Στις ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε σαφή προειδοποίηση για τον αγωγό Nord Stream 2. Η Washington Post γράφει σχετικά: «Μπάιντεν: ο αγωγός είναι νεκρός αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία». Η απειλή εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στις ΗΠΑ, ο οποίος απέφυγε να υποσχεθεί το σταμάτημα του Nord Stream 2. Στην Wall Street Journal διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ υπόσχεται να σταματήσει τον αγωγό αν η Ρωσία εισβάλει». Ο γερμανός καγκελάριος δεν έδωσε σαφή υπόσχεση για το τέλος του έργου αν ο Πούτιν κινηθεί στην Ουκρανία. Οι New York Times έχουν σήμερα τίτλο: «Ο Πούτιν αφήνει την Δύση στο σκοτάδι ακόμα και μετά την επίσκεψη Μακρόν». Οι προθέσεις του ρώσου προέδρου δεν έγιναν σαφείς μετά την πεντάωρη συνάντηση με τον γάλλο ομόλογό του. Ωστόσο προειδοποίησε για πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, αν και είπε ότι είναι ανοιχτός στο να διαπραγματευτεί απαιτήσεις του για ασφάλεια στην περιοχή. Τέλος, οι Financial Times: «Οι προβλέψεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ ωθούν προς τα πάνω το κόστος δανεισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας». Τα επιτόκια των ομολόγων των δύο χωρών αυξάνονται όπως και η πίεση για πώληση.
Διεθνής Τύπος: Ευρωπαίοι ηγέτες σε διπλωματικά ταξίδια με σκοπό την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία
Στη Γαλλία, η Le Figaro γράφει για το διπλωματικό ταξίδι του γάλλου προέδρου στην Ρωσία: «Ουκρανία: το ρωσικό στοίχημα του Μακρόν». Ο γάλλος πρόεδρος έψαξε τα μέσα για μια αποκλιμάκωση στην Ουκρανία τη Δευτέρα στη Μόσχα με τον Πούτιν. Θα συνεχίσει τις συναντήσεις του την Τρίτη στο Κίεβο, ενώ θα μιλήσει και με Βερολίνο. Η Libération έχει τίτλο: «Μακρόν-Πούτιν: Ρωσικός διάλογος». Ο γάλλος πρόεδρος πήγε στη Μόσχα τη Δευτέρα για να πιέσει τον ρώσο ομόλογό του για αποκλιμάκωση στην κρίση της Ουκρανίας, ενώ αυτή την Τρίτη θα βρεθεί στο Κίεβο. Ο Μακρόν θέλει να ακουστεί η φωνή της Ευρώπης σε αυτή την κρίση αλλά και να “χτίσει” το διεθνές προφίλ του ενόψει των προεδρικών εκλογών. Στην Humanité διαβάζουμε: «Οικιακοί σκλάβοι στο Παρίσι». Εργαζόμενες σε σπίτια γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από πλούσιες οικογένειες που προέρχονται από τον Περσικό κόλπο. Μερικές από τις γυναίκες αυτές μαρτυρούν στην εφημερίδα τον γολγοθά που περνούν πριν αναγκαστούν να το σκάσουν. Τέλος, η Le Monde: «Το λιμάνι της Χάβρης πλημμύρισε από κοκαΐνη». Τον Ιανουάριο 2,2 τόμοι ναρκωτικών κατασχέθηκαν, ποσότητα που είναι περισσότερη από όλη όση είχε βρεθεί ολόκληρο το 2019. Τα εγκληματικά συνδικάτα τροφοδοτούν αυτό το σύστημα, με την συνέργεια των λιμενεργατών. Η αστυνομία έχει πάνω από πενήντα υποθέσεις να λύσει.
Στη Γερμανία, ο Τύπος ασχολείται με το ταξίδι του Σολτς στις ΗΠΑ. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Ο Μπάιντεν και ο Σολτς θέλουν να συντονιστούν στενά για τις κυρώσεις». Πρόεδρος των ΗΠΑ: Ο Nord Stream 2 θα τερματιστεί εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: « Η ταξιδιωτική διπλωματία έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τον πόλεμο». Ο καγκελάριος Σολτς, η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ και ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι καθ’ οδόν για να εκτονώσουν την κρίση στην Ουκρανία. Οι Γερμανοί πολιτικοί επιδιώκουν να διαλύσουν τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία τους απέναντι στους Δυτικούς συμμάχους. Τέλος, η Die Welt: «Η Γερμανία είναι έτοιμη, υψηλό τίμημα αν γίνει εισβολή». Η Μπερμποκ απειλεί τη Μόσχα με κυρώσεις, οι οποίες θα έχουν και οικονομικές συνέπειες για τη Γερμανία. Παράλληλα, ο Σολτς συναντά τον Μπάιντεν.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει μια άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ». Η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ, θέλει να συνεννοηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους για μια αύξηση 35 ευρώ στον κατώτατο μισθό, ή 3,62%, ώστε να ξεπεράσει τα χίλια ευρώ. Και η El Mundo: «Ο Μακρόν τείνει χείρα βοηθείας στον Πούτιν, ‘για να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση’». Ο Μακρόν συναντά τον Πούτιν για να αποτραπεί ένας πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ Μπάιντεν και Σολτς συμφωνούν σε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Μόσχα.
Στην Ιταλία, ένα δικαστήριο αφαίρεσε την ηγεσία του Κινήματος Πέντε Αστέρων από τον Τζουζέπε Κόντε. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Ακέφαλο το Κίνημα Πέντε Αστέρων». Το δικαστήριο της Νάπολης βάζει πάγο σε όλους τους επικεφαλής, συμπεριλαμβανομένου και του Κόντε παρά την εκλογή του στη θέση του επικεφαλής του κινήματος. Τα ηνία επέστρεψαν στον Γκρίλο. Ο Κόντε είπε ότι η ηγεσία του είναι πολιτική, όχι δικαστική. Στην Corriere della Sera διαβάζουμε: «Ο δικαστής αναστέλλει την ηγεσία του Κόντε στο Κίνημα Πέντε Αστέρων». Το δικαστήριο της Νάπολης έκανε δεκτή την προσφυγή που αμφισβητεί το νέο καταστατικό και τους διορισμούς. Προς το παρόν, τα ηνία επιστρέφουν στον Γκρίλο. Η La Stampa κυκλοφορεί με τίτλο: «Η ακριβή ενέργεια θα ‘φάει’ το σχέδιο ανάκαμψης». Ο υπουργός Πράσινης Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, εκτιμά ότι η ακρίβεια μπορεί να διακινδυνεύσει την μετάβαση σε ένα πιο οικολογικό μέλλον. Τέλος, η Il Messaggero: «Τέλος οι μάσκες σε όλη την Ιταλία». Σταματά η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε ανοιχτούς χώρους. Θα είναι όμως αναγκαία σε περίπτωση συγκέντρωσης.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η Βρετανία δεν θα υποχωρήσει σχετικά με την Ουκρανία, λέει ο πρωθυπουργός». Ο Μπόρις Τζόνσον θέλησε να στείλει αυστηρό μήνυμα στον Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς ετοιμάζονται να σταλούν στην ανατολική Ευρώπη πεζοναύτες, πολεμικά αεροσκάφη και πλοία για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Στον Guardian διαβάζουμε: «Θυμωμένοι βουλευτές κατηγορούν το δηλητήριο του Τζόνσον μετά την επίθεση αντιεμβολιαστών στον Στάρμερ». Βουλευτές όλων των κομμάτων εγκάλεσαν τον πρωθυπουργό για τις κατηγορίες που εκτόξευσε στον Στάρμερ μετά την επίθεση που δέχθηκε ο τελευταίος από διαδηλωτές, οι οποίοι του φώναξαν ότι προστάτεψε τον παιδόφιλο Τζίμι Σάβιλ. Ο Independent έχει σήμερα τίτλο: «Κακοποιητικοί διαδηλωτές στοχεύουν τον Στάρμερ με κατηγορίες για τον Σάβιλ». Ο Μπόρις Τζόνσον κλήθηκε να απολογηθεί καθώς ένας εσμός από άτομα απηύθυνε προς τον επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Κιρ Στάρμερ, την κατηγορία για σχέσεις με τον παιδόφιλο Τζίμι Σάβιλ, που εκστόμισε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ανάφλεξη στην Βόρεια Θάλασσα για το πετρέλαιο εν μέσω έκκλησης για μηδενικές εκπομπές αερίων». Η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει την εξόρυξη σε έξι νέα “οικόπεδα” πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα προκαλώντας αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις.