Διεθνής Τύπος: Ένα στα τρία γαλλικά νοικοκυριά δεν τα βγάζει πέρα – Για έλλειψη μετρητών προειδοποιεί η Γέλεν

Διεθνής Τύπος: Ένα στα τρία γαλλικά νοικοκυριά δεν τα βγάζει πέρα – Για έλλειψη μετρητών προειδοποιεί η Γέλεν

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Αγοραστική δύναμη: το ένα τρίτο των Γάλλων δεν τα βγάζει πέρα». Μια μελέτη της ΜΚΟ «Γαλλική Λαϊκή Ανακούφιση» που δημοσιεύεται την Πέμτπη, αποκαλύπτει την αύξηση της ευαλωτότητας των νοικοκυριών. Στη Libération διαβάζουμε: «Χαμηλόμισθοι, οι λησμονημένοι της ανάκαμψης». Η κυβέρνηση που υπερηφανεύεται για τα ‘εκπληκτικά’ οικονομικά αποτελέσματα δεν οραματίζεται για τους εργαζόμενους της δεύτερης γραμμής κάτι περισσότερο από μια ευθυγράμμιση με τον κατώτατο μισθό. Η Le Figaro κυκλοφορεί με τίτλο: «Η ανάκαμψη αποδυναμώνεται από την έλλειψη εργατικών χεριών». Τη στιγμή που η εμπιστοσύνη επιστρέφει δυνατά μετά από δεκαοχτώ μήνες κρίσης, πολλές επιχειρήσεις δεν βρίσκουν προσωπικό και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην ζήτηση. Τέλος, η Le Monde: «Η σκληρή πτέρυγα των Ταλιμπάν στην εξουσία». Το ισλαμιστικό κίνημα παρουσίασε την Τρίτη ένα σχήμα που περιείχε μόνο Ταλιμπάν, αθετώντας τις υποσχέσεις για άνοιγμα στην κοινωνία.

Στις ΗΠΑ, οι Financial Times γράφουν: « Η υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να ξεμείνουν από μετρητά μέχρι τον Οκτώβριο». Η Τζάνετ Γέλεν είπε ότι τον επόμενο μήνα η χώρα μπορεί να μείνει χωρίς μετρητά αν δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού. Η κυβέρνηση ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για μια στάση πληρωμών. Στην Wall Street Journal διαβάζουμε: «Η δίκη για απάτη της ιδρύτριας της Theranos ξεκινά». Η Ελίζαμπεθ Χολμς, άλλοτε επικεφαλής της εταιρείας Theranos, δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία της ότι είναι αθώα για τις κατηγορίες απάτης που τη βαραίνουν. Η Washington Post έχει σήμερα τίτλο: «Η διχόνοια διακινδυνεύει το πακέτο δαπανών». Διαφωνίες στο Δημοκρατικό κόμμα για το πακέτο ανάκαμψης. Ωστόσο, οι κύριες πολιτικές που αναμένεται να εφαρμοστούν είναι η επέκταση των επιδομάτων του προγράμματος Medicare, νέα προγράμματα οικογενειακής και ιατρικής άδειας και το να γίνει το δημόσιο κολλέγιο πιο οικονομικά προσβάσιμο. Τέλος, οι New York Times: «Η βοήθεια για την πανδημία απέτρεψε την αύξηση των ποσοστών της πείνας». Παρόλα αυτά, το χάσμα μεταξύ λευκών και μαύρων πολιτών στην εξεύρεση φαγητού μεγάλωσε.

Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον βρήκε στήριξη για το σχέδιό του παρά τις αντιδράσεις. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Ο πρωθυπουργός προειδοποιήθηκε ότι το στοίχημα των £12 δις δε θα φτιάξει την κρίση στην Υγεία». Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε τελικά την υποστήριξη των βουλευτών για το αμφιλεγόμενο σχέδιό του το βράδυ της Τετάρτης παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Στη Daily Telegraph διαβάζουμε: «Το NHS προσλαμβάνει έναν στρατό από γραφειοκράτες των £200.000». Ανησυχίες στο πολιτικό σύστημα για το πώς θα ξοδευτούν τα νέα κονδύλια που θα εισρεύσουν στο σύστημα υγείας. Τέλος, ο Independent: «Ο πρωθυπουργός έκοψε την υπόσχεση για το κλίμα για να εξασφαλίσει την εμπορική συμφωνία». Ο Τζόνσον δέχεται τα πυρά κριτικής για την συμφωνία με την Αυστραλία λίγες εβδομάδες πριν από την σύνοδο για την κλιματική αλλαγή.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, προειδοποιεί για ένα ‘εκπληκτικό’ κύμα κορονοϊού». Η κυβέρνηση σχεδιάζει μια ‘εβδομάδα δράσης’ για την προώθηση των εμβολιασμών τη στιγμή που όλο και περισσότερες κλίνες ΜΕΘ γεμίζουν με νέους. Στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν τρομάζει την ΕΕ και τις ΗΠΑ». Καταζητούμενοι τρομοκράτες έχουν λάβει θέσεις ευθύνης στο Αφγανιστάν, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Τα σημάδια από την Καμπούλ δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Τέλος, η Die Welt: «Το FDP ζητά δικλείδες ασφαλείας για τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση». Ο επικεφαλής του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ, σε διαδικτυακό debate με τον Ντίτμαρ Μπαρτς του Die Linke, έδωσε έμφαση στην αναστολή της αύξησης των φόρων και την συμμόρφωση με το φρένο χρέους. Παράλληλα, ο Λάσετ της CDU συνεχίζει να παίρνει φτωχά ποσοστά για την υποψηφιότητά του.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η άδεια Ισπανία αντιμέτωπη με την πλούσια Ισπανία για την χρηματοδότηση». Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της κοινότητας Καστίλης-λα Μάντσα, Εμιλιάνο Γκαρθία-Πάχε, επιδιώκει να σχηματίσει μια συμμαχία των αραιοκατοικημένων αυτόνομων κοινοτήτων, στις οποίες προεδρεύουν πολιτικοί τόσο από το Σοσιαλιστικό όσο και από το Λαϊκό κόμμα, για να μειώσει την βαρύτητα του πληθυσμού στον υπολογισμό της διανομής των κονδυλίων. Και η El Mundo: «Η ψευδής ομοφοβική επίθεση εκθέτει την κυβέρνηση». Ο νεαρός που κατήγγειλε την επίθεση υπαναχώρησε και ομολόγησε ότι οι μώλωπες έγιναν με την συναίνεσή του. Η κυβέρνηση, με αιχμή της τον υπουργό Εσωτερικών Φερνάντο Μαρλάσκα, χρησιμοποίησε μια υπόθεση γεμάτη αμφιβολίες για να χτυπήσει την αντιπολίτευση, εκτιμά η εφημερίδα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο Ντράγκι διαμεσολαβεί για Σαλβίνι. Το ενισχυμένο πράσινο πάσο θα πραγματοποιηθεί». Η διαμάχη στην κυβερνητική πλειοψηφία καλά κρατεί, με την Λέγκα να ψηφίζει όπως και οι ακροδεξιοί ‘Αδερφοί της Ιταλίας’ και να απειλούν ότι θα απέχουν στην βουλή. Στην La Stampa διαβάζουμε: «Στα σχολεία μόνο με το πράσινο πάσο». Ο υπουργός Παιδείας Πατρίτσιο Μπιάνκι προειδοποιεί ότι η τηλε-εκπαίδευση σταματά να υφίσταται. Η Il Messaggero έχει κύριο τίτλο: «Η κύρωση της ΕΕ βουλιάζει την Alitalia». Από τις Βρυξέλλες ήρθε η απαίτηση να επιστραφούν τα 900 εκατομμύρια που πήρε η εταιρεία ως δάνειο-γέφυρα από την κυβέρνηση το 2017, αφού θεωρήθηκε ότι αποτελούν παράνομη κρατική ενίσχυση. Η εταιρεία είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Παράλληλα, δόθηκε το πράσινο φως για την νέα εταιρεία Ita, αλλά τα συνδικάτα διαφωνούν και μπλοκάρουν το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Καμπούλ, τα αθλήματα απαγορεύονται για τις γυναίκες». Οι Ταλιμπάν πιστεύουν ότι δεν πρέπει να επιδεικνύουν τα σώματά τους οι γυναίκες. Στις τάξεις χωρίζονται τα αγόρια από τα κορίτσια με μια κουρτίνα… Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι ανήσυχες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter