Διεθνής Τύπος: Απέτρεψε το shutdown το Κογκρέσο, καθυστέρηση του πακέτου ενός τρις για τις υποδομές

Διεθνής Τύπος: Απέτρεψε το shutdown το Κογκρέσο, καθυστέρηση του πακέτου ενός τρις για τις υποδομές

Στις ΗΠΑ, απεφεύχθη το shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αλλά η ψήφιση του πακέτου για την ανοικοδόμηση των υποδομών πηγαίνει πίσω. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «Οι Δημοκρατικοί αναβάλλουν την δράση για το πακέτο του $1 τρις». Η ψηφοφορία για το πακέτο ενός τρισεκατομμυρίου για την ανοικοδόμηση των υποδομών καθυστερεί καθώς οι διαφορετικές τάσεις μέσα στο κόμμα του Μπάιντεν απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Οι New York Times για το ίδιο θέμα γράφουν: «Οι αντιμαχόμενοι Δημοκρατικοί καθυστερούν την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο των υποδομών». Οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί απειλούν να αποσύρουν την ψήφο τους από το νομοσχέδιο εάν δεν υπάρξουν εγγυήσεις ότι σύντομα θα ακολουθήσει και η ψήφιση του πακέτου $3,5 τρις για την κοινωνική πολιτική. Το Κογκρέσο πέρασε ρύθμιση για έκτακτη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου με περισσότερα από 34 δις δολάρια για ανακούφιση από τις καταστροφές και την μετεγκατάσταση των αφγανών προσφύγων. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Αυτή είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά». Ρεπορτάζ της εφημερίδας στην Καμπούλ καταγράφει αφγανούς που θάβουν έργα τέχνης και κρύβουν βιβλία υπό το φόβο ότι μπορεί να προκαλέσουν την οργή των Ταλιμπάν. Τέλος, οι Financial Times: «Η έκρηξη στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές σερβίρει $100 δις τζακποτ στις τράπεζες της Γουόλ Στριτ». Οι συμφωνίες έχουν αυξηθεί με δραματικό ρυθμό φέτος, 98% σε αξία, που αγγίζει τα $4,3 τρις!

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Υγειονομικό διαβατήριο: ερωτήματα σχετικά με επέκταση». Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στις 13 Οκτωβρίου ένα κείμενο που θα της επιτρέπει να επεκτείνει το διαβατήριο και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι το καλοκαίρι του 2022.  Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η οργή των παριζιάνων που έρχονται αντιμέτωποι με την κόλαση του κρακ». Εκτοπισμένοι από τον έναν τόπο στον άλλο μέσα στην πρωτεύουσα, οι χρήστες του κρακ φέρνουν μαζί τους φόβο, βία και αθλιότητα. Η απελπισία ανεβαίνει εν μέσω της ανικανότητας των πολιτικών, αναφέρει η εφημερίδα. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Σαρκοζύ: τι ντροπή». Για δεύτερη φορά σε επτά μήνες, ο πρώην πρόεδρος καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης, αυτή τη φορά για παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας του το 2012, στο πλαίσιο της υπόθεσης Πυγμαλίων. Ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση. Τέλος η Humanité: «Η κυβέρνηση μπλοκάρει τις τιμές… μετά την αύξηση». Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει νέα μέτρα, αλλά η αύξηση 12,4% της τιμής του αερίου θα ενσωματωθεί από αυτή την Παρασκευή.

Στη Βρετανία, η υπόθεση της Σάρα Έβεραρντ έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου, ενώ η αρχηγός της Κρέσιντα Ντικ καλείται να παραιτηθεί. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Ο πολύτιμος δεσμός εμπιστοσύνης έχει διαρραγεί». Εκκλήσεις για την παραίτηση της Κρέσιντα Ντικ καθώς παραδέχεται ότι η υπόθεση της Σάρα Έβεραρντ έχει πληγώσει την Μητροπολιτική αστυνομία. Στον Independent διαβάζουμε: «Η αρχηγός της Μητροπολιτικής αστυνομίας δέχεται εκκλήσεις για παραίτηση για την ‘ντροπή’ στην αποτυχία με την Έβεραρντ». Η αρχηγός Κρέσιντα Ντικ απολογείται αφού η εμπιστοσύνη του κοινού. Οι Times έχουν σήμερα τίτλο: «Ο δολοφόνος της Έβεραρντ μοιράστηκε με αστυνομικούς του προσβλητικά μηνύματα». Πέντε  αστυνομικοί, τρεις εκ των οποίων ήταν συνάδελφοι του δολοφόνου της Σάρα Έβεραρντ στην Μητροπολιτική αστυνομία ερευνώνται για τα εξωφρενικά μηνύματα που μοιράστηκαν μήνες πριν το αποτρόπαιο έγκλημα. Τέλος, ο Guardian: «Η ντροπή για την Μητροπολιτική αστυνομία: ο δολοφόνος αστυνομικός λαμβάνει πλήρη ποινή ισοβίων». Η αστυνομία παραδέχεται ότι έχασε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τον δολοφόνο πριν την επίθεση στην Σάρα Έβεραρντ.

Στη Γερμανία, οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεχίζονται. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ένωση διαφωνεί για τον εκπρόσωπο στις διερευνητικές συνομιλίες». Το CSU ζητά να εκπροσωπείται ισότιμα. Παράλληλα, μόνο ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ, είναι εναντίον μιας πρώιμης συζήτησης για συνασπισμό τύπου «Τζαμάικα». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Αμφιβολίες για την συμμαχία ‘Τζαμάικα’». Πριν από τις διερευνητικές συνομιλίες, το FDP και οι Πράσινοι εκφράζουν σκεπτικισμό για το αν το CDU είναι ικανό να δράσει. Τέλος, η Die Welt: «Ο πληθωρισμός πηδά πάνω από τον πήχυ του 4%». Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και τα κολλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα οδηγούν τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 28 χρόνια.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο δικαστής Γιαρένα ζητά από την Ιταλία να παραδώσει τον Πουτζντεμόν». Ο επικεφαλής στην υπόθεση της διαδικασίας απόσχισης της Καταλωνίας, δικαστής Πάμπλο Γιαρένα, ζητά «ακριβή μέτρα» εναντίον του πρώην καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν για να εξασφαλίσει την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης στο μέλλον. Και η El Mundo: «Ο Γιαρένα καταδικάζει την κυβέρνηση και ζητά την παράδοση του Πουτζντεμόν». Αίτημα παράδοσης έστειλε η Ισπανία στην Ιταλία λέγοντας ότι το ένταλμα σύλληψης είναι σε ισχύ και ότι ο φυγάς δεν έχει καμιά ασυλία.

Στην Ιταλία, στην Corriere de la Sera διαβάζουμε: «Μια ποινή που αναστατώνει τα κόμματα». Ο πρώην δήμαρχος του Ριάτσε, Μίμμο Λουκάνο καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση για κατηγορίες όπως απάτη, συνωμοσία, εκβιασμός και διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης. Το Δημοκρατικό κόμμα υπερασπίζεται την ποινή ενώ η Λέγκα βγαίνει στην επίθεση. Η La Stampa γράφει λακωνικά για το ίδιο θέμα: «Λουκάνο: μου συμπεριφέρθηκαν σαν σε μαφιόζο». Ο δήμαρχος έλαβε την ανώτερη ποινή που θα μπορούσε να του επιβληθεί. Η La Repubblica γράφει: «Η Δεξιά σε νευρικό κλονισμό». Ο Σαλβίνι δεν περιμένει την Τζόρτζια Μελόνι σε προεκλογική συγκέντρωση για τον από κοινού υποψήφιο δήμαρχο Μιλάνου, Λούκα Μπερνάρντο, προκαλώντας σύγχυση στις τάξεις των ακροδεξιών της Ιταλίας. Τέλος, η Il Messaggero: «Ρώμη, η τελική ευθεία». Σήμερα κλείνει η προεκλογική εκστρατεία για τη διεκδίκηση του δήμου της πρωτεύουσας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter