Διεθνής Τύπος: Έκτακτα μέτρα για αποφυγή στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ – Πιέσεις στο Βερολίνο για την Ουκρανία

Διεθνής Τύπος: Έκτακτα μέτρα για αποφυγή στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ – Πιέσεις στο Βερολίνο για την Ουκρανία

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι ΗΠΑ παίρνει έκτακτα μέτρα καθώς έπεται μάχη για το πλαφόν χρέους». Το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να λαμβάνει ειδικά μέτρα την Πέμπτη για να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι το πλαφόν χρέους ύψους $31,4 τρις κινδυνεύει να ξεπεραστεί. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι ΗΠΑ χτυπάνε το πλαφόν χρέους, αυξάνοντας τον κίνδυνο οικονομικής δυσφορίας». Με τη φαγωμάρα μεταξύ των κομμάτων να είναι παραπάνω από πιθανή, το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιεί έκτακτα μέτρα για να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι κεντρικές τράπεζες υπόσχονται να παραμείνουν στην πορεία τους με τα μεγάλα επιτόκια μέχρι να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός». Μεγάλες αυξήσεις θα έρθουν στο μέλλον λέει η ΕΚΤ, ενώ η πίεση στις τιμές ανησυχούν τη Fed. Τέλος η Washington Post: «Ενέργειες ξεκινούν για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών». Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προτρέπει το Κογκρέσο να αποφύγει το χάος σχετικά με την αύξηση του πλαφόν χρέους.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «H Βρετανία ενισχύει την άμυνα της Ουκρανίας με 600 πύραυλους Brimstone». O υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας ανακοίνωσε ότι η χώρα αναμένεται να αποστείλει τους πυραύλους σε μια τελευταία προσπάθεια να πειστεί η Γερμανία να στείλει άρματα στο Κίεβο. Ο Guardian έχει τίτλο: «Δεν έχω πλέον αρκετό καύσιμο στο ντεπόζιτο». Η Τζασίντα Άρντερν παραιτείται από πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας. Στον Independent διαβάζουμε: «». Τέλος, η Daily Telegraph: «Σταμάτα να παρακωλύεις τη συμφωνία για τα τανκ, λένε οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στη Γερμανία». Η Βρετανία και οι ΗΠΑ ηγούνται της εκστρατείας πίεσης κάνοντας έκκληση στο Βερολίνο να στείλει βαριά όπλα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Γερμανία και η Αμερική δείχνουν ενότητα για τις παραδόσεις όπλων». Ο Πιστόριους αναμένει μια έγκαιρη απόφαση για τα άρματα μάχης, ενώ συναντήθηκε με τον αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Πιστόριους βασίζεται στην αποτροπή». Ο νέος υπουργός Άμυνας κατηγορεί τη Ρωσία για πόλεμο εξόντωσης στην Ουκρανία. Αυτή την Παρασκευή θα συζητηθεί η παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης στη συνάντηση στη νατοϊκή βάση στο Ράμσταϊν. Τέλος, η Die Welt: «Η Δύση συνθέτει νέο πακέτο όπλων για την Ουκρανία». Πριν από τη συνάντηση στην αμερικανική βάση στο Ραμστάιν, η πίεση στον Όλαφ Σολτς αυξάνεται. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Υποκλοπές: Η κυβέρνηση διχάζεται για τον Νόρντιο». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νόρντιο ζητά να μην πιέζονται οι εισαγγελείς. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Το μάθημα της Τζασίντα». Η νεοζηλανδέζα ηγέτιδα παραιτείται λόγω κούρασης και έχει την ευκαιρία να παντρευτεί. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Υποκλοπές, αυτές είναι οι ρυθμίσεις». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο, στη Βουλή, όρισε τις περιοχές εφαρμογής, ακόμα και σε υποθέσεις διαφθοράς. Τέλος, η Corriere della Sera: «Αλλαγές στην κορυφή του υπουργείου Οικονομικών». Η Μελόνι αλλάζει το γενικό διευθυντή του υπουργείου.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Συντάξεις: Μαζική κινητοποίηση, πράξη πρώτη». Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πολίτες διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου για να πουν όχι στην μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Το μπρα-ντε-φερ μόλις ξεκίνησε, αναφέρει η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Με δύναμη». Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες διαμαρτυρήθηκαν την Πέμπτη σε όλη τη Γαλλία, κόντρα στη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Ένα πρώτο τεστ από τα συνδικάτα, το οποίο ρηγματώνει την κυβέρνηση. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Λύκεια: ο ιδιωτικός τομέας καλύτερα χρηματοδοτούμενος από τον δημόσιο». Μη δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι στο Παρίσι, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα επί πληρωμή έχουν περισσότερες διδακτικές ώρες από τα δημόσια. Η έρευνα της εφημερίδας αποκαλύπτει ότι τα μέσα που παραχωρούνται από το κράτος στα ιδιωτικά είναι περισσότερα από ό,τι στα δημόσια. Τέλος, η Le Figaro: «Τα συνδικάτα κινητοποιούνται, ο Μακρόν επιμένει στο ίδιο μονοπάτι». Όσοι είναι αντίθετοι στη μεταρρύθμιση των συντάξεων έκαναν μια μαζική διαδήλωση στο Παρίσι, που αμαυρώθηκε από επεισόδια, αναφέρει η εφημερίδα. Ο γάλλος πρόεδρος παραμένει αποφασισμένος.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Εννιά χώρες του ΝΑΤΟ συμφωνούν να στείλουν βαρέα όπλα στο Κίεβο». Αυξάνεται η πίεση στη Γερμανία για να ξεμπλοκάρει την αποστολή τανκ. Και η El Mundo: «H Ουκρανία απαιτεί τανκ από την Ισπανία μετά τη σιωπή της κυβέρνησης». Ο Ζελένσκι ζητά από τη Γερμανία να εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard. Η Ισπανία έχει στην κατοχή της 300 τεμάχια από αυτά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter