Διεθνής Τύπος: Ένας μήνας φρίκης στη Γάζα – Επικοινωνιακό σόου από τον Τραμπ στη δίκη για απάτη

Διεθνής Τύπος: Ένας μήνας φρίκης στη Γάζα – Επικοινωνιακό σόου από τον Τραμπ στη δίκη για απάτη

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Το αδιέξοδο της εκδίκησης». Ένας μήνας μετά την επίθεση της Χαμάς και το κύμα σοκ που προκάλεσε παγκοσμίως, η κυβέρνηση Νετανιάχου επιδίδεται σε μια πολεμική φρενίτιδα. Η εφημερίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ από το Ισραήλ, του οποίου η κοινωνία είναι τραυματισμένη, και από τη Λωρίδα της Γάζας, υπό την προστασία των παλαιστίνιων δημοσιογράφων. Στη Libération διαβάζουμε: «Έρευνα: Πώς μας εξαπατά το λόμπι του αυτοκινήτου;». Το σχέδιο της νέας ευρωπαϊκής ρύθμισης για τα καυσαέρια που θα συζητηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες αποτελεί μια αποδυναμωμένη εκδοχή του αρχικού κειμένου, που σαμποταρίστηκε από το καρτέλ του αυτοκινήτου. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ο φόβος και το αίσθημα απομόνωσης των Γάλλων Εβραίων». Περισσότερες από 1.000 αντι-σημιτικές ενέργειες έχουν καταγραφεί στη Γαλλία από τις 7 Οκτωβρίου κι έπειτα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Τέλος, η Le Figaro: «Η Ουκρανία σε αδιέξοδο μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης». Σε πέντε μήνες μαχών, ο ουκρανικός στρατός δεν έχει αναγκάσει σε υποχώρηση τους Ρώσους. Το μέτωπο έχει μπλοκάρει και το Κίεβο φοβάται για τη βοήθεια από τη Δύση.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο ισραηλινός στρατός χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο». Ζητείται ανθρωπιστικός διάδρομος, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν να δηλώνει ότι χρειάζεται επέκταση της βοήθειας προς τους αμάχους. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το Ισραήλ διχοτομεί τη Λωρίδα της Γάζας». Ο στρατός ετοιμάζεται να καταστρέψει το σύστημα Tynnel στην περικυκλωμένη πόλη της Γάζας. Ο άμαχος πληθυσμός καλείται και πάλι να εγκαταλείψει τα βόρεια του παράκτιου θύλακα. Τέλος, η Die Welt: «Η διαίρεση της Γάζας σηματοδοτεί μια νέα φάση της επίθεσης». Ο στρατός του Ισραήλ χωρίζει τον βορρά και τον νότο. Οι ένοπλες δυνάμεις πρόκειται να προχωρήσουν στις σήραγγες της Χαμάς.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Τραμπ μονομαχεί με το δικαστή στη δίκη για την απάτη, υπερασπίζεται τις επιχειρήσεις του». Ο πρώην πρόεδρος υπερασπίστηκε με επιθετικότητα τη θέση του στο δικαστήριο. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Φόβοι ότι το Ισραήλ μπορεί να δώσει αμερικάνικα τυφέκια σε εποίκους της Δυτικής Όχθης». Το Τελ Αβίβ ζήτησε από την Ουάσινγκτον 24.000 όπλα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «O Τραμπ αψηφά τη δίκη εν μέσω θερμών μαρτυριών σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης». Ο δικαστής βάζει σε τάξη τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος υποτιμά τη σημασία των οικονομικών εγγράφων που παρουσιάζονται. Τέλος η Washington Post: «Στη δίκη για απάτη, ο Τραμπ ξεσπά». Ο πρώην πρόεδρος έκανε ένα επικοινωνιακό σόου, ανταλλάσσοντας οξείς χαρακτηρισμούς με το δικαστή.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Χιλιάδες θα σωθούν από τον καρκίνο με χάπι των 4 πεννών τη μέρα». Φάρμακο για τον καρκίνο του στήθους εγκρίθηκε για 300.000 γυναίκες σε κίνδυνο. Ο Guardian έχει τίτλο: «Απόγνωση στη Γάζα: ‘Όλοι επικεντρώνονται στην επιβίωση’». Τα καταφύγια του ΟΗΕ στη Γάζα έχουν γεμίσει από ανθρώπους, με αποτέλεσμα πολλοί να κοιμούνται στο πάτωμα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Καθημερινό χάπι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους». Οι γυναίκες θα μπορούν να ζήσουν χωρίς φόβο καθώς το NHS προσφέρει φάρμακο που θα σώσει χιλιάδες ζωές.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ένας μήνας πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ». Ένα μήνα μετά την επίθεση ενάντια στο Ισραήλ, η Λωρίδα της Γάζας είναι κομμένη στα δύο. Για τη Χαμάς οι νεκροί ξεπερνούν τους 10.000, ενώ ο Γκουτέρες ζητά κατάπαυση πυρός. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Στρατόπεδα προσφύγων στην Αλβανία, συμφωνία Μελόνι-Ράμα, αμφιβολίες από ΕΕ». Το παλάτι Κίτζι αναφέρει ότι σε έξι μήνες θα έχουν δημιουργηθεί τα πρώτα κέντρα. Οι Βρυξέλλες ζητούν από την Ιταλία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μετανάστες, κέντρα στην Αλβανία». Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δηλώνει στην εφημερίδα ότι θα δημιουργηθούν δύο ιταλικές βάσεις σε αλβανικό έδαφος για την αναχαίτιση των αφίξεων. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ισραήλ: απομονωμένη η Πόλη της Γάζας». Εντείνεται η επίθεση μετά από ένα μήνα μαχών. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν, ενώ στέλνουν ένα πυρηνικό υποβρύχιο στην περιοχή.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ισραηλινή πολιορκία στη Γάζα προκαλεί 10.000 θανάτους σε ένα μήνα». Οι κάτοικοι της Λωρίδας αγανακτούν με την εγκατάλειψη από τον υπόλοιπο πλανήτη, ενώ στο Ισραήλ ετοιμάζονται για τη ρεβάνς. Και η El Mundo: «Δικαστήριο θα φέρει την αμνηστία στον Πουτζντεμόν για τρομοκρατία ενώπιον της Ε.Ε. ». Το Δικαστικό Συμβούλιο προειδοποιεί ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να μετατραπεί σε μια «χίμαιρα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter