Διεθνής Τύπος: Διαφωνία Βρετανίας και Ρωσίας για το διαπληκτισμό ανοιχτά της Κριμαίας – Ντράγκι προς Βατικανό: «Η Ιταλία είναι κοσμικό κράτος»

Διεθνής Τύπος: Διαφωνία Βρετανίας και Ρωσίας για το διαπληκτισμό ανοιχτά της Κριμαίας – Ντράγκι προς Βατικανό: «Η Ιταλία είναι κοσμικό κράτος»

Στη Βρετανία, ο Τύπος κυριαρχείται από το περιστατικό με το πολεμικό πλοίο στη Μαύρη θάλασσα. Ο Independent γράφει σχετικά: «Ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα και πλοία αντιμετωπίζουν το ναυτικό ανοιχτά της Κριμαίας». Το βρετανικό αντιτορπιλικό είχε παραβιάσει τα εθνικά ύδατα της Ρωσίας κατά τρία χιλιόμετρα, είπε ο ρώσος πρέσβης στη Βρετανία, Αντρέι Κελίν. Η Βρετανία αρνήθηκε οποιαδήποτε παραβίαση και ότι το πλοίο δέχθηκε προειδοποιητικά πυρά. Σε διαφορετικό μήκος κύματος, οι Times γράφουν για το ίδιο θέμα: «Δε θα σταματήσετε τα πλοία μας, λέει η Βρετανία αψηφώντας τον Πούτιν». Το Βασιλικό Ναυτικό θα συνεχίσει να σαλπάρει ανοιχτά της Κριμαίας παρά τα ρωσικά «προειδοποιητικά πυρά».

Ο Guardian κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Αστυνομικός καταδικάστηκε για τον φόνο του ποδοσφαιριστή». Ο Ντάλιαν Άτκινσον έπεσε νεκρός το 2016 μετά από διαμάχη με τον αστυνόμο Μπέντζαμιν Μονκ. Ο Μονκ καταδικάστηκε για χρήση υπερβάλλουσας βίας καθώς χρησιμοποίησε για 33 δευτερόλεπτα το taser για να ακινητοποιήσει τον Άτκινσον. Τέλος η Daily Telegraph γράφει: «Η Μέρκελ βάζει αμφιβολίες για τις διακοπές στην Ευρώπη». Η καγκελάριος παροτρύνει τις χώρες-μέλη της ΕΕ να βάζουν σε καραντίνα όσους φτάνουν από την Βρετανία εξ αιτίας του φόβου μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Βολές κατά βρετανικού σκάφους στη Μαύρη θάλασσα;». Το Λονδίνο αρνείται την ρωσική αφήγηση των γεγονότων. Ο βρετανός πρέσβης κλήθηκε στην Μόσχα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Μόσχα τα βάζει με το Λονδίνο». Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το ναυτικό της οδήγησε εκτός των χωρικών της υδάτων ένα βρετανικό σκάφος με προειδοποιητικές βολές. Η Βρετανία μιλάει για «αβλαβή διέλευση». Τέλος η Die Welt: «Μέρκελ: περπατάμε ακόμα σε λεπτό πάγο». Η καγκελάριος προειδοποιεί για τα πισωγυρίσματα στη μάχη κατά της πανδημίας. Έκθεση του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ αναφέρει ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της περεταίρω μετάδοσης του στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.

Στην Ιταλία, ο Ντράγκι απαντά στις απαιτήσεις του Βατικανού για αλλαγή ενός νόμου κατά της ομοφοβίας. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Η Ιταλία είναι κοσμικό κράτος», απαντά ο Ντράγκι στο Βατικανό. Ο πρωθυπουργός από την αίθουσα της Γερουσίας, είπε ότι το κοινοβούλιο είναι ελεύθερο και ότι δεν υπάρχει καμιά παραβίαση του Κονκορδάτου. Τώρα η Αγία Έδρα ψάχνει μια συμβιβαστική λύση. Για το ίδιο θέμα, η Il Messaggero γράφει: «Αυτό είναι ένα κοσμικό κράτος». Ο Ντράγκι απαντά στην απαίτηση του Βατικανού να αλλάξει ο νόμος κατά της ομοφοβίας ότι την τελική απόφαση θα την πάρει το κοινοβούλιο.

Στο πρωτοσέλιδο της Corriere de la Sera διαβάζουμε: «Το κράτος μας είναι κοσμικό», τόνισε ο Ντράγκι στην απάντησή του στο Βατικανό σχετικά με το νόμο Τζαν. Παράλληλα, η κεντροαριστερά θέλει να τον ψηφίσει σύντομα ενώ η Μελόνι και ο Σαλβίνι έχουν αντιρρήσεις. Τέλος η La Stampa γράφει: «Ντράγκι: Κοσμικό κράτος, ελεύθερο κοινοβούλιο». Πέρα από την κόντρα του με το Βατικανό, ο ιταλός πρωθυπουργός μίλησε και για την εμπιστοσύνη που θα επιστρέψει στην ιταλική οικονομία με το σχέδιο ανάκαμψης, καθώς και για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι πολιτικοί που έλαβαν χάρη αφήνουν την φυλακή και καλούν για ανεξαρτησία». Οι εννιά καταλανοί πρώην κρατούμενοι πολιτικοί απαιτούν αμνηστία και καταγγέλλουν την καταστολή. Ο Σάντσεθ θα ερευνήσει τα κανάλια επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Καταλωνίας, Πέρε Αραγονές την Πέμπτη. Και η El Mundo: «Οι αποφυλακισμένοι θα ηγηθούν της διαδικασίας παρά τον αποκλεισμό τους». Ο Οριόλ Τζουνκέρας ανακτά τον έλεγχο της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC) στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Περιφερειακές εκλογές: η Γαλλία των απεχόντων». Ακόμα και μέσα από τους κόλπους της κυβέρνησης ακούγονται επικρίσεις για το μεγάλο ποσοστό αποχής (66,7%) στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής. Στην καρδιά αυτής της κριτικής είναι η απόφαση για τη μη αναβολή των εκλογών για το φθινόπωρο. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η Ευρώπη είναι σκεπτική απέναντι στον συμφιλιωτικό τόνο του Ερντογάν». Η ΕΕ συζητά την Πέμπτη την ανανέωση του συμφώνου του 2016 για την μετανάστευση με τις αρχές της Άγκυρας, ενώ παράλληλα κρατά υπό πίεση τον τούρκο πρόεδρο. Η Libération γράφει για την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΕΕ και Ουγγαρία: «Euro: η ΕΕ αντιτίθεται στον ομοφοβικό νόμο του Ορμπάν». Τέλος, η Humanité γράφει: «Πληθαίνουν οι φωνές ενάντια στην ‘λεπενοποίηση’ των ραδιοκυμάτων». Οι εργαζόμενοι στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 κινητοποιούνται ενάντια στην εξαγορά από τον Βενσάν Μπολορέ, ο οποίος κατέχει τον δεξιό τηλεοπτικό σταθμό CNews.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι μια ανερχόμενη απειλή για τους ανεμβολίαστους». Σε περιοχές των ΗΠΑ με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού παρατηρούνται απότομες αυξήσεις στις μολύνσεις. Τα νοσοκομεία είναι ακόμα υπό πίεση παρά την ανομοιογενή ύφεση της πανδημίας. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Το Βερολίνο και το Παρίσι προτείνουν επανέναρξη των σχέσεων ΕΕ και Μόσχας». Στα χνάρια του Τζο Μπάιντεν κινούνται Μέρκελ και Μακρόν καθώς ζητούν μια συνάντηση με τον Πούτιν σε επίπεδο αρχηγών. Η πρόταση αυτή είναι πιθανό να προκαλέσει την αντίδραση των Βαλτικών χωρών.

Η Wall Street Journal κυκλοφορεί με τίτλο: «Εφημερίδα υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ τυπώνει το τελευταίο της φύλλο». Η εφημερίδα προκάλεσε τη μήνι των ηγετών της Κίνας και αναγκάζεται από το Πεκίνο να σταματήσει να κυκλοφορεί. Ο εκδότης της, Τζίμι Λάι, βρίσκεται στη φυλακή από τον Δεκέμβριο.  Και τέλος οι New York Times: «Ο Άνταμς συσπείρωσε ετερόκλητους συμμάχους για να πάρει το προβάδισμα». Το καλό αποτέλεσμα που δείχνει να έχει ο Έρικ Άνταμς στις εκλογές της Νέας Υόρκης οφείλεται στο γεγονός ότι ένωσε μαύρους, λατίνους και εργάτες ψηφοφόρους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter