Διεθνής Τύπος: Επιστροφή στα γαλλικά σχολεία με προβλήματα – Υποστηρίζει Αϊβάνγκερ ο Ζέντερ, παρά τα αντισημιτικά σχόλια

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Σχολική επιστροφή: Οι ψεύτικες υποσχέσεις του συμφώνου για την εκπαίδευση». H εφημερίδα προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει το κείμενο της κυβέρνησης που υποτίθεται ότι θα αύξανε το μισθό των εκπαιδευτικών αλλά αποτελεί δούρειο ίππο για απορρύθμιση στην παιδεία. Στη Libération διαβάζουμε: «Δάσκαλος, το πιο ωραίο επάγγελμα του κόσμου, έτσι;». Η υπόσχεση που έκανε η κυβέρνηση για έναν εκπαιδευτικό ανά μαθητή δεν τηρήθηκε στην αρχή της σχολικής χρονιάς: το επάγγελμα του εκπαιδευτικού αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Πώς η Γαλλία έχασε το Σαχέλ». Από το Νίγηρα στο Μάλι, μέσω Μπορκίνα Φάσο, τα πραξικοπήματα που έχουν συμβεί από το 2020 σημειώνουν μια πρωτοφανή ρήξη με το Παρίσι, εκτιμά η εφημερίδα. Τέλος, η Le Figaro: «Αμπαγιά στο σχολείο: μια επιστροφή με μεγάλη προσοχή». Η εφαρμογή της απαγόρευσης θρησκευτικών πιστεύω που αποφάσισε ο Γκαμπριέλ Ατάλ αναμένεται να είναι δύσκολη στα σχολικά κτίρια που τα έχουν ακουμπήσει τα επιτεύγματα της κοσμικότητας.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Μάρκους Ζέντερ εμμένει στον Χούμπερτ Αϊβάνγκερ». Η απαλλαγή από το αξίωμα για τα αντισημτικά σχόλια του Αϊβάνγκερ θεωρείται «μη αναλογική». Μεγάλη προσωπική συνομιλία των δύο ανδρών. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Ζέντερ εμμένει στον Αϊβάνγκερ». Στην υπόθεση γύρω από το αντισημιτικό φυλλάδιο, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας αποφασίζει υπέρ του συνασπισμού του. Ο πρόεδρος του Freie Wahler πρέπει τώρα να επιδείξει «μεταμέλεια και ταπεινοφροσύνη». Τέλος, η Die Welt: «Ο Ζέντερ κηρύσσει την ολοκλήρωση της υπόθεσης Αϊβάνγκερ». Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας εμμένει στον αναπληρωτή του στην υπόθεση του αντισημιτικού φυλλαδίου.

Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Ουκρανία απομακρύνει τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων καθώς ο πόλεμος τραβά σε μάκρος». Το Κίεβο αναζητά νέα κατεύθυνση ενώ το υπουργείο Άμυνας βρίσκεται υπό πίεση από την έρευνα για διαφθορά. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι ρωσικές τράπεζες υποστηρίχτηκαν από το κινέζικο χρήμα μετά τις κυρώσεις». Ο δανεισμός από το Πεκίνο τετραπλασιάστηκε στα $9,7 δισ., η κίνηση έρχεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να κάνει το ρενμίνμπι παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα απέναντι στο αμερικανικό δολάριο. Τέλος η Washington Post: «Το ομοσπονδιακό έλλειμμα πιθανώς να διπλασιαστεί». Η τρύπα θα ανοίξει παρά την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς οι προβλέψεις αναφέρουν έλλειμμα $2 τρισ.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Εκατοντάδες σχολεία στο σκοτάδι για τους φόβους περί ασφάλειας». Σάλος έχει προκληθεί για τα κτίρια που έχουν εύθραυστο τσιμέντο. Ο Guardian έχει τίτλο: «Σχολική κρίση: όχι επιπλέον μετρητά για επισκευές, λέει το υπουργείο Οικονομικών». Ο Τζέρεμι Χαντ κατηγορείται ότι εγκαταλείπει τα παιδιά. Στον Independent διαβάζουμε: «Σκάνδαλο με το τσιμέντο». Ο Τζέρεμι Χαντ υπόσχεται να ξοδέψει όσα χρειάζεται για να επιδιορθωθούν τα υπό κατάρρευση σχολεία. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Σούνακ υποχωρεί για τις ανεμογεννήτριες». Οι Τόρις εξεγείρονται για να επιτευχθεί συμβιβασμός ώστε να αποφευχθεί η κοινοβουλευτική ήττα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ναι στον κατώτατο μισθό». Οι μεγάλες εταιρείες δέχονται την πρόταση της αντιπολίτευσης για αύξηση των βασικών αποδοχών. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Συνετός ελιγμός, υπερμπόνους καταστροφή». Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζέτι αναφέρει: «Περιορίστε τα επιδόματα, επιβραβεύστε αυτούς που εργάζονται». Κόντε: «Με τη Μελόνι πήγαμε από τη Ferrari στο ποδήλατο». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Superbonus, το σχέδιο συγκυριαρχίας». Επέκταση για όσους έχουν εκτελέσει τουλάχιστον το 60% της εργασίας. Τέλος, η Corriere della Sera: «Το superbonus κάνει ζημιά». Ο Τζορτζέτι εκτιμά ότι το μέτρο επιβραδύνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επιδοματική πολιτική.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι συμφωνίες του Σάντσεθ έχουν περισσότερη υποστήριξη από τον μεγάλο συνασπισμό». Σε δημοσκόπηση για χάρη της εφημερίδας, το 44% υποστηρίζει το να βγει η καταλανική σύγκρουση εκτός πεδίου διαλόγου σε σύγκριση με το 39% που την απορρίπτει. Η προτιμώμενη μορφή (33%) είναι μια προοδευτική κυβέρνηση με εθνικιστική ψήφο, από τα τοπικά κόμματα. Και η El Mundo: «Η Γαλλία ζητά από την Καλβίνιο να είναι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας για να τη δεχτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων». Το Παρίσι αποφεύγει να αποκαλύψει την προτίμησή του για την κεφαλή της Τράπεζας, ανάμεσα στη Μαργκρέτε Φεστάγκερ και τη Νάντια Καλβίνιο.