Διεθνής Τύπος: Φινλανδία και Σουηδία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ – Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας προτείνει η Στέρτζον

Διεθνής Τύπος: Φινλανδία και Σουηδία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ – Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας προτείνει η Στέρτζον

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το ΝΑΤΟ αναμένεται να εντάξει Φινλανδία και Σουηδία». Η Τουρκία σταματά την αντίστασή της σχετικά με τις δυο βορειοευρωπαϊκές χώρες πριν από τη σύνοδο στη Μαδρίτη, ενώ οι σύμμαχοι αναζητούν τρόπους ενίσχυσης της ικανότητας αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη ρωσική απειλή. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο εξοργισμένος Τραμπ ενθάρρυνε τη βία και επιδίωξε να ενωθεί με τον όχλο, καταθέτει η βοηθός». Η πρώην συνεργάτιδα του Ντόναλντ Τραμπ, Κάσιντι Χάτσινσον, κατακεραύνωσε τον πρώην πρόεδρο στην κατάθεση της στο πλαίσιο των ακροάσεων στο Κογκρέσο σχετικά με την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Τραμπ ήθελε να ενωθεί με τον οπλισμένο όχλο στο Καπιτώλιο, λέει βοηθός». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ήθελε να διαδηλώσει μαζί με τους οπαδούς του στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν έγινε η εισβολή στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με την κατάθεση ενός παλιού συμβούλου του στο Κογκρέσο. Τέλος η Washington Post: «Βοηθός: ο Τραμπ πάλεψε να ηγηθεί του οπλισμένου όχλου». Μια πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε εκρηκτικές λεπτομέρειες την Τρίτη για τις ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ κατά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ελεγκτική αρχή θέτει ειδικά μέτρα για την Μητροπολιτική αστυνομία». Η αστυνομία του Λονδίνουν δέχεται κριτική για μια σειρά από σκάνδαλα και αποτυχίες. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Στέρτζον προτείνει νέο δημοψήφισμα στα τέλη του 2023». Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, έχει μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τη Ντάουνινγκ Στριτ ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει για την νομιμότητα της διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος χωρίς την έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης. Στον Independent διαβάζουμε: «Η πληγωμένη από τα σκάνδαλα αστυνομία τίθεται υπό ειδικό έλεγχο». Η μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη της Βρετανίας τίθεται υπό έλεγχο για μια σειρά από σκάνδαλα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Μάχη στην κυβέρνηση για τις αμυντικές δαπάνες». Ο Τζόνσον αναμένεται να θέσει το όριο της δαπάνης πάνω από το προκαθορισμένο 2% για τα μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά αντιστέκεται στον υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας, που καλεί για αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι χώρες της G7 δεν βρίσκουν άλλους εταίρους εναντίον της Ρωσίας». Οι αναδυόμενες αγορές δεν εντάσσονται στις κυρώσεις. Ο Σολτς επαινεί τη δυτική ενότητα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ένα κλαμπ για το κλίμα». Η G7 ευθυγραμμίζει τον καγκελάριο Σολτς με την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής θέλουν να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα είναι απαραίτητο. Τέλος, η Die Welt: «Η κυβέρνηση κρύβει χρέη δισεκατομμυρίων». Τα σχέδια της κυβερνητικής συμμαχίας επιδεινώνουν το πρόβλημα, εκτιμά η εφημερίδα. Οι νέοι είναι αυτοί που υποφέρουν.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο Ερντογάν άρει το βέτο: Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ». Με την υπογραφή τριμερούς μνημονίου συνεννόησης έληξαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες. Η Τουρκία φαίνεται η κερδισμένη της υπόθεσης. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Κόντρα Ντράγκι-Πούτιν για τους G20». Ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι η Ρωσία δε θα παρευρίσκεται στη σύνοδο των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ένα πλαφόν για το αέριο και το πετρέλαιο». Στους G7 περνά η γραμμή των μαξιμαλιστών για τις τιμές στην ενέργεια. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Ντράγκι κόντρα στη Μόσχα». Ο ιταλός πρωθυπουργός λέει ότι ο Πούτιν δε θα είναι στη συνάντηση των G20, το πολύ να παρακολουθήσει εξ αποστάσεως τις εργασίες. Παράλληλα, οι G7 λένε ότι οι κυρώσεις είναι θεμελιώδους σημασίας για την ειρήνη.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Το Φαρ Ουέστ της οπτικής ίνας». Δυσλειτουργίες που προκύπτουν συνεχώς, χρήση μεταναστών χωρίς χαρτιά. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας κοστίζει ακριβά για τους εργαζόμενους. Στη Libération διαβάζουμε: «Δίκη για Μπατακλάν: ‘Η ανθρωπότητα νίκησε’». Η εφημερίδα κάνει το λογαριασμό των ακροάσεων που κράτησαν δέκα μήνες, λίγο πριν την ετυμηγορία αυτή την Τετάρτη. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ενεργειακή αποταμίευση, αιολική ενέργεια: η συζήτηση αναβάλλεται». Η κυβέρνηση αποφεύγει να παροτρύνει τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, παρά την απειλή στις προμήθειες ενέργειας. Τέλος, η Le Figaro: «Αγοραστική δύναμη: ένα σχέδιο που προκαλεί αμφιβολίες». Η αύξηση των εσόδων αυτό το έτος θα πρέπει να καλύπτει την έκρηξη στα έξοδα. Όμως, η οικονομική ανάκαμψη και η αύξηση των φόρων  υποβαθμίζουν λίγο λίγο τους δημόσιους λογαριασμούς.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Φινλανδία και Σουηδία ένα βήμα πριν από το ΝΑΤΟ καθώς η Τουρκία άρει το βέτο». Η συνοχή των δύο βόρειων χωρών «είναι η συνταγή της επιτυχίας», είπε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. Και η El Mundo: «Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν στην Ισπανία τον μεγαλύτερο στόλο της ιστορίας τους». Ο Μπάιντεν και ο Σάντσεθ συμφωνούν, σε μια συνάντηση στο Μονκλόα, να αυξήσουν τα σκάφη αντιπυραυλικής ασπίδας σε έξι αντιτορπιλικά στη Ρότα. Επίσης, η Ουάσινγκτον υπόσχεται να συνεργαστεί με την Ισπανία στο βορρά της Αφρικής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter