Διεθνής Τύπος: «Γάζα SOS», το Ισραήλ ξεκινά τη δεύτερη φάση – Εκκλήσεις σε κατάπαυση πυρός

Διεθνής Τύπος: «Γάζα SOS», το Ισραήλ ξεκινά τη δεύτερη φάση – Εκκλήσεις σε κατάπαυση πυρός

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «SOS Γάζα». Κάτω από τους τρομερούς βομβαρδισμούς, οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα πεθαίνουν όλο και περισσότερο κάθε μέρα, ενώ η ανθρωπιστική κρίση αυξάνεται. Μια κατάπαυση πυρός είναι επιβεβλημένη. Στη Libération διαβάζουμε: «Στη Γάζα, ‘είναι κόλαση, κόλαση, κόλαση’». Ενώ το Ισραήλ έχει ξεκινήσει τη φάση 2 του πολέμου κατά της Χαμάς, εντείνοντας τους βομβαρδισμούς του, άμαχοι και ανθρωπιστές μαρτυρούν την απελπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ισραήλ-Χαμάς: Ο πόλεμος εντείνεται στη Γάζα». Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έπληξε πάνω από 150 υπόγειους στόχους, όμως η διακοπή των τηλεπικοινωνιών δεν κάνει δυνατή την ακριβή καταγραφή των απωλειών στη Γάζα. Τέλος, η Le Figaro: «Γάζα: Το Ισραήλ ξεκινά τη δεύτερη φάση της επίθεσής του». Από το Σάββατο το Ισραήλ εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε χερσαίες επιθέσεις μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι πολύ βίαιες μάχες προκαλούν πολύ σοβαρή επιδείνωση στην ανθρωπιστική κατάσταση.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Νετανιάχου κηρύσσει τη δεύτερη φάση του πολέμου στη Γάζα». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε: «Καταστρέψτε τις δυνατότητες της Χαμάς και απελευθερώστε ομήρους». Το Ισραήλ σε διπλωματική διαμάχη με την Άγκυρα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «’Νέα φάση’ στον πόλεμο της Γάζας». Για πρώτη φορά, ισραηλινοί στρατιώτες παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας μετά από προέλαση. Οι συγγενείς φοβούνται τώρα ακόμη περισσότερο για τις ζωές των 239 ομήρων που κρατά η Χαμάς. Τέλος, η Die Welt: «Το Ισραήλ ξεκινά τη δεύτερη φάση του πολέμου κατά της Χαμάς». Επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Λεηλατήθηκε αποθήκη της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το Ισραήλ προχωρά στη Γάζα ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για παύση». Ο ισραηλινός στρατός παίρνει θέσεις τουλάχιστον 3 χιλιόμετρα μέσα στη Λωρίδα, ενώ η εφημερίδα αναφέρει ότι η επαναφορά των τηλεπικοινωνιών έγινε μετά από πίεση της Ουάσινγκτον.  Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι ισραηλινές δυνάμεις ‘σταδιακά επεκτείνουν’ τη χερσαία επίθεση στη Γάζα εναντίον της Χαμάς». Ο Νετανιάχου προβλέπει ‘μακρύ και δύσκολο’ πόλεμο, ενώ η ανθρωπιστική κρίση αυξάνεται. Τέλος η Washington Post: «Η Γάζα σφυροκοπείται από τις επιθέσεις από έδαφος και αέρα των ισραηλινών δυνάμεων». Το Ισραήλ ξεκινά τη δεύτερη φάση της επίθεσής του.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Προειδοποίηση ΟΗΕ για τη Γάζα καθώς επικρατεί η απόγνωση». Με τις επικοινωνίες να έχουν αποκατασταθεί, αναδύονται αναφορές για χαμένη δημόσια τάξη στην περιοχή. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η δημόσια τάξη στη Γάζα αρχίζει να καταρρέει». Απελπισμένοι Παλαιστίνιοι κάνουν επιδρομές σε αποθήκες για φαγητό μετά από τρεις εβδομάδες σχεδόν απόλυτου αποκλεισμού. Στον Independent διαβάζουμε: «Λίγο παραπάνω από το 1% όσων αναφέρουν ενδοοικογενειακή βία λαμβάνουν προστασία». Τέλος, η Daily Telegraph: «H Χαμάς μπλοκάρει την έξοδο των ξένων πολιτών». Αμερικανοί και Βρετανοί έχουν παγιδευτεί μέσα στη Γάζα, ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, καθώς το Ισραήλ στέλνει περισσότερα στρατεύματα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η οργή και η πείνα». Οι Παλαιστίνιοι παλεύουν να ζήσουν μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ και την εγκατάλειψη από τη Χαμάς, σχολιάζει η εφημερίδα. Ρεσάλτο στα τρόφιμα της βοήθειας. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Γάζα σε κίνδυνο, εξέγερση για το ψωμί». Επίθεση στις προμήθειες τροφίμων από τον ΟΗΕ. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «H Γάζα πνέει τα λοίσθια, πρόσφυγες από την επίθεση, προμήθειες». Η πολιτοφυλακή της Χαμάς θέλει να πλήξει τους ισραηλινούς σχηματισμούς, ενώ ο ισραηλινός χτυπά τη Λωρίδα από έδαφος και θάλασσα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Χάος στη Γάζα, επίθεση στα τρόφιμα». Μάχες μεταξύ των στρατιωτών του Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους μαχητές σε ένα τούνελ. Νέες εκκλήσεις από τον στρατό του Ισραήλ για εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λωρίδας.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Ισραήλ στέλνει περισσότερα στρατεύματα στη Γάζα μετά από σκληρή αεροπορική επίθεση». O ισραηλινός στρατός ανακοινώνει ότι έχει επιτεθεί σε 450 στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς σε μία μέρα και ενισχύει την είσοδο πεζικού και αρμάτων μάχης. Και η El Mundo: «Μάθιου Πέρι». Ο θάνατος του διάσημου ηθοποιού από τα «Φιλαράκια» αφήνει ορφανή μια γενιά που τον μετέτρεψε σε είδωλο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter