Διεθνής Τύπος: Η ΕΕ θέλει να παρακολουθούνται οι συνομιλίες – Μαζικές επενδύσεις σε «βόμβες άνθρακα» από πετρελαϊκές εταιρείες

Διεθνής Τύπος: Η ΕΕ θέλει να παρακολουθούνται οι συνομιλίες – Μαζικές επενδύσεις σε «βόμβες άνθρακα» από πετρελαϊκές εταιρείες

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Η ΕΕ θέλει να παρακολουθούνται οι συνομιλίες». Η Επιτροπή θέλει να υποχρεώσει τις υπηρεσίες αγγελιοφόρων και τους παρόχους ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να σαρώνουν τα μηνύματα από τους πελάτες τους προκειμένου να καταπολεμηθεί η κακοποίηση παιδιών. Η κριτική προέρχεται από ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων. Στη Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου για πρώτη φορά». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι ο εφοδιασμός παραμένει σταθερός. Το Κίεβο ολοκληρώνει τη διέλευση μέσω αγωγού. Τέλος, η Die Welt: «Το υψηλότερο έλλειμμα γεννήσεων στη Γερμανία από το 1945». Πέρυσι οι γεννήσεις ήταν 228.000 λιγότερες από τους θανάτους.

Στη Βρετανία, ο Guardian αποκαλύπτει: «”Βόμβες άνθρακα” αναμένονται να προκαλέσουν μια κλιματική καταστροφή». Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες επενδύουν σε τεράστια έργα που θα επιδεινώσουν την κλιματική κρίση. Αν οι κυβερνήσεις δεν δράσουν άμεσα, οι εταιρείες αυτές θα συνεχίσουν να εισπράττουν κέρδη καθώς ο κόσμος θα καίγεται. Οι Times έχουν κύριο τίτλο: «Βρετανικά στρατεύματα θα υπερασπιστούν τη Σκανδιναβία από τον Πούτιν». Ο βρετανός πρωθυπουργός υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία στην επίσκεψή του στην περιοχή την Τετάρτη, που προβλέπει την υπεράσπιση των δύο χωρών από το βρετανικό στρατό σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας. Στη Daily Telegraph διαβάζουμε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο ‘θα βοηθήσει τα σκανδιναβικά κράτη να πολεμήσουν τους Ρώσους’». Ο πρωθυπουργός υπόσχεται να στείλει βρετανικά στρατεύματα στη Φινλανδία ή τη Σουηδία για την απόκρουση μιας εισβολής κατά την υπογραφή συμφώνου αμοιβαίας αμυντικής ενίσχυσης. Τέλος, ο Independent: «Κάνε πίσω από το χείλος του εμπορικού πολέμου, λένε στην Τρας». Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, δέχεται παραινέσεις που την προτρέπουν να κάνει πίσω σχετικά με τις αλλαγές που θέλει να κάνει μονομερώς στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έναν εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Βουλευτικές εκλογές: Η άκρα δεξιά περιμένει στη γωνία». Μετά από ένα πρωτοφανε΄ς αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν προχωρά διχασμένο αλλά ακόμα δυνατό. Το κύριο διακύβευμα για τη Λεπέν είναι να καταφέρει να εκλέξει μια κοινοβουλευτική ομάδα τέτοια που να μπορεί να παίξει το ρόλο της κύριας αντιπολίτευσης. H Libération δημοσιεύει μια αποκλειστική δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία: «Η ένωση ξαναφωτίζει την Αριστερά». Σύμφωνα με την έρευνα της Viavoice, το 78% των συμπαθούντων την αριστερά υποστηρίζουν την συμμαχία ανάμεσα στους «Ανυπότακτους» του Μελανσόν, τους οικολόγους, τους σοσιαλιστές και τους κομμουνιστές. Έτσι, παρά τις διφωνίες, υπάρχουν ελπίδες για μια μαζική παρουσία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Η στρατηγική του Μακρόν απέναντι στην ένωση της Αριστεράς». Ο γάλλος πρόεδρος, σε ομιλία του την Τρίτη, επιτέθηκε στον επικεφαλής της προσπάθειας ενοποίησης της Αριστεράς, Ζαν Λουκ Μελανσόν. Επικρίνει την διακηρυγμένη «απείθεια» του Μελανσόν στις ευρωπαϊκές συνθήκες, που είναι το κύριο σημείο τριβής του αριστερού ηγέτη με τους σοσιαλιστές. Τέλος, η Le Figaro: «Πληθωρισμός, επιτόκια, ανάπτυξη: ο κόσμος σε κατάσταση συναγερμού». Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν η μία μετά την άλλη τα βασικά επιτόκια δανεισμού για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών, με κίνδυνο να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα που επιβραδύνει σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ουκρανία σταματά τη ροή φυσικού αερίου προς την ΕΕ από την κατεχόμενη ζώνη». Το Κίεβο επικαλείται λόγους ασφαλείας για τις μάχες στο Ντονμπάς. Η ρωσική διαχειρίστρια εταιρεία δεν θεωρεί ότι είναι δυνατό να εκτρέψει το αέριο σε άλλον αγωγό. Και η El Mundo: «Οι προσβολές του Σάντσεθ προς το Λαϊκό κόμμα περιπλέκουν τα μεγάλα σύμφωνα». Οι αξιωματούχοι στο Λαϊκό κόμμα πιστεύουν ότι καταστρέφει την εγκαρδιότητα που επιδιώκει ο επικεφαλής τους, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό. Παράλληλα, το Σοσιαλιστικό κόμμα επιδιώκει να σώσει τον Νόμο Εθνικής Ασφάλειας το οποίο θέλει να ανατρέψει το ERC (Δημοκρατική Αριστερά Καταλωνίας).

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η διπλωματική οδός». Ο Μάριο Ντράγκι επιδιώκει την συναίνεση του Τζο Μπάιντεν για την ευρωπαϊκή γραμμή, την διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας με τη Μόσχα. Επίσης, ο Μακρόν συνομίλησε με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπινγκ για τη διαμεσολάβηση του τελευταίου στον Πούτιν, ενώ ο Βίκτορ Όρμπαν μπλοκάρει τις κυρώσεις που προβλέπουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Ντράγκι στις ΗΠΑ: ένα τραπέζι για την ειρήνη». Η Ρωσία δεν είναι πια Γολιάθ, πρέπει να συνεργαστούμε για την κατάπαυση του πυρός, προέτρεψε ο ιταλός πρωθυπουργός, αλλά ο Λευκός Οίκος φοβάται μια κλιμάκωση του πολέμου. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Ντράγκι: ο Πούτιν δεν είναι ακαταμάχητος». Ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε από την Ουάσινγκτον ότι: «η ειρήνη δεν μπορεί να επιβληθεί στην Ουκρανία, πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Παράλληλα, η Ιταλία επιδιώκει συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη σταθεροποίηση της Λιβύης. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ντράγκι: Ο Πούτιν δεν είναι ανίκητος». Όλοι πρέπει να αναζητήσουν ειρηνική λύση, η Ρωσία πρέπει να συνομιλήσει με τα Ηνωμένα Έθνη, είπε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Οι πωλήσεις πετρελαίου παραμένουν η γραμμή ζωής της Ρωσίας». Οι υψηλές τιμές παγκοσμίως ενισχύουν τα έσοδα της Ρωσίας, ενώ οι εξαγωγές στην Ασία βοηθούν στην εξάλειψη της σφοδρότητας των κυρώσεων και των απαγορεύσεων της Δύσης. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Η πίεση του πληθωρισμού συνεχίζεται, παρά τη μικρή μείωση». Η μείωση στο 8,3% είναι η πρώτη εδώ και οχτώ μήνες. Παρά ταύτα, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι τιμές θα αρχίσουν να μειώνονται σύντομα. Οι New York Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, αλλά οι αυξανόμενες τιμές βαραίνουν τις ΗΠΑ». Ο φόβος για υψηλότερα επιτόκια δανεισμού επιστρέφει ενώ ο δείκτης S&P 500 συνεχίζει να πέφτει για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα. Τέλος, οι Financial Times: «Οι Βρυξέλλες απειλούν με αντίποινα αν αγνοηθεί το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας». Η ΕΕ αναμένεται να απευθυνθεί ξανά στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που η Βρετανία καταργήσει μονομερώς μέρη της συμφωνίας.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter