Διεθνής Τύπος: Αδιέξοδες οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία – Νέοι πονοκέφαλοι Τζόνσον για το «κορονοπάρτι»

Διεθνής Τύπος: Αδιέξοδες οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία – Νέοι πονοκέφαλοι Τζόνσον για το «κορονοπάρτι»

Στις ΗΠΑ, το αδιέξοδο στις συνομιλίες Μόσχας και Ουάσινγκτον για την Ουκρανία μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «ΗΠΑ και Ρωσία παραμένουν μακριά στις συνομιλίες για την ένταση στην Ουκρανία». Παρά τους φόβους για εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, οι συνομιλητές στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Μόσχα απειλεί να αποχωρήσει καθώς οι συνομιλίες για την Ουκρανία παραμένουν σε αδιέξοδο». Καμία εξέλιξη μετά από οχτώ ώρες συνομιλιών στην Γενεύη μεταξύ της Γουέντι Σέρμαν, υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, και του ομολόγου της Σεργκέι Ριάμπκοφ. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απορρίπτουν την κύρια ρωσική απαίτηση για την αναχαίτιση της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Οι New York Times έχουν τίτλο: «ΗΠΑ και Ρωσία ακόμα μακριά σχετικά με το ΝΑΤΟ μετά τις συνομιλίες». Οι συναντήσεις με τους ρώσους συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα καθώς οι εντάσεις βαίνουν αμείωτες. Τέλος, η Washington Post: «Η Υπηρεσία Εγχώριου Εισοδήματος αντιμετωπίζει μεγάλα εποχικά εμπόδια στη φορολόγηση». Η πανδημία και οι περικοπές θα καθυστερήσουν τις επιστροφές φόρου και την υποβολή δήλωσης, λένε οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Ουκρανία, ΝΑΤΟ: αποφασιστική εβδομάδα ανάμεσα στην Μόσχα και την Ουάσινγκτον». Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη Γενεύη στην αρχή μιας εβδομάδας δύσκολων συνομιλιών, αφού το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι δε θα κάνει καμιά υποχώρηση. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Το σύστημα των χορηγιών υπό τα πυρά της κριτικής». Η Μαρίν Λεπέν, ο Ερίκ Ζεμούρ ή ακόμα κι ο Ζαν Λουκ Μελανσόν είναι υποψήφιοι που ακόμα δεν έχουν σίγουρες τις 500 υπογραφές από δημάρχους ώστε να μπορέσουν συμμετάσχουν στις εκλογές. Η Libération έχει σήμερα τίτλο: «Απόπειρες αυτοκτονίας: Ανησυχητική αύξηση στους έφηβους». Η εφημερίδα έχει αποκλειστική πρόσβαση σε στοιχεία για τις απόπειρες αυτοκτονίας, τα οποία δείχνουν μια μεγάλη αύξηση στα νεαρά κορίτσια το 2021: +40% στις ηλικίες 15 και κάτω. Τέλος, η Humanité: «Σε ολόκληρη τη δεξιά, ο Μακρόν εξασφαλίζει την καμπάνια του». Ο γάλλος πρόεδρος ενισχύει τη ρητορική του περί ασφάλειας και εντείνει τις πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις με την δεξιά και το άκρο της.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει νέες κατηγορίες για καλοπέραση τον καιρό του lockdown. Στον Guardian διαβάζουμε σχετικά: «Οργή για τα μηνύματα ‘φέρτε τα δικά σας ποτά’ στο πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown». Βοηθός του Τζόνσον κάλεσε περισσότερους από 100 ανθρώπους στο πάρτι, σύμφωνα με τα μηνύματα που διέρρευσαν. Ο Independent γράφει για το ίδιο θέμα: «Ο πρωθυπουργός ανάμεσα στους 40 προσκεκλημένους του πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown». Η διαρροή των e-mail δείχνει ότι τουλάχιστον 100 υπάλληλοι κλήθηκαν να φέρουν τα δικά τους ποτά στο πάρτι. Η Daily Telegraph κυκλοφορεί με κύριο θέμα: «Οι υπουργοί είναι οργισμένοι για τις παραπλανητικές οδηγίες καραντίνας». Αναμένεται η μείωση της διάρκειας της καραντίνας στις πέντε μέρες μετά την παραδοχή των επικεφαλής της Υγείας ότι έκαναν λάθος στην προηγούμενη εκτίμησή τους. Τέλος, οι Times: «Η πίεση αυξάνεται για την πενταήμερη καραντίνα». Ο Μπόρις Τζόνσον αυξάνει την πίεση στους συμβούλους του για να μειωθεί η καραντίνα στις πέντε ημέρες καθώς παραδέχονται ότι «διάβασαν λάθος» τις συστάσεις από τις ΗΠΑ όταν έφεραν αρχικά αντίρρηση.

Στη Γερμανια, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το CDU δεν θέλει να υποβάλλει αίτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό». Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών δεν εργάζεται πάνω σε κάποιο σχέδιο, αναφέρει η εφημερίδα. Από την άλλη, το SPD δεν βλέπει καμία πίεση χρόνου. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Οχτώ ώρες αδιεξόδου». Στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την σύγκρουση στην Ουκρανία, είναι ακόμα δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση των απόψεων. Το κοινό έδαφος για μια συμφωνία φαίνεται να είναι πολύ λίγο. Τέλος, η Die Welt: «Ο Τζόκοβιτς μπορεί να μείνει – αλλά μπορεί  να παίξει;». Ο αστέρας του τέννις κερδίζει την υπόθεση στο δικαστήριο της Μελβούρνης. Ενώ η κυβέρνηση της Αυστραλίας εξετάζει μια έφεση, η οικογένεια του τενίστα δίνει μια αξιομνημόνευτη συνέντευξη Τύπου.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Η Ουάσινγκτον απαντά στη Μόσχα, στις έντονες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, ότι κανένας δεν θα καθορίσει την εξωτερική της πολιτική και θα την αποτρέψει από τη σύναψη συμμαχιών. Και η El Mundo: «Οι Ποδέμος πιέζουν την κυβέρνηση για την υπόθεση Γκαρθόν και κατηγορούν τον Σάντσεθ για αδικία». Η σύγκρουση μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό συνεχίζεται, μετά τις αναφορές του υπουργού Κατανάλωσης, Αλμπέρτο Γκαρθόν, για την ποιότητα του κρέατος που εξάγει η Ισπανία. Οι Ποδέμος κατηγορούν τον Πέδρο Σάντσεθ ότι «τρώει» τα δεξιά hoaxes.

Στην Ιταλία, ο «Καβαλιέρε» απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση αν ο Ντράγκι θέλει να γίνει πρόεδρος. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Ο Μπερλουσκόνι προκαλεί τον Ντράγκι». Ο επικεφαλής της Forza Italia απειλεί ότι θα αποχωρήσει από την κυβερνητική πλειοψηφία αν ο πρωθυπουργός βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας. Σήμερα συναντώνται Σαλβίνι και Μελόνι για την στάση που θα τηρήσουν σχετικά με την προεδρία. Στην Corriere de la Sera διαβάζουμε: «Ντράγκι: τα σχολεία θα μείνουν ανοικτά». Το πρόβλημα είναι οι αντιεμβολιαστές, εκτιμά ο ιταλός πρωθυπουργός. Παράλληλα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι λέει ότι αν ο Ντράγκι πάει για πρόεδρος, το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Η La Stampa έχει σήμερα τίτλο: «Το κατηγορώ του Ντράγκι: στοπ στους αντιεμβολιαστές». Ο ιταλός πρωθυπουργός κατηγορεί του αρνητές του εμβολιασμού για τα κρούσματα ενώ παράλληλα αρνείται να απαντήσει για τις προθέσεις του σχετικά με την προεδρία. Τέλος, η Il Messaggero: «Αντιεμβολιαστές, ένα σοβαρό πρόβλημα». Ο Ντράγκι λέει ότι τα εμβόλια είναι ένα ανάχωμα για να μην κλείσει η χώρα κι ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δημιουργεί ανισότητα στην εκπαίδευση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter