Διεθνής Τύπος: Έντονες πιέσεις για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα – Αμφιθυμία για την COP28

Διεθνής Τύπος: Έντονες πιέσεις για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα –  Αμφιθυμία για την COP28

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι διαπραγματευτές πιέζουν για μεγαλύτερη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή». Περισσότεροι ισραηλινοί όμηροι απελευθερώνονται από τη Χαμάς καθώς οι διαπραγματευτές προσβλέπουν σε νέες συνομιλίες για την λήξη του πολέμου. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Μια μεγαλύτερη εκεχειρία έχει οφέλη και πιέσεις». Συγκρουόμενες απαιτήσεις για το Ισραήλ σχετικά με τη συνέχιση του πολέμου. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η ανάρτηση υπέρ της Παλαιστίνης του αξιωματούχου της CIA σπάει τον κανόνα αντικειμενικότητας της υπηρεσίας». Δυο εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς, η αναπληρώτρια επικεφαλής ανάλυσης έβαλε μια φωτογραφία ενός άνδρα που κυματίζει την παλαιστινιακή σημαία στο λογαριασμό της στο Facebook. Τέλος η Washington Post: «Ο επικεφαλής της CIA σε συνομιλίες για να χτίσει πάνω στην κατάπαυση». Ο Μπερνς βρίσκεται στο Κατάρ για να συναντήσει τον επικεφαλής της Μοσάντ.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Γάζα, τα μονοπάτια της αλληλεγγύης». Σε αυτή τη διεθνή μέρα αλληλεγγύης για τον παλαιστινιακό λαό, οι ενώσεις μαρτυρούν τις προσπάθειές τους για την αποστολή βοήθειας στους κατοίκους της Λωρίδας. Στη Libération διαβάζουμε: «Ενάντια στη λογοκρισία: βιβλία στο χέρι». Με την ευκαιρία της έκθεσης βιβλίου του νεανικού Τύπου της Μοντρέιγ, 36 συγγραφείς παρουσιάζονται στις σελίδες της εφημερίδας. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κλίμα: το μέλλον γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης με έναν πετρελαϊκό γίγαντα». Η COP28 ανοίγει τις εργασίες της την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι, ενώ ο πλανήτης υπερθερμαίνεται από τα αέρια του θερμοκηπίου. Τέλος, η Le Figaro: «Όμηροι: η Χαμάς προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις του πολέμου». Παρά την αγριότητα των επιθέσεών της, το ισλαμιστικό κίνημα βάζει ένα ανθρωπιστικό προσωπείο με τους ομήρους, στο πλαίσιο της εκεχειρίας.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σολτς βλέπει μια νέα πραγματικότητα, ο Μερτς αρνείται την καταλληλότητα του καγκελάριου». Κυβερνητική δήλωση μετά την απόφαση της Καρλσρούης. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς θέλει να επενδύσει παρά το οικονομικό κενό». Ο καγκελάριος δεσμεύει χρήματα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Παραμένει ασαφές από πού θα προέλθουν, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο ηγέτης του CDU Μερτς απορρίπτει αλλαγές στο φρένο χρέους. Τέλος, η Die Welt: «Κρίση προϋπολογισμού: Ο Σολτς αρνείται κάθε αυτοκριτική». Επιδεικτικά παράλογη κυβερνητική δήλωση, σχολιάζει η εφημερίδα. Προσωπικές επιθέσεις από τον αρχηγό του CDU Μερτς. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Εκκλήσεις για κατάργηση της βίζας για φθηνότερο εργατικό προσωπικό». Οι χορευτές και οι σχεδιαστές γραφικών στη λίστα των επαγγελμάτων σε έλλειψη. Στον Independent διαβάζουμε: «Η μνημειώδης απόρριψη του Σούνακ στον Έλληνα πρωθυπουργό, στην υπόθεση των Ελγινείων μαρμάρων». Η Ντάουνινγκ Στριτ δηλώνει ότι μια συμφωνία δανεισμού μπορεί να αποδειχτεί μια «ολισθηρή κατηφόρα». Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι ασθενείς σε κίνδυνο από τα ψηφιακά ραντεβού με τους προσωπικούς ιατρούς». Λανθασμένες διαγνώσεις έχουν οδηγήσει σε σοβαρές ζημιές ή και θάνατο.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μάχες για τους λογαριασμούς». Ο Σαλβίνι επιτίθεται στον Φίττο. Η πλειοψηφία διχάζεται για την υποχρέωση να περάσει στην ελεύθερη αγορά. Η γραμματέας του Δημοκρατικού κόμματος, Έλι Σλάιν, υπογραμμίζει ότι «είναι ένας φόρος με την υπογραφή της Μελόνι». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Κλίμα, η τελευταία ευκαιρία». Στο Ντουμπάι ξεκινά η COP28, με τη συμφωνία για το περιβάλλον να είναι μακριά. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Δάσκαλοι και διευθυντές, μπόνους τα Χριστούγεννα». Ο υπουργός Βαλντιτάρα ανακοινώνει ότι θα δοθούν μπόνους μέχρι και 1.500 ευρώ. Τέλος, η Corriere della Sera: «Σωστό να αξιολογούνται οι δικαστές». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο δεν βλέπει σκάνδαλο στα ψυχοσυμπεριφορικά τεστ των δικαστών.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ισραήλ και Χαμάς διαπραγματεύονται την απελευθέρωση ενήλικων ανδρών». Τα δύο μέρη συζητούν στο Κατάρ μια ακόμα επέκταση της εκεχειρίας και την ανταλλαγή των ομήρων με κρατούμενους, που μέχρι στιγμής ήταν παιδιά και γυναίκες. Και η El Mundo: «Αλμπάρες και Κάμερον επανενεργοποιούν τον διάλογο για το Γιβραλτάρ». Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας και της Βρετανίας αντίστοιχα συναντήθηκαν την Τρίτη για να συνομιλήσουν για το Γιβραλτάρ, χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα από τη συνάντηση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter