Διεθνής Τύπος: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ – Αντιδράσεις στην πρόταση Λίντνερ – Επιστροφή του Μπερλουσκόνι

Διεθνής Τύπος: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ – Αντιδράσεις στην πρόταση Λίντνερ – Επιστροφή του Μπερλουσκόνι

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο ρυθμός του πληθωρισμού επιβραδύνεται καθώς το κόστος των καυσίμων μειώνεται». Το κόστος της ενέργειας μειώθηκε και αυτό τράβηξε προς τα κάτω τον ετήσιο πληθωρισμό των ΗΠΑ από το ρεκόρ 40ετίας που είχε χτυπήσει τον Ιούνιο. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο πληθωρισμός που επιβραδύνεται δίνει στους καταναλωτές, και τον Μπάιντεν, ένα σημάδι για αλλαγή». Οι τιμές στα καύσιμα και τα αεροπορικά εισιτήρια οδηγούν την πτώση του πληθωρισμού, ενώ οι επενδυτές ποντάρουν σε μια υποχώρηση της Fed. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η ελαφρά μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ δίνει ελπίδα ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών έπιασε ταβάνι». Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν στο 8,5% τον Ιούλιο, αφού το φθηνότερο πετρέλαιο προεσέφερε μια σανίδα σωτηρίας. Τέλος η Washington Post: «Ο Τραμπ επικαλείται την Πέμπτη τροπολογία στην κατάθεσή του στη Νέα Υόρκη». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πέρασε ώρες χωρίς να απαντήσει στον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, επικαλούμενος το δικαίωμα που του δίνει η Πέμπτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «SPD-Αριστερά: κανένα περιθώριο για τα φορολογικά σχέδια του Λίντνερ». Ο Σολτς εκφράζει «θεμελιωδώς καλή θέληση» για την πρόταση ενώ η βιομηχανική ένωση IG Metall είναι δύσπιστη. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο πληθωρισμός πλήττει περισσότερο τους χαμηλόμισθους». Η αύξηση των τιμών της ενέργειας είναι ιδιαίτερα πιθανό να επηρεάσει περισσότερο τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα το χειμώνα. Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD απαιτεί άμεσες πληρωμές στους απόρους. Τέλος, η Die Welt: «Η Bundestag καθυστερεί τη συζήτηση για το fracking». Παρά την ενεργειακή κρίση, υπάρχει μικρό ενδιαφέρον για το σχιστολιθικό αέριο – ακόμη και στην αντιπολίτευση.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η επιστροφή του Μπερλουσκόνι». Μετά τα σκάνδαλα και τις καταδίκες, ο πρόεδρος της Forza Italia βάζει πλώρη για την Γερουσία χάρη στη συμφωνία με τη Μελόνι και το Σαλβίνι. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ρέντσι: αρχηγός ο Καλέντα, και μετά δεύτερη κυβέρνηση Ντράγκι». Σε συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στην εφημερίδα, αναφέρει ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για τον λεγόμενο τρίτο πόλο με τον Κάρλο Καλέντα. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μελόνι-Λέττα, οι πρώτες σπίθες». Οι αρχηγοί των δύο πρωτοπόρων κομμάτων αντάλλαξαν… «φιλοφρονήσεις»: ο γραμματέας του Δημοκρατικού κόμματος είπε στην Μελόνι ότι είναι σαν τον Όρμπαν, για να λάβει την απάντηση ότι εκείνος είναι αντι-Νατοϊκός, ενώ παράλληλα καταδίκασε και το φασισμό. Τέλος, η Corriere della Sera: «Σπίθες ανάμεσα σε Λέττα και Μελόνι». Ο Δημοκρατικός γραμματέας έκανε ένα σεξιστικό σχόλιο για τη Μελόνι, η οποία «μπορεί να βάφεται αλλά μοιάζει με τον Όρμπαν». Σε απάντηση της ακροδεξιάς αρχηγού των Αδερφιών της Ιταλίας, αποκάλεσε τον Λέττα «μισογύνη», ενώ καθησύχασε την Ευρώπη για τις προθέσεις της.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η κραυγή αγωνίας των μαιευτικών μονάδων». Η έλλειψη μαιών και το κλείσιμο των υπηρεσιών αυτό το καλοκαίρι δημιουργούν ένα κώλυμα που “τιμωρεί” τις μέλλουσες μητέρες. Στη Libération διαβάζουμε: «Η επιστροφή των πυρκαγιών». Μετά από τον Ιούλιο που οι φωτιές είχαν καταλαγιάσει, οι φλόγες είναι και πάλι εκτός ελέγχου και κινητοποιούν χιλιάδες πυροσβέστες, προκαλώντας παράλληλα εκκενώσεις κοινοτήτων. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κλίμα: με ποια στρατηγική θα αποφύγουμε το χειρότερο;». Το τρίτο κύμα του καύσωνα θα γίνει πιο έντονο στη Γαλλία. Η ξηρασία βρίσκεται ήδη σε ιστορικά επίπεδα και αναμένεται να επιδεινωθεί, θέτοντας επιτακτικά το ερώτημα για τις επιλογές που πρέπει να γίνουν απέναντι στις ολοένα και καταστρεπτικότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, η Le Figaro: «Η Γαλλία στα χέρια της κλιματικής απορρύθμισης». Τα κύματα καύσωνα που διαδέχονται το ένα το άλλο, ποτάμια που στερεύουν, χιλιάδες στρέμματα παραδομένα στις φλόγες. Κι αν το καλοκαίρι του 2022 προαναγγέλλει το μέλλον του κλίματος στη Γαλλία; – αναρωτιέται η εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ΕΕ προειδοποιεί ότι το ‘σχέδιο Μπάιντεν’ τιμωρεί το ευρωπαϊκό αυτοκίνητο». Ο νέος φορολογικός νόμος των ΗΠΑ περιλαμβάνει ισχυρές εκπτώσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στη χώρα τους. Και η El Mundo: «O σοσιαλιστής Σολτς μειώνει τους φόρους στη Γερμανία λόγω πληθωρισμού». Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε μια μείωση που αγγίζει τα 11 δις ευρώ, για να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ το 2023.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter