Διεθνής Τύπος: Διαδηλώσεις εναντίον της δικαστικής μεταρρύθμισης στο Ισραήλ – Αναζήτηση συμμαχιών στην Ισπανία

Διεθνής Τύπος: Διαδηλώσεις εναντίον της δικαστικής μεταρρύθμισης στο Ισραήλ – Αναζήτηση συμμαχιών στην Ισπανία

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Διαμαρτυρίες ξεσπούν στο Ισραήλ μετά την έγκριση της δικαστικής μεταρρύθμισης». Η έγκριση χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης στη Βουλή αποτελεί ορόσημο στην πορεία της χώρας, καθώς χιλιάδες έφεδροι έχουν πει ότι θα παραιτηθούν και εργαζόμενη σε πλήθος τομέων έχουν απειλήσει με απεργία αν εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Καθώς το Ισραήλ διαδηλώνει, οι βουλευτές περνούν τη δικαστική μεταρρύθμιση». Ο Νετανιάχου εγκαινιάζει μια νέα, επισφαλή, εποχή. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Δικαστικοί περιορισμοί: Το Ισραήλ βιώνει μια αυξανόμενη αντίσταση». Οι προτάσεις του Νετανιάχου για τη δικαστική μεταρρύθμιση, που αποτελεί ευθεία υπονόμευση του Ανώτατου Δικαστηρίου, προκαλούν διαμαρτυρίες εδώ και 29 εβδομάδες. Τέλος η Washington Post: «Η ισραηλινή κυβέρνηση ψηφίζει για να περιορίσει τη δύναμη του Δικαστηρίου». Η αντιπολίτευση είναι αδύναμη και δεν εκτροχίασε το μέτρο, που θα τεθεί σε ισχύ αλλά δεν είναι σίγουρο το επόμενο βήμα.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ισπανία: Η αποτυχία της σκληρής δεξιάς». Το σενάριο της συγκυβέρνησης του Λαϊκού κόμματος με τους νεοφρανκιστές του Vox δεν επαληθεύτηκε. Σε μια χώρα χωρισμένη στα δύο και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, η αριστερά αντιστέκεται. Στη Libération διαβάζουμε: «Αστυνομία: υπεράνω του νόμου;». Πριν τη δίκη αστυνομικού, ο αρχηγός της αστυνομίας επιτίθεται στους δικαστές με την επικουρία του υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η Ισπανία χωρίς πλειοψηφία μετά τις εθνικές εκλογές». Η Δεξιά ήρθε πρώτη μετά τις εκλογές της Κυριακής αλλά δεν τις φτάνουν οι έδρες, ακόμα και αν συμπράξει με τους ακροδεξιούς. Τέλος, η Le Figaro: «Ο Μακρόν επικαλείται την τάξη αλλά μένει ασαφής για τις ταραχές». Μετά τις πρόσφατες βίαιες διαδηλώσεις, ο γάλλος πρόεδρος θέλει να αποκαταστήσει τις ζημιές στις πόλεις.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι πολιτικοί της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης υπενθυμίζουν στον Μερτς το τείχος προστασίας από το AfD». Το αφεντικό του CDU αναδιπλώνεται και δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τη συνεργασία σε κανένα επίπεδο. Η επικεφαλής των ακροδεξιών εθνικιστών, Αλίσε Βάιντελ επικρίνει τη δειλία του χριστιανοδημοκράτη ηγέτη. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Μερτς διορθώνει δηλώσεις για το AfD». Μετά από κριτική από τις τάξεις του κόμματος, ο αρχηγός του CDU ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με το κόμμα ούτε σε δημοτικό επίπεδο. Τέλος, η Die Welt: «Σφοδρή κριτική στον Μερτς από τις τάξεις της Ένωσης». Η δήλωση του αρχηγού του CDU για την αντιμετώπιση του AfD τροφοδοτεί τις αμφιβολίες για τον υποψήφιο καγκελάριο.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «30.000 έμειναν χωρίς διακοπές μετά τις φωτιές στη Ρόδο». Ταξιδιωτικό χάος ενώ τα ξενοδοχεία είναι αντιμέτωπα με το κλείσιμο για εβδομάδες. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η σύνδεση μεταξύ καύσωνα και πυρκαγιών δεν αμφισβητείται, λένε οι επιστήμονες». Η κλιματική κρίση είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, λένε αναλυτές. Στον Independent διαβάζουμε: «Βρετανικές διασωστικές πτήσεις για τους τουρίστες που διαφεύγουν από τις ανεξέλεγκτες φωτιές». Οι Βρετανοί που εγκλωβίστηκαν στη Ρόδο περιγράφουν έναν εφιάλτη. Κόκκινος συναγερμός στην Κρήτη, ενώ συνεχίζονται οι εκκενώσεις στην Κέρκυρα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Επικεφαλής τράπεζας πιέζεται για να ξεκινήσει έρευνα για τη διαρροή στην υπόθεση Φάρατζ». Η καριέρα της Άλισον Ρόουζ της NatWest κρέμεται από μια κλωστή για την υπόθεση ανακριβούς πηγής για το BBC.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μια Βουλή χωρίς πλειοψηφία». Στην Ισπανία, ο Φεϊχό και ο Σάντσεθ αναζητούν συμμάχους. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Το μαύρο κύμα σταμάτησε στην Ισπανία». Η γραμματέας του Δημοκρατικού κόμματος, Έλι Σλάιν, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πέδρο Σάντσεθ, λέγοντάς του ότι «αποτελεί παράδειγμα για την Ευρώπη». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Άφα και αέρας, πρώτα θύματα. σχέδιο-θερμό για τους εργαζόμενους ». Θερμοπληξία, καταιγίδες και ιώσεις: βουλωμένα νοσοκομεία και ακόμη και τρεις νεκροί  . Τέλος, η Corriere della Sera: «Μονομαχία για την κυβέρνηση στην Ισπανία». Σάντσεθ και Φεϊχό αναζητούν την πλειοψηφία, ενώ μπαίνει φρένο στην άνοδο της Δεξιάς στην Ευρώπη.

Στην Ισπανία, η ABC γράφει: «Ο Φεϊχό αξιώνει τη νίκη του Λαϊκού κόμματος και ζητά να κυβερνήσει». To Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα καθιστά αδύνατον αποκλείοντας τη διαπραγμάτευση, ενώ ο λαϊκός ηγέτης εξασφαλίζει την υποστήριξη των βαρώνων και προειδοποιεί τη Χούντα του κόμματός του ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ισπανία να «βαλκανοποιήσει» . Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί μια ‘τιμή’ με τον Πουτζντεμόν». Το Σοσιαλιστικό κόμμα ετοιμάζεται να προσφέρει βοήθεια στον καταλανό πολιτικό που έχει διαφύγει στις Βρυξέλλες, που -κατά την εφημερίδα- συνεχίζει να εκβιάζει με την αμνηστία και ένα δημοψήφισμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter