Διεθνής Τύπος: Επανεξετάζονται σημαντικοί όροι του Brexit – Εκκλήσεις για δωρεάν τεστ σε αντιεμβολιαστές εργαζόμενους στην Ιταλία

Διεθνής Τύπος: Επανεξετάζονται σημαντικοί όροι του Brexit – Εκκλήσεις για δωρεάν τεστ σε αντιεμβολιαστές εργαζόμενους στην Ιταλία

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση θέλει να ξαναγράψει σημαντικά κομμάτια της συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit. Ο Independent γράφει σχετικά: «Ο Φροστ απαιτεί να σκιστεί η κύρια εμπορική συμφωνία του Brexit». Ο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, Ντέβιντ Φροστ, είπε ότι θα είναι «ιστορική αστοχία» για την Ένωση το να μην ξαναγράψει σημαντικά κομμάτια της συμφωνίας. Η ΕΕ κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την Βόρεια Ιρλανδία για να ακυρώσει την ψήφο εξόδου της Βρετανίας. Η Daily Telegraph κυκλοφορεί με τίτλο: «Οι Βρυξέλλες θα προσφέρουν νέα συμφωνία για την Βόρεια Ιρλανδία». Η ΕΕ κάνει υποχωρήσεις για τους ελέγχους στα αγαθά αλλά επιμένει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία στην περιοχή. Στον Guardian διαβάζουμε: «Η ΕΕ θα προσφέρει κλάδο ελαίας για τα αγαθά στην Βόρεια Ιρλανδία». Οι Βρυξέλλες θα αποσύρουν τους περισσότερους ελέγχους στην Ιρλανδική Θάλασσα για τα αγαθά που θα εισάγονται στην Βόρεια Ιρλανδία, καθώς θέλει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τον Μπόρις Τζόνσον. Τέλος, οι Times: «Οι καθυστερήσεις στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αναγκάζει τα πλοία να γυρίζουν πίσω». Το λιμάνι Φέλιξστοου στο Σάφολκ, που υπό κανονικές συνθήκες χειρίζεται το 36% των εισαγωγών της Βρετανίας σε εμπορευματοκιβώτια, λέει στα πλοία να φύγουν καθώς έχει ξεμείνει από αποθηκευτικό χώρο. Η κυβέρνηση φοβάται για ελλείψεις τα Χριστούγεννα.

Στην Ιταλία, εκκλήσεις ακούγονται από πτέρυγες της κυβέρνησης για δωρεάν τεστ σε αντιεμβολιαστές εργαζόμενους. Στη La Repubblica διαβάζουμε σχετικά: «Πράσινο πάσο, καβγάς για τα τεστ». Ο Γκρίλο, με την υποστήριξη του Σαλβίνι,  ζητά δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν. Το Δημοκρατικό κόμμα είναι αντίθετο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μια φάρσα εις βάρος όσων έχουν εμβολιαστεί. Η La Stampa γράφει: «Ο Σαλβίνι και η Μελόνι υψώνουν τείχος: ‘η Forza Nuova εξυπηρετεί την Αριστερά’». Από την Τεργέστη, οι δύο ακροδεξιοί ηγέτες επαναστατούν κατά της πρότασης του Δημοκρατικού κόμματος, για να βγει παράνομο το νεοφασιστικό μόρφωμα Forza Nuova. Ο Σαλβίνι μάλιστα είπε ότι: «ο πραγματικός φασισμός είναι να ποινικοποιείς ένα πολιτικό κίνημα». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Δωρεάν τεστ και τα πρώτα ανοίγματα». Η κυβέρνηση καλεί τις εταιρείες μεταφορών που έχουν αποθήκες στα λιμάνια να κρατήσουν κενό χώρο για τα τεστ, ώστε να μην μπλοκαριστούν οι προμήθειες. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Πράσινο πάσο: χρονοδιαγράμματα και έλεγχοι». Διαμαρτύρονται οι εταιρείες στο λιμάνι της Τεργέστης: όχι στο πράσινο πάσο ή μπλοκάρουμε κάθε δραστηριότητα. Ο Γκρίλο, η Λέγκα και οι Αδερφοί της Ιταλίας ζητούν δωρεάν τεστ για όσους εργάζονται. Όχι λέει το Δημοκρατικό κόμμα. Παράλληλα, φόβοι εκφράζονται για τις διαδηλώσεις του ερχόμενου Σαββάτου.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Τα σχέδια του Μακρόν για το 2030». Τριάντα δις ευρώ θέλει να επενδύσει ο γάλλος πρόεδρος σε τομείς που, όπως είπε, θα έχουν να κάνουν «με την καθημερινή ζωή». Το σχέδιο αφιερώνει περίπου το 50% του ποσού για την περιβαλλοντική μετάβαση. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Το σχέδιο του Μακρόν για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας». Ο γάλλος πρόεδρος παρουσίασε ένα σχέδιο επενδύσεων ύψους 30 δις ευρώ για τους τομείς του μέλλοντος, με πυρήνα τους την καινοτομία και την απανθρακοποίηση. Η Libération έχει κύριο θέμα σήμερα στο πρωτοσέλιδό της το κορεάτικο τηλεοπτικό σήριαλ «Squid game» (το παιχνίδι του καλαμαριού): «Οι σειρές που με κάνουν να φοβάμαι». Το κορεατικό ‘φαινόμενο’ συναρπάζει τα πλήθη παγκοσμίως, αποκαλύπτοντας τους σπασμούς μιας κοινωνίας αγχωμένης μετά τον κορονοϊό, που είναι διψασμένη για ‘σκουπίδια’, συνωμοσίες και κοινωνική κριτική, αναφέρει η εφημερίδα. Τέλος, η Humanité: «Η σύγχυση των ειδών». Ο πρόεδρος Μακρόν επωφελείται από την θέση του για να προωθήσει την προεκλογική του καμπάνια ως υποψήφιος για τις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το SPD και οι Πράσινοι είναι αισιόδοξοι, το FDP έχει ακόμα επιφυλάξεις». Η βάση για τις συζητήσεις σχηματισμού κυβέρνησης θα έχουν τεθεί μέχρι την Παρασκευή. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών επιβραδύνει την ανάκαμψη». Επειδή η αναχαίτιση του κορονοϊού προχωρά με αργά βήματα, το ΔΝΤ χαμηλώνει τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη. Τέλος, η Die Welt: «Ο συνασπισμός ‘φανάρι’ είναι σε καλό δρόμο». Όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις θέλουν να παρουσιάσουν τα κύρια σημεία για το σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι την Παρασκευή. Το SPD και οι Πράσινοι είναι αισιόδοξοι, ενώ οι Φιλελεύθεροι είναι διστακτικοί.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Ηνωμένο Βασίλειο απειλεί την ΕΕ με έναν εμπορικό πόλεμο για να ανοίξει ξανά το Brexit». Οι Βρυξέλλες εμμένουν στην προηγούμενη πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου για να αποφύγει την ρήξη. Και η El Mundo: «Εκκωφαντικές αποδοκιμασίες για τον Σάντσεθ, που κρύφτηκε πίσω από τον βασιλιά». Η εφημερίδα άκουσε συνθήματα όπως «προδότη», «πήγαινε σπίτι σου» και «παραιτήσου» που απευθύνονταν στον Πέδρο Σάντσεθ, σε αντίθεση με τα «ζήτω ο βασιλιάς» και «ζήτω η Ισπανία» στην στρατιωτική παρέλαση της 12ης Οκτωβρίου, για την εθνική εορτή της Ισπανίας.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι μεγάλες μειώσεις στις πωλήσεις ακινήτων απειλούν την κινέζικη οικονομία». Οι πωλήσεις σπιτιών στην Κίνα έχουν πάρει την κατιούσα καθώς οι περιορισμοί στο δανεισμό και η ανησυχία για την βιωσιμότητα κατασκευαστριών εταιρειών κάνουν τους αγοραστές επιφυλακτικούς. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Βλέποντας τις επιλογές τους, εκατομμύρια παραιτούνται από τη δουλειά τους». Περίπου 4,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι παραιτήθηκαν τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, προς αναζήτηση καλύτερου μισθού και περισσότερης ευελιξίας. Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «’Να είστε σε μεγάλη επιφυλακή’, καθώς ο κίνδυνος πληθωρισμού αυξάνεται, το ΔΝΤ προειδοποιεί τις κεντρικές τράπεζες». Καθώς οι τιμές αυξάνονται και η ανάπτυξη όλο και χάνει τη δυναμική της, οι κεντρικές τράπεζες μελετούν το ενδεχόμενο να «σφίξουν» τη νομισματική πολιτική τους. Τέλος, οι New York Times: «Πολλοί αστυνομικοί αντιστέκονται στον εμβολιασμό παρά τον κίνδυνο». Ο κορονοϊός έχει ανέβει στην πρώτη θέση στις αιτίες θανάτου στο αστυνομικό σώμα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter