Διεθνής Τύπος: Ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία – Αντίσταση Σολτς στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου και αερίου

Διεθνής Τύπος: Ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία – Αντίσταση Σολτς στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου και αερίου

Στη Γαλλία, η Libération γράφει για το μεγάλο προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία και τον εμπαιγμό σχετικά με τους λεγόμενους ανθρωπιστικούς διαδρόμους: «Ουκρανία: η έξοδος και ο τρόμος». Στο δρόμο της εξορίας περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια ουκρανοί πρόσφυγες, ενώ οι  ανθρωπιστικοί διάδρομοι παραμένουν μια οφθαλμαπάτη, αναφέρει η εφημερίδα. Παράλληλα με την αντίσταση των Ουκρανών στα περίχωρα του Κιέβου, οι τιμές στις πρώτες ύλες παγκοσμίως παίρνουν φωτιά. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Ουκρανία: πολίτες παγιδευμένοι από τον πόλεμο». Ο κλοιός σφίγγει στα περίχωρα του Κιέβου, ενώ στο Χάρκοβο και τη Μαριούπολη συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Η εκκένωση άμαχου πληθυσμού στην τελευταία έχει αποτύχει. Η Le Figaro έχει τίτλο: «Οι Ουκρανοί ενώνονται μέσα από την αντίσταση». Παρά την στρατιωτική ανωτερότητα της Ρωσίας, οι πολίτες κινητοποιούνται μαζικά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, δείχνοντας δεκαπλάσιο πατριωτισμό και αλληλεγγύη εξ αιτίας της εισβολής, αναφέρει η εφημερίδα. Τέλος, η Humanité αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στην παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας, έχοντας σκίτσα γυναικών όλων των ηλικιών, θρησκειών, διαφορετικού χρώματος δέρματος και επαγγελμάτων, γράφοντας: «Εμείς όλες».

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Η ανθρωπιστική κρίση της Ουκρανίας μεγαλώνει». Λιγοστές οι διαδρομές διαφυγής από τις πολιορκημένες πόλεις ενώ οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός παραμένουν ατελέσφορες. Η Wall Street Journal έχει τίτλο: «Η Ρωσία σφυροκοπά τις πόλεις καθώς οι συνομιλίες αποτυγχάνουν». Η Μόσχα επιμένει στις επιθέσεις σε αμάχους που προσπαθούν να διαφύγουν ενώ οι Ουκρανοί αντιστέκονται και κάνουν έκκληση για περισσότερες κυρώσεις. Στους New York Times διαβάζουμε: «Η απόγνωση μεγαλώνει για τους παγιδευμένους πολίτες». Οι στόχοι της σφαγής, όπως αποκαλεί οι εφημερίδα τους ουκρανούς πολίτες στις εμπόλεμες ζώνες, δεν έχουν ούτε τροφή ούτε θέρμανση. Τέλος, οι Financial Times: «Οι αγορές ταρακουνιούνται από την προσπάθεια απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου καθώς η προσφυγική κρίση μεγαλώνει». Το Βερολίνο αντιστέκεται στην προσπάθεια απαγόρευσης, ενώ το brent άγγιξε τα $139 πριν πέσει στα $120.

 Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία». Η Μόσχα ανακοινώνει τους όρους κατάπαυσης του πυρός ενώ προγραμματίζεται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Απαιτήσεις για ενεργειακό εμπάργκο». Ο καγκελάριος Σολτς θέλει να διατηρήσει προς το παρόν τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Όμως οι εκκλήσεις για εμπάργκο γίνονται όλο και πιο δυνατές. Η Μόσχα απειλεί να σταματήσει την παροχή αερίου από το Nord Stream 1. Τέλος, η Die Welt: «Όλο και πιο ακριβό: το ντίζελ πλέον κοστίζει περισσότερο από τη βενζίνη». Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας. Άλλα εμπορεύματα όπως το σιτάρι και το κριθάρι είναι επίσης ακριβότερα.

Στην Ισπανία, η El Mundo γράφει: «Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με το Μαδούρο εναλλακτικές στο ρωσικό πετρέλαιο». Ο Μπάιντεν στέλνει μια ομάδα εκπροσώπων στο Καράκας και προσφέρει την ακύρωση των κυρώσεων σε αντάλλαγμα για παροχή πετρελαίου. Και η El País: «Η Ρωσία είναι σκληρή με τους αμάχους». Η δεύτερη προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός για την εκκένωση του πληθυσμού που έχει παγιδευτεί στη Μαριούπολη αποτυγχάνει.

 Στην Ιταλία, η Il Messaggero γράφει: «Διάδρομοι απάνθρωποι». Η εφημερίδα θεωρεί κακό αστείο τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που προσφέρει η Μόσχα, αφού αυτοί οδηγούν στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία. Στην Corriere della Sera διαβάζουμε: «Πούτιν: η Ιταλία είναι εχθρική χώρα». Η Ιταλία μπήκε στη μαύρη λίστα της Μόσχας κόντρα στη Δύση. Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία δεν προχωράνε ενώ 1,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Τέλος, η La Stampa: «Γυναίκα Ουκρανία». Η εφημερίδα γράφει ότι είναι δύσκολο να γιορτάσει κανείς την 8η Μαρτίου με τον πόλεμο σε πλήρη εξέλιξη, όμως τα γυναικεία πρόσωπα που φωνάζουν ενάντια στην εισβολή δίνουν ελπίδα για το μέλλον.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Τα κατεστραμμένα πρόσωπα χαρτογραφούν τη στρατηγική του Πούτιν καλύτερα από οποιοδήποτε χάρτη». Η εφημερίδα φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της μια ανατριχιαστική φωτογραφία γυναίκας με τραύματα από βομβαρδισμούς. Παράλληλα, η Δύση αναμένεται να κλιμακώσει τις κυρώσεις και την πίεση στη Ρωσία μετά την ‘κυνική προσφορά’ της στις συνομιλίες. Στο Guardian διαβάζουμε: «Το Κίεβο απορρίπτει την προσφορά του Πούτιν για την διέξοδο προς τη Ρωσία». Οι περισσότερες διαδρομές για την εκκένωση των πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη οδηγούν προς τη Ρωσία. Ο Independent έχει τίτλο: «Τα άρρωστα παιδιά αναγκάζονται να φύγουν από το νοσοκομείο εξ αιτίας των βομβαρδισμών του Πούτιν». Λεωφορεία παίρνουν παιδιά με σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνος, από νοσοκομείο του Κιέβου και τα μεταφέρουν στο Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Πούτιν θέτει τις απαιτήσεις του για να σταματήσει την εισβολή». Η Μόσχα ζητά την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών περιοχών και την απαγόρευση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Ουκρανία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter