Διεθνής Τύπος: Η CSU θέτει θέμα ηγεσίας σε περίπτωση ήττας του Λάσετ – Καταρρέουν οι πάροχοι ενέργειας στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος: Η CSU θέτει θέμα ηγεσίας σε περίπτωση ήττας του Λάσετ – Καταρρέουν οι πάροχοι ενέργειας στη Βρετανία

Στη Βρετανία, οι πάροχοι ενέργειας καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλο ενώ η κυβέρνηση σκέφτεται να φορολογήσει τα υπερκέρδη μερικών από αυτούς. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Οι εταιρείες φυσικού αερίου μπορεί να υποστούν ένα φόρο στα κέρδη τους καθώς η ενεργειακή κρίση χτυπά όλο και περισσότερα νοικοκυριά». Άλλα 800.000 νοικοκυριά έπεσαν θύματα της ενεργειακής κρίσης καθώς δύο ακόμα εταιρείες κατέρρευσαν. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει ένα φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών από την εκρηκτική αύξηση της τιμής του αερίου. Για το ίδιο θέμα, οι Times: «1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά αντιμέτωπα με αυξημένους λογαριασμούς». Οι τιμές είναι απίθανο να πέσουν για δύο χρόνια. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Ο Τζόνσον και ο Μπάιντεν έκπληκτοι με τον Μακρόν». Ο βρετανός πρωθυπουργός δεν καταλαβαίνει την έκρηξη του γάλλου προέδρου και τον προτρέπει να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα σχετικά με την τριμερή συμμαχία Βρετανίας, ΗΠΑ και Αυστραλίας. Τέλος, ο Independent: «Τα σωματεία αρνούνται να στηρίξουν τον Στάρμερ για τις μεταρρυθμίσεις στο κόμμα». Ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Κιρ Στάρμερ, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ήττας ή στροφής 180 μοιρών στα σχέδιά του για αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης προέδρου, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη των εργατικών σωματείων.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η CSU ζητά να υπάρξουν συνέπειες σε περίπτωση ήττας του Λάσετ». Ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, Μάρκους Μπλούμε, ζητά να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, ενώ η Μέρκελ στηρίζει και επαινεί το Λάσετ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Ζέεχοφερ κατηγορεί την Μπούντεσταγκ». Μετά το φόνο στο Ίνταρ-Όμπερσταϊν, όπου ένας υπάλληλος πρατηρίου καυσίμων έπεσε νεκρός από πυρά ενός αντιεμβολιαστή πελάτη επειδή του είπε να βάλει μάσκα, ο υπουργός Εσωτερικών παραπονιέται ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης εναντίον του εξτρεμισμού έχουν μπλοκαριστεί στη Βουλή, ιδίως από μέλη της CDU. Τέλος, η Die Welt: «Τέλος οι άδειες ασθενείας για τους ανεμβολίαστους». Η κυβέρνηση και τα κρατίδια αποφάσισαν ότι από το Νοέμβριο, οι εργοδότες δε θα αποζημιώνονται για τις ζημιές που θα γράψουν σε περίπτωση που ένας ανεμβολίαστος υπάλληλος μπει σε καραντίνα.

Στη Γαλλία, ο Μακρόν θέλει να περάσει έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό. Η Le Monde γράφει σχετικά: «Σχέδιο προϋπολογισμού: ώρα να ξοδέψουμε». Η κυβέρνηση αποκάλυψε την πρότασή της για τον προϋπολογισμό του 2022 την Τετάρτη, με επίκεντρό του τις επενδύσεις για την στήριξη της ανάπτυξης. Στη Le Figaro διαβάζουμε για το ίδιο θέμα: «Ένας προϋπολογισμός του τέλους της θητείας υπό τα πυρά της κριτικής». Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022, που προβλέπει μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στα 143,4 δις ευρώ, χαρακτηρίζεται από τον πολλαπλασιασμό των δαπανών. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Μπορούμε να λογομαχήσουμε με τον καθένα;». Πολιτικοί και Μέσα αναρωτιούνται σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να χειριστούν τον Ερίκ Ζεμούρ, οιονεί υποψήφιο της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές και πολλάκις κατηγορούμενο από την δικαιοσύνη. Ο Ζαν Λουκ Μελανσόν επέλεξε να τον αντιμετωπίσει σε τηλεοπτικό debate απόψε. Τέλος, η Humanité: «Οι πολυεθνικές μοιράζονται το γλυκό». Στη σύνοδο για την διατροφική επάρκεια, μια σύνοδο «των λαών» χωρίς αυτούς, που θα γίνει την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, θα συζητηθεί η μεταμόρφωση των διατροφικών συστημάτων.

Στην Ισπανία, η λάβα στη Λα Πάλμα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Η El País γράφει σχετικά: «Η αργή πορεία της λάβας προς τη θάλασσα αυξάνει την καταστροφική της δύναμη». Η Λα Πάλμα ζει μεταξύ του φόβου των τοξικών αερίων που θα απελευθερωθούν μόλις αγγίξει το μάγμα τη θάλασσα και της εξάπλωσής του σε περισσότερες κατοικημένες περιοχές. Και η El Mundo: «Η κυβέρνηση της Καταλωνίας θα παρακολουθεί τους καθηγητές στα πανεπιστήμια που χρησιμοποιούν τα ισπανικά». Θα απαιτεί από τα ιδρύματα τα ονόματα των καθηγητών που δεν κάνουν μάθημα αποκλειστικά στα καταλανικά.

Στην Ιταλία, η Corriere de la Sera γράφει: «Ναι στο πράσινο πάσο, αυτοί είναι οι κανόνες του». Υποχρεωτικό είναι πλέον το πιστοποιητικό εμβολιασμού ακόμα και στους βουλευτές. Πέρασε από τη βουλή το διάταγμα, με 51 αποχές από τη Λέγκα. Ο Σαλβίνι στο όνομα της ελευθερίας αντιτίθεται στο μέτρο. Στη La Repubblica διαβάζουμε: «Πράσινο πάσο, η Λέγκα κομμάτια». Σχεδόν οι μισοί βουλευτές του Σαλβίνι απείχαν από την ψήφιση του μέτρου για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η La Stampa κυκλοφορεί με τίτλο: «Τρίντικο: αμέσως τον κατώτατο μισθό». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Πασκουάλε Τρίντικο, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Κοινωνικής Πρόνοιας, υπογραμμίζει τη σημασία της αύξησης του κατώτατου μισθού για τη στήριξη των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων. Τέλος, η Il Messaggero: «Τελικό σπριντ». Στην τελική ευθεία βρίσκεται η μάχη για τον δήμο της Ρώμης, με τους υποψήφιους να Καλέντα, Γκαλτιέρι, Μικέτι και η νυν δήμαρχος Ράτζι να διαγκωνίζονται σε debate για το όραμα που θα ανοικοδομήσει την αιώνια πόλη.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Ο FDA εγκρίνει την ενισχυτική δόση για τους πιο ευάλωτους». Η αρχική απόφαση συμπεριλαμβάνει τους πιο ευάλωτους αμερικανούς αλλά και όσους είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Το CDC είναι πιθανό να εκδώσει σχετικές οδηγίες την Πέμπτη. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν κάνει μια προσφορά ειρήνης στον Μακρόν μετά την σύγκρουση για τη συμφωνία Aukus». Η Γαλλία είναι εξοργισμένη για την ακύρωση της συμφωνίας για τα υποβρύχια. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να τονίσουν το κοινό έδαφος που ενώνει τις δύο χώρες. Οι New York Times κυκλοφορούν σήμερα με τίτλο: «Ο πρόεδρος καταφεύγει σε σκληρότερα μέτρα στα σύνορα». Ο Μπάιντεν επιστρατεύει μερικά από τα πιο αυστηρά μέτρα αποτροπής της μετανάστευσης του προηγούμενου ενοίκου του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ. Βάζει τέλος έτσι στην υπόσχεσή του να θέσει ένα τέλος «στην ηθική και εθνική ντροπή της προηγούμενης κυβέρνησης». Τέλος, η Wall Street Journal: «Η FED ετοιμάζεται να κόψει την ενίσχυση». Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε σημάδια ότι θα ανακόψει την παροχή οικονομικής βοήθειας λόγω της πανδημίας από το Νοέμβριο κι ότι θα αυξήσει τα επιτόκια εν μέσω κινδύνων για μεγαλύτερο πληθωρισμό από ότι αναμενόταν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter