Διεθνής Τύπος: Φόβος στις αγορές από την κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών – Επιστρέφει ο Λίνεκερ, απολογείται το BBC

Διεθνής Τύπος: Φόβος στις αγορές από την κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών – Επιστρέφει ο Λίνεκερ, απολογείται το BBC

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «H αποτυχία της SVB πυροδοτεί πτώση των τραπεζικών μετοχών». Η μετοχή της First Republic κλείνει με σχεδόν 62% πτώση, ενώ ο Μπάιντεν καλεί σε ηρεμία, και καθησυχάζει ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Παράλληλα, τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ σημειώνουν το μεγαλύτερο ράλλι από το 1987, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η οικονομία έχει μπει σε ένα νέο κύκλο ευαλωτότητας. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι μετοχές των τραπεζών πέφτουν παρά τις κινήσεις των ΗΠΑ για να ηρεμήσουν». Η επίβλεψη είχε χαλαρώσει πριν τις χρεοκοπίες, ενώ η εμπιστοσύνη στις μεσαίες τράπεζες έχει κλονιστεί. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι τράπεζες πλήττονται και οι προβλέψεις για τα επιτόκια χαλιναγωγούνται καθώς οι τριγμοί της SVB εξαπλώνονται». Η HSBC αγοράζει το σκέλος της τράπεζας στη Βρετανία με συμφωνία £1. Οι αγορές ποντάρουν στο πάγωμα του κόστους δανεισμού. Τέλος η Washington Post: «Οι κλονισμοί στο οικονομικό σύστημα παραμένουν μετά τη διάσωση της τράπεζας». Ο Μπάιντεν προτρέπει σε ψυχραιμία, ενώ οι επενδυτές τραβιούνται. Η σπέκουλα μεγαλώνει για τις επόμενες κινήσεις της Fed και του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η πτώση των τραπεζών στις ΗΠΑ προκαλεί φόβο στις αγορές». Ο Μπάιντεν επιβεβαιώνει: το σύστημα είναι σταθερό και οι καταθέσεις είναι ασφαλισμένες . Και η El Mundo: «Οι τράπεζες της Ισπανίας και της Ιταλίας οδηγούν τα χρηματιστηριακά κραχ μετά την πτώση στη Silicon Valley». Οι ισπανικές τράπεζες υπέστησαν τις συνέπειες της κατάρρευσης της SVB χθες, με επικεφαλής τις Sabadell (-11,8%), Bankinter (-8,5%) και BBVA (-8,2%). 

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Μπάιντεν: Το τραπεζικό μας σύστημα και οι καταθέσεις μας είναι ασφαλή». Αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Τζεντιλόνι λέει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Galeria κλείνει άλλα 52 υποκαταστήματα». Ο όμιλος πολυκαταστημάτων θέλει και πάλι να εγκαταλείψει πολλές τοποθεσίες στο Karstadt και στο Kaufhof και να περικόψει περισσότερες από 5.000 θέσεις εργασίας. Το συμβούλιο εργαζομένων θεωρεί την αφερεγγυότητα ως αποτέλεσμα «έλλειψης στρατηγικής». Τέλος, η Die Welt: «Οι χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ προκαλούν νευρικότητα και στην Ευρώπη». Οι χρηματοοικονομικές μετοχές χάνουν σημαντικό έδαφος στα χρηματιστήρια. Οι πιο σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τους Γερμανούς αποταμιευτές.                                                

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο πρωθυπουργός συνάπτει συμφωνία για τα υποβρύχια για την αντιμετώπιση της νέας απειλής». Ο Σούνακ φοβάται τις κινήσεις της Ρωσίας και της Κίνας. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι επικεφαλής του BBC αντιμέτωπο με την κολοτούμπα για τον Λίνεκερ». Επικριτές καλούν τον πρόεδρο Σαρπ να παραιτηθεί καθώς η κριτική για την ‘συνθηκολόγηση’ αυξάνεται. Στον Independent διαβάζουμε: «Λίνεκερ 3, BBC 0». O παρουσιαστής της εκπομπής Match of the day έκανε χατ τρικ: 1) Γυρνάει στη δουλειά του, 2) Δεν κάνει κανενός είδους απολογία, 3) Τουιτάρει αμέσως για τα μικρά σκάφη, καθώς το BBC ζητά συγγνώμη και υπόσχεται να αναθεωρήσει την προσέγγισή του στα κοινωνικά δίκτυα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ενίσχυση των συντάξεων καθώς ο Χαντ είναι έτοιμος να αυξήσει το πλαφόν». Το νέο κατώφλι μπορεί να είναι πάνω από £1,5 δισ. ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη τάση της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «To κραχ της SVB: Οι κεντρικές τράπεζες υπό πίεση». Η κρίση της Silicon Valley Bank πλήττει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η επέμβαση του Λευκού Οίκου καθησυχάζει τις αγορές. Τώρα αμφισβητείται η πολιτική της αύξησης των επιτοκίων για την αναχαίτιση του πληθωρισμού. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Κρίση των τραπεζών, ασπίδα του Μπάιντεν». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ: «Κανένας καταθέτης δεν θα χάσει τις οικονομίες του». Η Fed έτοιμη να χαλαρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, η ΕΚΤ όχι. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μετανάστες, το χέρι των Ρώσων». Ταγιάνι και Κροσέτο, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας αντίστοιχα, λένε ότι «οι πολιτοφύλακες της Wagner πίσω από τις αφίξεις, για να μας εκβιάσουν». Τέλος, η Corriere della Sera: «Silicon Bank, υποχωρούν τα χρηματιστήρια». Η Ευρώπη χάνει 291 δισεκατομμύρια, ενώ το ιταλικό χρηματιστήριο πέφτει κατά 4%.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ολυμπιακοί Αγώνες: τα λαϊκά στρώματα στο περιθώριο». Η τιμή των εισιτηρίων είναι απλησίαστη, ενώ το ραντεβού με τις συλλογικότητες δεν έγινε ποτέ. Σε 500 μέρες από την τελετή έναρξης, οι διοργανωτές έχουν περάσει κάτω από το στόχο της προσβασιμότητας του κοινού. Στη Libération διαβάζουμε: «Ρεπορτάζ στο Τιγκρέι: Η ειρήνη παραμένει ζωντανή». Μετά από δυο χρόνια ενός πολέμου κεκλεισμένων των θυρών, τα όπλα σώπασαν. Η περιοχή έχει υποστεί τραύματα από τις σφαγές, τους μαζικούς βιασμούς και τις εξαναγκαστικές εκτοπίσεις. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Συντάξεις: κρίσιμη εβδομάδα στη Βουλή». Μια μικτή επιτροπή αποτελούμενη από 40 βουλευτές θα φροντίσει την Τετάρτη να βρει μια συμβιβαστική λύση στο σχέδιο που ψήφισε το περασμένο Σάββατο η Γερουσία. Τέλος, η Le Figaro: «Ασφάλεια, μεταφορές, προϋπολογισμός: τα στοιχήματα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024». Σε πεντακόσιες μέρες από την τελετή έναρξης, οι αρχές και η επιτροπή της οργάνωσης κάνουν τα πάντα για την επιτυχία των αγώνων, εκτιμά η εφημερίδα. Όμως, οι δυσκολίες πολλαπλασιάζονται.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter