Διεθνής Τύπος: Ανοιχτή σε διάλογο η Ρωσία με τις ΗΠΑ – Άκαρπη και η 4η ψηφοφορία για πρόεδρο στην Ιταλία

Διεθνής Τύπος: Ανοιχτή σε διάλογο η Ρωσία με τις ΗΠΑ – Άκαρπη και η 4η ψηφοφορία για πρόεδρο στην Ιταλία
Στην Γαλλία, η Humanite γράφει: «Ουκρανία: Πόκερ υψηλού ρίσκου». Μετά από μήνες εντάσεων και μετακινήσεων στρατευμάτων, το φάντασμα μιας εισβολής φαίνεται να απομακρύνεται. Ο διάλογος ξαναρχίζει και το αν θα τελεσφορήσει αναμένεται να διαπιστωθεί. Στην Liberation διαβάζουμε: «Λαϊκές προκριματικές εκλογές: τα κόμματα παίρνουν μέρος». Περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες θα ψηφίζουν μέχρι την Κυριακή για να αναδειχθεί ένας κοινός υποψήφιος για τα κόμματα της Αριστεράς. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η πρωτοβουλία πολιτών θα αναδείξει την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Κριστιάν Τομπιρά. Η Le Figaro έχει τίτλο: «Ουκρανία: ο Μακρόν επιχειρεί μια διαμεσολάβηση με τον Πούτιν». Με το ρωσο-αμερικανικό τετ-α-τετ να βρίσκεται σε καλό δρόμο, ο γάλλος πρόεδρος θέλει να ακουστεί και η φωνή της Ευρώπης στο Κρεμλίνο.Τέλος, η Le Monde: «Το σοκ του πληθωρισμού». Η αύξηση των τιμών της ενέργειας, της στέγασης και της διατροφής επηρεάζει τα μικρομεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στην Ιταλία, δεν έχει βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Ο γολγοθάς μιας προεδρίας». Καμία πρόοδο δεν είχαμε με την τέταρτη ψηφοφορία την Πέμπτη. Η κεντροδεξιά συναντιέται σήμερα για να διαλέξει την προσωπικότητα που προκρίνει για πρόεδρο. Ο Σαλβίνι στρέφεται προς Καζελάτι ή τον πρώην δικαστή Κάρλο Νόρντιο, που είναι ο εκλεκτός του ακροδεξιού κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι «Αδέρφια της Ιταλίας». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Κιρινάλε, όλοι εναντίον όλων». Η Λέγκα ξαναβάζει στο τραπέζι τον Φρατίνι, ενώ σήμερα θα ψηφίσει Καζελάτι. Οργή από Λέτα και Ντι Μάιο. Ο Ντράγκι τηλεφωνεί στο Μπερλουσκόνι. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Προεδρία, ατέρμονες διαπραγματεύσεις». Ο Σαλβίνι προτείνει το Φρατίνι (που έχει ήδη απορριφθεί από τον Λέτα), μαζί με τους Μασόλο και Κασέζε. Η εφημερίδα εξετάζει την πιθανότητα της εκλογής του Ντράγκι στην ψηφοφορία του Σαββάτου, ενώ αν δεν υπάρξει καμία συμφωνία σε πρόσωπο, τα κόμματα θα γυρίσουν στο Ματαρέλα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Κεντροδεξιά, το χαρτί Καζελάτι» Η πρόεδρος της Γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι, είναι η πρώτη επιλογή της Δεξιάς για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ έπονται ο πρόεδρος της Βουλής, Πιερ Φερντινάντο Κασίνι και ο Μάριο Ντράγκι.
 
Στην Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Μπέρμποκ απειλεί το Nord Stream 2». Παράλληλα, η Μόσχα απαντά στην Ουάσινγκτον για δευτερεύοντα ζητήματα. Στην Suddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Αυστηρή κριτική για την παύση των επιδοτήσεων». Αρκετά ομόσπονδα κρατίδια ζητούν μια έκτακτη συνάντηση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά την κίνηση του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να διακόψει τις επιδοτήσεις για έργα φιλικά προς το περιβάλλον. Τέλος, η Die Welt: «Ο Μερτς θέλει μια νέα πολιτική απέναντι στη Ρωσία». Ο νέος πρόεδρος του CDU, Φρίντριχ Μερτς, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα θέσει νέα ερωτήματα, ενώ δεν αποκλείει την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία.
Στην Ισπανία, η El Pais γράφει: «Η Ισπανία δημιουργεί 840.000 θέσεις εργασίας, ο μεγαλύτερος ρυθμός από το 2005». Η αγορά εργασίας ξεπέρασε τους 20,18 εκατομμύρια απασχολούμενους στο κλείσιμο του 2021. Η ανεργία πέφτει στο 13,3%, το μικρότερο ποσοστό εδώ και 14 χρόνια, παρά την μετάλλαξη Όμικρον. Και η El Mundo: «Η Ρωσία κατεβάζει τους τόνους και αποφασίζει να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό». Η Ρωσία δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι θετική στο διάλογο με τις ΗΠΑ.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι ΗΠΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ρώσικο χρήμα στο Λονδίνο». Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να επιβάλουν αποτελεσματικές κυρώσεις στην Ρωσία σε περίπτωση εισβολής λόγω της παραδοσιακής βρετανικής ανοχής στο ρωσικό χρήμα που ρέει στο Λονδίνο. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Το φορολογικό παραθυράκι της εργασίας από το σπίτι θα κλείσει». Η πρόβλεψη, που έλεγε ότι κάθε εργαζόμενος που δούλεψε έστω και μια μέρα από το σπίτι του δικαιούται £325  φορολογική ελάφρυνση, θα πάψει να υπάρχει καθώς κόστισε μισό δισεκατομμύριο λίρες στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Guardian έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Συναγερμός από το υπουργείο Οικονομικών καθώς ο πρωθυπουργός αρνείται να επιβεβαιώσει την αύξηση της εθνικής ασφάλισης». Το υπουργείο φοβάται ότι ο Τζόνσον μπορεί να μην προβεί σε αύξηση του φόρου σε μια προσπάθεια να σώσει τη θέση του στην πρωθυπουργία. Τέλος, ο Independent: «Η Τρας ξοδεύει £500.000 σε ιδιωτικό τζετ στην Αυστραλία». Η υπουργός Εξωτερικών, Λια Τρας, ξόδεψε μισό εκατομμύριο λίρες από τα χρήματα των φορολογούμενων για να μισθώσει ιδιωτικό αεροπλάνο αντί να χρησιμοποιήσει τις κανονικές αερογραμμές που θα ήταν γρηγορότερες και φθηνότερες.
Στις ΗΠΑ, οι Financial Times γράφουν: «Το νέο έργο ρωσικού αερίου αντιμέτωπο με κυρώσεις αν γίνει εισβολή στην Ουκρανία». Η Δύση λέει ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν δεσμεύεται να επιλέξει έναν ιστορικό υποψήφιο». Ο Λευκός Οίκος θέλει να επιλέξει γρήγορα μια μαύρη γυναίκα για την αναπλήρωση της θέσης του Στίβεν Μπρέγερ που αποσύρεται, πράγμα που δείχνει ότι το Δημοκρατικό κόμμα ποντάρει πολλά σε αυτή την υπόθεση. Οι New York Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Η οικονομία απογειώθηκε το 2021 με 5,7%, η καλύτερη επίδοση δεκαετιών»Η αμερικανική οικονομία βίωσε μια αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης και των επενδύσεων στο τέλος του 2021. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 5,7% από το προηγούμενο έτος, η καλύτερη επίδοση από το 1984. Τέλος, η Wall Street Journal: «Η Ευρώπη εντείνει τις προσπάθειές της για την εξασφάλιση της παροχής αερίου». Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, καθώς η παροχή ΄ρωσικού αερίου κινδυνεύει να διακοπεί σε περίπτωση σύρραξης στην Ουκρανία.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter