«Διεθνής» συνάντηση για τα μνημεία της Ακρόπολης εν κρυπτώ και παραβύστω

«Διεθνής» συνάντηση για τα μνημεία της Ακρόπολης εν κρυπτώ και παραβύστω

Η ιστοσελίδα Κοσμοδρόμιο αναδεικνύει τα θέματα που προκύπτουν από τη «διεθνή» συνάντηση για τα μνημεία της Ακρόπολης που τελικά εξελίχτηκε σε ελληνοϊταλική υπόθεση, τις προσκλήσεις που δόθηκαν με κάθε μυστικότητα, και την ατζέντα της συνάντησης που περιορίστηκε απελπιστικά με σκοπό την τυπική και εκ των υστέρων νομιμοποίηση τετελεσμένων έργων και προειλημμένων αποφάσεων.

Ακολουθεί το δημοσίευμα από το https://kosmodromio.gr/  

Κανείς ή σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει πως την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου ξεκινά η 7η Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακροπόλεως – Τα Αναστηλωτικά Έργα στην Ακρόπολη. Τα Νέα Προγράμματα που οργανώνει η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) του υπουργείου Πολιτισμού.

Η εξαγγελία για την πραγματοποίηση από το υπουργείο Πολιτισμού κάποια στιγμή «το φθινόπωρο, μόλις οι συνθήκες της πανδημίας επιτρέψουν τη διά ζώσης παρουσία ειδικών επιστημόνων» είχε γίνει από τις 3 Φεβρουαρίου, αλλά έκτοτε καμία σχετική ανακοίνωση δεν εκδόθηκε ούτε βέβαια υπήρξε κάποια ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή ομιλητών στην συνάντηση αυτή. Οι διοργανωτές αποφάσισαν μόνοι τους και αθόρυβα ποιους θα καλέσουν, ώστε να κρατήσουν επί της ουσίας ερμητικά κλειστή την πόρτα της συνάντησης σε τυχόν διαφωνούντες με τις προθέσεις του υπουργείου και του Μανώλη Κορρέ. Τα συμπεράσματα της συνάντησης θα πρέπει να είναι τα επιθυμητά…

O «διεθνής» χαρακτήρας της συνάντησης εξασφαλίστηκε με τη συμμετοχή λιγοστών, μετρημένων στα δάκτυλα ενός χεριού, επιστημόνων, αποκλειστικά από την Ιταλία. Αντί για «διεθνής», θα μπορούσε επομένως η συνάντηση να ονομαστεί «ελληνοϊταλική».

Για όσους και όσες οι διοργανωτές έκριναν πως θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα αν δεν τους καλέσουν, έστω ως απλούς συνέδρους, έστειλαν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου μια απλή πρόσκληση, δίχως πρόγραμμα ή άλλες… περιττές λεπτομέρειες. Οι κατάλογοι των συνέδρων, με φυσική παρουσία ή εξ αποστάσεως, έχει κλείσει ήδη από καιρό, ώστε να εξασφαλιστεί πως η όλη διαδικασία θα είναι πλήρως ελεγχόμενη.

Υποτίθεται επίσης πως θα ήταν «ένα επιστημονικό συνέδριο που θα αφορά συνολικά τα έργα επί του Ιερού Βράχου», καθώς η εξαγγελία του είχε στόχο να μετριάσει κάπως τις αρνητικές για το υπουργείο Πολιτισμού εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί από τις πολυσυζητημένες και αμφίβολης νομιμότητας εκτενείς διαστρώσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα και από τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί τόσο με τη αποκάλυψη πως σχεδιάζεται η κατασκευή ανδήρων που θα καλύψουν τον βράχο σε όλη του την έκταση, όσο και την αιφνιδιαστική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την κατασκευή ομοιώματος της κλίμακας ανόδου του 2ου μ.Χ. στην δυτική πρόσβαση του Βράχου.

Αντί όμως αντικείμενο της συνάντησης να είναι συνολικά τα έργα αυτά και να δοθεί η δυνατότητα να συζητηθούν οι συγκρουόμενες απόψεις που εκφράστηκαν επί αυτών και στον δημόσιο λόγο, τελικά, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα, το μόνο από τα παραπάνω θέματα που θα την απασχολήσει είναι αυτό της δυτικής πρόσβασης.

Ως κεντρικά θέματα της συνάντησης τίθενται «οι προτάσεις αποκατάστασης των τειχών και της δυτικής προσπέλασης». Ωστόσο, οι μεν εργασίες στα τείχη εκτελούνται ήδη εδώ και χρόνια, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια διεθνής συνάντηση για αυτά, η δε γενικόλογη πρόταση (και όχι μελέτη) για την διαμόρφωση της δυτικής πρόσβασης έχει ήδη λάβει προέγκριση από το ΚΑΣ. Μάλιστα, η υπουργική απόφαση που εγκρίνει τη σχετική εισήγηση του ΚΑΣ αναρτήθηκε μόλις στις 28 Σεπτεμβρίου, θέτοντας προδιαγραφές και όρους για την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής της κλίμακας για τη δυτική προσπέλαση, που σημαίνει πως ενάμιση μήνα πριν από την έναρξη του συνεδρίου μελέτη δεν υπήρχε.

Επομένως, τι ακριβώς θα συζητούν οι σύνεδροι; Τα υλοποιημένα και υλοποιούμενα έργα στα τείχη, αλλά όχι τα αντίστοιχα των διαστρώσεων; Τις προειλημμένες αποφάσεις για τα έργα της δυτικής πρόσβασης, τα οποία έχουν επιπλέον εξασφαλίσει εκτός από την προέγκριση από το ΚΑΣ, και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά όχι πάνω σε συγκεκριμένη οριστική μελέτη;

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, η 7η Διεθνής Συνάντηση δεν πραγματοποιείται για να προκαλέσει μια πραγματική διεθνή επιστημονική συζήτηση διά της οποίας να προκύψουν με νηφαλιότητα και σύνεση εκείνες οι συνθέσεις που αρμόζουν σε ένα μνημείο όπως η Ακρόπολη.

Οι μεθοδεύσεις και οι αποκλεισμοί επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη πως πρόκειται για μια «στημένη» υπόθεση με αποκλειστικό σκοπό την τυπική και εκ των υστέρων νομιμοποίηση τετελεσμένων έργων και προειλημμένων αποφάσεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter