Διεθνής Τύπος: Φόβοι για παγκόσμια τραπεζική κρίση μετά την κατάρρευση της Credit Suisse

Διεθνής Τύπος: Φόβοι για παγκόσμια τραπεζική κρίση μετά την κατάρρευση της Credit Suisse

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse ταράζει τις αγορές». Πτώση της τιμής της μετοχής της κατά 30%. Η Τράπεζα της Ελβετίας θέλει να βοηθήσει στη ρευστότητα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το υπουργείο Μεταφορών σπάει τους κλιματικούς στόχους». Οι εκπομπές αυξάνονται και πάλι στην περιοχή του υπουργού Βίσινγκ. Μόνο μια ισχυρή μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στη βιομηχανία θα σώσει επισήμως τον γερμανικό ισολογισμό, πράγμα που δύσκολα θα γίνει φέτος. Τέλος, η Die Welt: «Ο φόβος για τη στιγμή της Lehman μεγαλώνει». Μετά από χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ, η κατάσταση στην Credit Suisse έχει επιδεινωθεί. Ο βασικός μέτοχος απορρίπτει νέα αύξηση κεφαλαίου. Η τιμή της μετοχής καταρρέει έως και 30%.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Οι ταραχές στην τράπεζα ταλαιπωρούν τις αγορές». Η ρευστότητα στα ταμεία πέφτει, ενώ τα χρηματιστήρια σημειώνουν πτώση καθώς η Credit Suisse πυροδοτεί ευρύτερες ανησυχίες. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο φόβος για τις τράπεζες γίνεται παγκόσμιος καθώς οι αγορές χωλαίνουν μπροστά στους μελλοντικούς κινδύνους». Η Fed και οι βουλευτές μελετούν αυστηρότερους ελέγχους. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας προσφέρει στήριξη στην Credit Suisse μετά την βύθιση των μετοχών». Οι μετοχές της καταγράφουν πτώση της τάξης του 30%, ενώ σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχει ξεκινήσει το ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών. Τέλος η Washington Post: «Η Credit Suisse προσθέτει στην ανησυχία». Το φάντασμα της παγκόσμιας κρίσης πλανιέται πάνω από τις αγορές, ενώ η ελβετική τράπεζα δίνει «ένεση ρευστότητας» ύψους $53 δισ.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Προϋπολογισμός 2023: Ο Χαντ προχωρά με το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος από τον καιρό του πολέμου». Η μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ η δωρεάν παιδική πρόνοια επεκτείνεται και το πλαφόν στις οικονομίες των συντάξεων αίρεται. Ο Guardian έχει τίτλο: «Δωρεά για το 1%». Οι αλλαγές στις συντάξεις που φέρνει ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, βάζει τους πλουσιότερους στην αναμονή για μεγάλες φορολογικές εκπτώσεις. Οι δημόσιες υπηρεσίες ουσιαστικά αγνοήθηκαν ενώ καλούνται να εκτελέσουν ένα «σφιχτό» πρόγραμμα δαπανών. Το βιοτικό επίπεδο θα πέσει κατά 5,7% σε δυο χρόνια, η μεγαλύτερη πτώση που θα σημειωθεί στα χρονικά. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο προϋπολογισμός του Χαντ, “γυρνώντας στη δουλειά”». Πληθωρισμός στο 2,9%, ενώ ο υπουργός χρησιμοποιεί ένα πακέτο 25 δις λιρών κατ’ έτος για να αποφύγει την ύφεση. Τέλος, η Daily Telegraph: «Το κραχ της ελβετικής τράπεζας πυροδοτεί φόβους για νέα παγκόσμια κρίση». Οι αξιωματούχοι της Βρετανίας σπεύδουν να στηρίξουν την Credit Suisse καθώς το κραχ επισκιάζει τον προϋπολογισμό.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ελβετική χιονοστιβάδα στις αγορές». Χρηματιστηριακό κραχ του ελβετικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος λόγω του «όχι» του Σαουδάραβα μετόχου σε αύξηση της ρευστότητας. Πιστωτική κρίση σε όλη την Ευρώπη: 355 δισ. έγιναν καπνός. Από τη Δευτέρα οι τίτλοι των ιταλικών τραπεζών έχουν χάσει 15%. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Κραχ Credit Suisse, τράπεζες εναντίον Λαγκάρντ». Νέα κατάρρευση ταρακουνάει τις αγορές, το χρηματιστήριο στο Μιλάνο πέφτει κατά 4,6%. Σήμερα η συνεδρίαση της ΕΚΤ, που θα γίνει υπό καθεστώς πίεσης για αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η Credit Suisse καταρρέει, τα χρηματιστήρια πέφτουν ». Οι Σαουδάραβες αποσύρονται και  επικρατεί πανικός στην ελβετική τράπεζα. Οι αρχές της Βέρνης είναι έτοιμες να επέμβουν. Η ΕΚΤ αναμένεται να πάρει απόφαση για τα επιτόκια. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η Credit Suisse καταρρέει, τα χρηματιστήρια βυθίζονται». Οι ευρωπαϊκές αγορές «καίνε» 355 δις. Το ιταλικό χρηματιστήριο της Piazza Affari ζει τη χειρότερη μέρα της αφού κλείνει στο -4,6%.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η Βουλή υπό λαϊκή παρακολούθηση». Τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές ξεσηκώνονταν σε όλη τη Γαλλία, το προσχέδιο για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό εγκρίθηκε χτες, Τετάρτη 15/3, από τη μικτή επιτροπή. Στη Libération διαβάζουμε: «Συντάξεις: Η ώρα της αλήθειας». Τη στιγμή που οι Γάλλοι συνέχιζαν να διαδηλώνουν την Τετάρτη ενάντια στη μεταρρύθμιση, η μικτή επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο με τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων. Η τελική έγκριση από τους βουλευτές, ωστόσο, παραμένει αμφίβολη. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ευρώπη: Η αντιστροφή της Γερμανίας προκαλεί ανησυχία». Μετά τις εντάσεις που κατατρύχουν την τρίχρωμη κυβερνητική συμμαχία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δυσκολεύεται να δώσει μια ξεκάθαρη κατεύθυνση στην πολιτική του. Τέλος, η Le Figaro: «Συντάξεις: η κυβέρνηση απέναντι στο δίλημμα του 49.3». Μετά τη συμφωνία στη μικτή επιτροπή, η μεταρρύθμιση επανέρχεται αυτή την Πέμπτη στη Γερουσία, κι έπειτα στην Εθνοσυνέλευση. Το ζήτημα της έγκρισης παραμένει αβέβαιο, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να το πιστεύει.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «H κρίση στην Credit Suisse μεγαλώνει το φόβο στην Ευρώπη». Η ελβετική τράπεζα, στα πρόθυρα διάσωσης αφού ο Σαουδάραβας μέτοχός της απέσυρε την υποστήριξή του. Ο χρηματοοικονομικός τομέας βιώνει άλλη μια μαύρη μέρα με πτώσεις της τάξης του 10%. Οι αγορές περιμένουν σήμερα το μήνυμα της ΕΚΤ και την απόφασή της για τα επιτόκια. Και η El Mundo: «Η συντριβή της Credit Suisse φέρνει καταιγίδα στην Ευρώπη». Η ισπανική τράπεζα συσσωρεύει απώλεια αξίας στο χρηματιστήριο 24 δισεκατ. ευρώ. Η τράπεζα Sabadell, αισθάνεται τη μεγαλύτερη πίεση. Οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας πέφτουν κατά 24% και αναγκάζεται να ζητήσει βοήθεια από τις ρυθμιστικές αρχές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter