Διεθνής Τύπος: «Για όνομα του Θεού, φύγε»: Ο Τζόνσον δεν παραιτείται παρά την οργή – «Μύλος» με τις προεδρικές εκλογές στην Ιταλία

Διεθνής Τύπος: «Για όνομα του Θεού, φύγε»: Ο Τζόνσον δεν παραιτείται παρά την οργή – «Μύλος» με τις προεδρικές εκλογές στην Ιταλία

Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον δεν παραιτείται παρά την οργή των βουλευτών του. Οι Times γράφουν: «Ο πρωθυπουργός μάχεται καθώς οι συνωμότες κάνουν πίσω». Ο Τζόνσον επιβιώνει από την ανταρσία στο κόμμα του και την μεταπήδηση βουλευτή στην αντιπολίτευση. Ο Guardian έχει τίτλο: «Για όνομα του Θεού, φύγε: η οργή των Τόριδων μεγαλώνει καθώς ο πρωθυπουργός κρεμιέται από τη θέση του». Σοκ προκάλεσε η παρότρυνση σε παραίτηση του Τζόνσον από το μεγαλοστέλεχος του κόμματος, Ντέιβιντ Ντέιβις. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Τζόνσον: δεν θα παραιτηθώ αν οι αντάρτες εκβιάσουν ψήφο». Ο πρώην υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, που κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, παραδέχεται ότι θα πρέπει να τραβήξουν τον Τζόνσον με το ζόρι από τη θέση του. Τέλος, ο Independent: «Για όνομα του Θεού, φύγε». Ο Μπόρις Τζόνσον ήρθε την Τετάρτη αντιμέτωπος με σφοδρές αντιδράσεις από το Συντηρητικό κόμμα, με βουλευτές να τον καλούν σε παραίτηση και να αποσκιρτούν προς το Εργατικό κόμμα.

Στην Ιταλία, οι εκλογές για την προεδρία έχει ανακατέψει τα κόμματα. Η Il Messaggero γράφει σχετικά: «Ο Ντράγκι για πρόεδρος διχάζει τους πόλους». Ο Ενρίκο Λέτα του Δημοκρατικού Κόμματος προωθεί την συμφωνία για τον πρωθυπουργό. Επίσης, ο Τζουζέπε Κόντε του Κινήματος Πέντε Αστέρων υπόσχεται να μη βάλει κανένα βέτο. Ο Μπερλουσκόνι λέει ότι αν αποχωρήσει από την κούρσα για την προεδρία, θα το κάνει μόνο για τον Ντράγκι. Σαλβίνι και Μελόνι ζητούν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Στη La Repubblica διαβάζουμε: «Τα ‘όχι’ της Λέγκας και του Κ5Α για τον Ντράγκι». Ο Κόντε δείχνει απροθυμία να ψηφίσει τον Ντράγκι για πρόεδρο ενώ ο Σαλβίνι είναι ακόμα αντίθετος με την ιδέα. Το παλάτι Κίτζι εργάζεται για τη συνέχεια της κυβέρνησης, με τον Βιτόριο Κολάο, υπουργό Ψηφιακής Μετάβασης και τεχνοκράτη, να είναι στην pole position για την διαδοχή του Ντράγκι, σε περίπτωση που ο τελευταίος μεταβεί στο Κιρινάλε. Η Corriere de la Sera κυκλοφορεί με τίτλο: «Κόλλημα στις διαπραγματεύσεις για την προεδρία». Η κεντροδεξιά δεν κατέληξε σε έναν υποψήφιο, ενώ η κεντροαριστερά λέει ‘όχι’ στον Μπερλουσκόνι. Ο Κόντε αρχικά έβαλε φρένο στην υποψηφιότητα Ντράγκι, έπειτα όμως απέσυρε το βέτο του. Τέλος, η La Stampa: «Ο Ντράγκι στην προεδρία διχάζει τα Πέντε Αστέρια». Ο Λουίτζι ντι Μάιο ασκεί πίεση στον Κόντε για να δεχθεί τον Ντράγκι ως πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από την άλλη ο Μπερλουσκόνι δεν φαίνεται να δίνει λύση στο αδιέξοδο της δεξιάς, εκνευρίζοντας τη Λέγκα και τα «Αδέρφια της Ιταλίας».

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Τιμές, πυρηνική ενέργεια, χρηματοδότηση: τα προβλήματα της EDF». Η Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Γαλλίας αντιμετωπίζει επενδυτικά και τεχνικά προβλήματα. Το κράτος, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, θα πουλήσει μέρος του τμήματος παραγωγής της εταιρείας, ενώ η EDF θα πρέπει να κλείσει τους αρκετούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Στην Humanité διαβάζουμε: «Τζο Μπάιντεν: Από τους συμβιβασμούς στην ακυβερνησία». Ένα χρόνο μετά, ο αμερικανός πρόεδρος στερείται τα μέσα για να μπορέσει να «περάσει» μια σημαντική νομοθεσία. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Ο Γκασπάρ μέσα στην νύχτα». Η εφημερίδα αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στον ηθοποιό Γκασπάρ Ουλιέλ, που πέθανε μετά από ατύχημα στο σκι την Τρίτη. Είχε ανακαλυφθεί από το σκηνοθέτη Αντρέ Τεσινέ, ενώ είχε παίξει σε δημιουργίες των Ζαν Πιερ Ζενέ, Μπερτράν Μπονελό και Ξαβιέ Ντολάν. Τέλος, η Le Figaro: «Προεδρικές εκλογές: το ευρωπαϊκό στοίχημα του Μακρόν». Ο γάλλος πρόεδρος που ανέλυσε την Τετάρτη το σχέδιό του για την γαλλική προεδρία της ΕΕ, έχει γίνει στόχος των εθνικών αντιπάλων του.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η μείωση των κρουσμάτων ενθαρρύνει το τέλος των περιορισμών». Η Καταλωνία σταματά την απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ η Καντάβρια άρει την υποχρέωση του υγειονομικού διαβατηρίου. Και η El Mundo: «Η εισαγγελία διαφθοράς αναλαμβάνει την υπόθεση της Κολάου για χρηματοδότηση οργανώσεων». Η δήμαρχος Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, ελέγχεται για τις χρηματοδοτήσεις οργανώσεων που βρίσκονται κοντά στον πολιτικό σχηματισμό της.

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Ο Μπόρις Τζόνσον μάχεται για τη θέση του». Ο βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει εκκλήσεις για παραίτηση από το ίδιο του το κόμμα. Παράλληλα, άρει όλους τους περιορισμούς για τον κορονοϊό. Στη Die Welt διαβάζουμε: «Κριτική στον Λάουτερμπαχ που δρα μόνος του». Δέκτης δυσαρέσκειας έγινε ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, αφού η συντόμευση της διάρκειας της κατάστασης του αναρρώσαντα από τον κορονοϊό εξέπληξε τους πάντες. Οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων λένε ότι δεν υπάρχει καλή επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας. Τέλος, η Tageszeitung: «Χαμόγελα μετά το Ολοκαύτωμα». Πριν από 80 χρόνια, οι Ναζί αποφασίζουν στο συνέδριο του Βανζέε την εξόντωση των Εβραίων. Σήμερα, οι επιζήσασες αδερφές Χαντάσα μοιράζονται με την εφημερίδα την εμπειρία τους και εξηγούν γιατί το χαμόγελο ήταν τόσο σημαντικό στην οικογένειά τους.

Στις ΗΠΑ, η πολιτική ατζέντα του Μπάιντεν δέχεται άλλο ένα πλήγμα καθώς ένα σημαντικό νομοσχέδιο δεν πέρασε από την Γερουσία. Η Washington Post γράφει σχετικά: «Στην τελευταία μάχη, το νομοσχέδιο για τα εκλογικά δικαιώματα δεν περνάει από την Γερουσία». Οι Δημοκρατικοί δεν μπόρεσαν τελικά να παρακάμψουν το φίλιμπαστερ, ενώ η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση καταφέρει ένα βαρύ πλήγμα στην ατζέντα του Μπάιντεν. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Το σχέδιο του Μακρόν για συνομιλίες σχετικά με τη Ρωσία βάζει σε κίνδυνο την ενότητα με τις ΗΠΑ». Ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Ευρώπη να κάνει τη δική της συμμαχία απέναντι στη Ρωσία, πράγμα που μπορεί να ρισκάρει την ενότητα της Δύσης απέναντι στη Ρωσία και τις βλέψεις της στην Ουκρανία.  Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Μπάιντεν αναμένει εντολή του Πούτιν για επίθεση στην Ουκρανία». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποιεί τη Ρωσία για βαρύ τίμημα σε περίπτωση εισβολής. Τέλος, η Wall Street Journal: «Ο Μπάιντεν είναι αισιόδοξος για τα κοινωνικά νομοσχέδια, ενώ απειλεί τον Πούτιν για την Ουκρανία». Ο αμερικανός πρόεδρος είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι μάλλον θα πρέπει να χωρίσει σε μικρότερα κομμάτια τα νομοσχέδια για την παιδεία, την υγεία και το περιβάλλον για να πάρουν έγκριση. Επίσης, προέβλεψε ότι η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανία, και προειδοποίησε την Μόσχα ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν το κάνει.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter