Διεθνής Τύπος: Ένας χρόνος από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού – Κλιμακώνονται οι επιθέσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Διεθνής Τύπος: Ένας χρόνος από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού – Κλιμακώνονται οι επιθέσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Ένας χρόνος από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού». Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους ένα χρόνο μετά την καταστροφική έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε 200 ανθρώπους. Με φωτογραφίες των συγγενών τους που χάθηκαν, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την μικρή πρόοδο που έχει κάνει η κυβέρνηση στις έρευνες για τους υπεύθυνους της τραγωδίας. Στην Wall Street Journal διαβάζουμε: «Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν εντείνονται στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν». Την Τρίτη βομβάρδισαν την οικία του υπουργού Άμυνας, σκοτώνοντας οκτώ και τραυματίζοντας είκοσι ανθρώπους. Ο υπουργός έλειπε τη στιγμή της επίθεσης.

Οι Financial Times κυκλοφορούν σήμερα με τίτλο: «Ο ΠΟΥ ζητά να σταματήσουν οι ενισχυτικές δόσεις καθώς τα φτωχότερα κράτη αγωνίζονται για εμβόλια». Μόνο το 1% του πληθυσμού του αναπτυσσόμενου κόσμου είναι εμβολιασμένο. Η Pfizer επικαλείται την απειλή από την μετάλλαξη Δέλτα, ενώ γίνονται εκκλήσεις για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές. Τέλος, οι New York Times: «Η κρίση για τον Κουόμο αυξάνεται καθώς αναμένονται νέες έρευνες ενώ η υποστήριξη στο πρόσωπό του μειώνεται». Ο πολιτειακός επικεφαλής των Δημοκρατικών της Νέας Υόρκης, Τζέι Τζέικομπς, πήρε αποστάσεις από τον κυβερνήτη που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση σε 11 γυναίκες.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Έρευνα για τις μαζικές απάτες μερικής απασχόλησης». Κύκλωμα απατεώνων έδινε ψευδείς δηλώσεις απασχόλησης για να λαμβάνει επίδομα από την κυβέρνηση. Περίπου 7.000 περιπτώσεις καταγράφουν οι αρχές, με τουλάχιστον 63 εκατομμύρια να υπολογίζεται η ζημιά του δημόσιου ταμείου. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Γιατί η τιμή του πετρελαίου είναι και πάλι σε άνοδο». Η επανάκαμψη της οικονομίας και η πολιτική του ΟΠΕΚ έχουν πάει την τιμή του βαρελιού πάνω από 70 δολάρια. Οι τιμές του μαύρου χρυσού θα παραμείνουν ψηλά, εκτός κι αν η πανδημία παραλύσει ξανά την οικονομία. Η Libération έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Αφγανιστάν, το χάος των Ταλιμπάν». Μετά από είκοσι χρόνια στρατιωτικής παρουσίας, η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων ξαναζωντανεύει τις φιλοδοξίες των εξεγερμένων Ταλιμπάν, που πολλαπλασιάζουν τις κατακτήσεις τους και οδηγούν τη χώρα σε μια νέα σύγκρουση. Τέλος, η Humanité: «Το έγκλημα της Ευρώπης». Παρεμποδίζοντας την διάσωση των μεταναστών που οργανώνεται από τις ΜΚΟ, η ΕΕ γίνεται συνένοχη στο δράμα των «εξόριστων» στην Μεσόγειο.

Στη Βρετανία, οι περιορισμοί για τα ταξίδια στο εξωτερικό χαλάρωσαν. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Οι διακοπές στην Γαλλία επιτρέπονται ξανά». Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους δε θα χρειαστεί να περάσουν καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Οι Times για το ίδιο θέμα γράφουν: «Ενίσχυση για καλοκαιρινή απόδραση». Τα ταξίδια σε Γαλλία,  Ινδία και Ντουμπάι ξεφεύγουν από την καραντίνα. Όσοι επιστρέφουν από αυτούς τους προορισμούς δεν θα χρειαστεί να απομονωθούν, αρκεί να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Και ο Guardian: «Εκατομμύρια πολίτες μπορούν να πάνε διακοπές καθώς οι περιορισμοί χαλαρώνουν». Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τους ταξιδιώτες έγινε για να τονωθεί η βιομηχανία του τουρισμού. Τέλος, ο Independent: «Αποκάλυψη: το χαμένο σχέδιο της Βρετανίας για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό». Ειδικοί λένε ότι ένα σχέδιο που καταρτίστηκε το 2005 θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας θέλει να αυξήσει πάση θυσία τα ποσοστά των εμβολιασμένων πολιτών. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Ο υπουργός Υγείας θέλει να αυξήσει την πίεση στους ανεμβολίαστους». Υπάρχει αρκετή υποστήριξη στα σχέδια του Γενς Σπαν, ενώ ο επικεφαλής του FDP, Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι λέει ότι η κυβέρνηση δεν κράτησε την υπόσχεσή της. Η Süddeutsche Zeitung για το ίδιο θέμα: «Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να αντιμετωπίσουν δυσκολίες». Με τα κρούσματα να αυξάνονται, οι συγκεντρώσεις μεγάλου αριθμού ατόμων θα μπορούσε να επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους, αναφέρει έγγραφο του υπουργείου Υγείας. Και η Die Welt: «Το φθινόπωρο των περιορισμών: το σχέδιο του Σπαν για τους ανεμβολίαστους». Ο υπουργός Υγείας σκέφτεται να εξαιρέσει τους ανεμβολίαστους από τη συμμετοχή σε μαζικά event. Η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης αποκάλεσε την πρόταση αυτή μια βάση για συζήτηση. Κριτική δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο ΠΟΥ ζητά από τον κόσμο ένα μορατόριουμ στην τρίτη δόση». Ο οργανισμός ζητά από τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών να δώσουν προτεραιότητα στην χορήγηση των απαραίτητων εμβολίων στις φτωχές χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Και η El Mundo: «Οι Ποδέμος τορπιλίζουν την επέκταση του αεροδρομίου». Είναι αντίθετοι με την μετατροπή του σε διεθνή κόμβο για περιβαλλοντικούς λόγους.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Υποχρεωτικό πράσινο πάσο, όχι από την Λέγκα». Ο Σαλβίνι είναι αντίθετος με τους περιορισμούς στα σχολεία και τις μεταφορές. Υπό εξέταση η τρίτη δόση στους υγειονομικούς. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Πράσινο πάσο για τους δάσκαλους και τους επιβάτες συγκοινωνιών». Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο που θα αποφασίσει για την έναρξη της ισχύος του πάσου. Από τα μέσα Αυγούστου το πάσο θα είναι επίσης υποχρεωτικό για τους σερβιτόρους και τους μπαρίστες. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Επιστροφές στο γραφείο με τη σειρά». Για την αποφυγή της συγκέντρωσης πολλών ατόμων στις συγκοινωνίες, οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους κατά κύματα. Παράλληλα, από αύριο ξεκινά η υποχρεωτική επίδειξη πράσινου πάσου για την είσοδο σε κλειστούς χώρους. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Σχολεία, μπαρ, τρένα: οι νέοι κανόνες για το πράσινο πάσο». Σήμερα το διάταγμα εκδίδεται, ακόμα όμως υπάρχει ένταση μεταξύ της Λέγκας και της κυβέρνησης. Προβλέπεται να μην υπάρχει καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες φτάνουν στην χώρα από την ΕΕ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter