Διεθνής Τύπος: Γαλλικό στρατιωτικό υλικό στο Ισραήλ – «Κάθοδος» των Παλαιστινίων στα νότια της Γάζας

Διεθνής Τύπος: Γαλλικό στρατιωτικό υλικό στο Ισραήλ – «Κάθοδος» των Παλαιστινίων στα νότια της Γάζας

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η Γαλλία συνένοχη στον πόλεμο στη Γάζα». Τη στιγμή που οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ πληθαίνουν, το Παρίσι συνεχίζει να προμηθεύει στρατιωτικά εξαρτήματα. Στη Libération διαβάζουμε: «Γεωπολιτική: Χαμάς-Ισραήλ, ο πόλεμος που ανακατεύει την τράπουλα». Αραβικές χώρες, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ευρώπη, Λατινική Αμερική… Η σύγκρουση, που έχει ήδη χιλιάδες νεκρούς, αποσυνθέτει τη διπλωματική τάξη. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κακοποίηση: Το σχολείο κινητοποιείται ενάντια στη μάστιγα». Ένα μήνα μετά την παρουσίαση του διυπουργικού σχεδίου, η κυβέρνηση ζητά από τα σχολεία να αφιερώσουν χρόνο για μελέτη, με ερωτηματολόγια να μοιράζονται στους μαθητές. Τέλος, η Le Figaro: «Ενάντια στον αντισημιτισμό η αδύνατη πολιτική ενότητα». Παρά την πολεμική γύρω από την παρουσία του Εθνικού Συναγερμού και την απουσία της Ανυπότακτης Γαλλίας, οι Γάλλοι πολίτες στηρίζουν την πορεία της Κυριακής.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι Παλαιστίνιοι κατευθύνονται νότια καθώς η μάχη εντείνεται». Την Πέμπτη το Ισραήλ δήλωσε ότι πλησιάζει στην καρδιά των επιχειρήσεων της Χαμάς. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ισραήλ και Χαμάς συγκρούονται για μια πόλη που έχει ερημωθεί». Οι ΗΠΑ βλέπουν κίνδυνο στον πόλεμο αν τραβήξει πολύ, ενώ ο Λευκός Οίκος αναφέρει μια συμφωνία για παύσεις. Τέλος η Washington Post: «Το Ισραήλ θα ξεκινήσει καθημερινές παύσεις στη μάχη στη Γάζα». Η συμφωνία ακολουθεί την αμερικανική πίεση για παράθυρα ώστε να μπει βοήθεια στη Λωρίδα και να φύγουν οι όμηροι.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να μειώσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τμήματα της οικονομίας». Χαμηλότερος φόρος ηλεκτρικής ενέργειας για τις μεταποιητικές βιομηχανίες. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Έντεκα τοις εκατό περισσότερα χρήματα προορίζονται για την αποτροπή απεργιών». Η Deutsche Bahn προσφέρει στο συνδικάτο των μηχανοδηγών σημαντικά μεγαλύτερο μισθό κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να αναφέρει ακυρώσεις τρένων. Έχει ήδη πετύχει έναν αρχικό στόχο: οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Τέλος, η Die Welt: «Οι Γερμανοί καταναλωτές εμμένουν στη θέρμανση με φυσικό αέριο». Η συζήτηση για τον νόμο για τη θέρμανση αναστατώνει τους πολίτες. Οι στόχοι της αντλίας θερμότητας υποχωρούν.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η μοίρα της Μπρέιβερμαν στην κόψη του ξυραφιού». Το μέλλον της υπουργού Εσωτερικών τίθεται εν αμφιβόλω μετά την ταραχή σχετικά με το μη εγκεκριμένο άρθρο που επιτίθεται στην αστυνομία. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η πίεση αυξάνεται στον Σούνακ για να απολύσει τη Μπρέιβερμαν για τη σύγκρουση με την αστυνομία». Ο πρωθυπουργός καλείται να απομακρύνει την υπουργό Εσωτερικών αφού αγνόησε την Ντάουνινγκ Στριτ και δημοσίευσε άρθρο που επικρίνει την αστυνομία. Στον Independent διαβάζουμε: «Απόλυσε την Μπρέιβερμαν τώρα αλλιώς θα φανείς αδύναμος, λέει ο Όσμπορν στον πρωθυπουργό». Ο Τζορτζ Όσμπορν προτρέπει τον Σούνακ να απομακρύνει την υπουργό Εσωτερικών. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Σούνακ αντιμέτωπος με εκκλήσεις για απόλυση της Μπρέιβερμαν». Υπουργός εκτιμά ότι η Μπρέιβερμαν «το έχασε» με τις κατηγορίες για μεροληψία της αστυνομίας.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας: ΕΕ, η Ιταλία μένει μόνη». Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταλήγουν σε συμφωνία σχετικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που παρουσιάστηκαν στο Ecofin, αλλά η Ρώμη βάζει φρένο. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Όμηροι, το Ισραήλ λέει όχι στην κατάπαυση». Ο στρατός χτυπά το γενικό στρατηγείο της Χαμάς, ενώ διαδηλωτές πλημμυρίζουν το σπίτι του Νετανιάχου. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Γάζα, 4 ώρες κατάπαυση τη μέρα». Ο Μπάιντεν πείθει τον Νετανιάχου να σταματήσει τις μάχες προσωρινά για να ευνοήσει την απελευθέρωση των ομήρων. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ισραήλ, ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα». Στοπ στις αεροπορικές επιδρομές 4 ώρες τη μέρα. CIA και Μοσάντ έχουν αναλάβει την υπόθεση των ομήρων.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Σοσιαλιστικό κόμμα και Junts συμφωνούν για το σχηματισμό κυβέρνησης με αμνηστία για τη διαδικασία». Το κείμενο περιλαμβάνει έναν πίνακα αντιστοίχισης με διεθνή επαληθευτή. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ παραδίδει το κράτος στον Πουτζντεμόν». Η αμνηστία περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας το 2017.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter