν απομείνει ανάμεσά μας. Τα πορτρέτα και οι ιστορίες των επιζώντων του Ολοκαυτώματος βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης The Last Swiss Holocaust Survivors δίνουν μια προσωπική διάσταση στην ιστορία του Ολοκαυτώματος και τη διαφυλάσσουν για τις μελλοντικές γενιές. Όσοι απεικονίζονται εδώ προέρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα ζουν στα γερμανόφωνα, γαλλικά ή ιταλόφωνα τμήματα της Ελβετίας. Αντιπροσωπεύουν όλους τους ανθρώπους που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα και βρήκαν μια νέα πατρίδα στην Ελβετία.»

Ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, Olaf Kjelsen, επισημαίνει: «Με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και την Ελληνική Προεδρία της IHRA, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε τις αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τόσο η Ελβετία όσο και η Ελλάδα μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες. Οι ιστορικοί και σημερινοί δεσμοί ενώνουν την Ελληνική Δημοκρατία και την Ελβετία και ως εκ τούτου δημιουργούν ένα κοινό έδαφος για μεταφορά γνώσης και συνεργασία. Έχουμε το ιστορικό και ηθικό καθήκον να συμβάλουμε στη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Ως ενεργό μέλος και πρώην πρoεδρεύουσα της IHRA, η Ελβετία τάσσεται υπέρ της αποτροπής περαιτέρω φρικαλεοτήτων μέσω της μνήμης και μέσω προγραμμάτων που στοχεύουν στην «αντιμετώπιση του παρελθόντος.»

Η έκθεση «Οι τελευταίοι Ελβετοί επιζώντες του Ολοκαυτώματος» καταδεικνύει μέσα από βιογραφίες και πορτρέτα τι μπορεί να προκύψει από τον αντισημιτισμό, ο οποίος είναι πρόσφατα ανερχόμενος σε πολλές χώρες. Η μνήμη του Ολοκαυτώματος θα πρέπει επομένως να είναι μια προειδοποίηση ότι ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες. Είναι ευθύνη της γενιάς μας να συνεχίσει το κάλεσμα για το «Ποτέ ξανά». Η έκθεση απευθύνεται πάνω από όλα στη νέα γενιά και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία και σημασία της ανεκτικότητας.

Για να επισκεφτείτε την έκθεση κάντε κλικ εδώ.

Το περιεχόμενο της έκθεσης καθώς και τα βίντεο με τις μαρτυρίες έχουν μεταφραστεί και έχουν ελληνικούς υπότιτλους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter