Διεθνής Τύπος: Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια παρά τον κίνδυνο ύφεσης – Σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ

Διεθνής Τύπος: Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια παρά τον κίνδυνο ύφεσης – Σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ΕΚΤ προχωρά σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων παρά τον κίνδυνο ύφεσης». Η Λαγκάρντ ανεβάζει την τιμή του χρήματος στο 2%, αλλά αμβλύνει τους τόνους και κόβει τα οφέλη που έπεσαν από τον ουρανό στις τράπεζες. Και η El Mundo: «Η ΕΚΤ αυξάνει τα στεγαστικά δάνεια κατά 30% και διώχνει το 20% των πιθανών αγοραστών ». Αυξάνει τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009 παρά την απειλή της ύφεσης και προειδοποιεί για περαιτέρω αυξήσεις.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η οικονομία αυξάνεται εν μέσω κινδύνων». Το τρίτο τρίμηνο του 2022 η οικονομία των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο, αλλά έδειξε σημάδια επιβράδυνσης καθώς η κατανάλωση μειώθηκε εξαιτίας του πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η ανάπτυξη επιστρέφει στην αμερικανική οικονομία, αλλά ο φόβος παραμονεύει». Το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται λίγο, ενώ η καταναλωτική δαπάνη και η στέγαση αδυνατίζουν, δίνοντας ανησυχητικά σημάδια. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Σκληρή εβδομάδα για τις εταιρείες τεχνολογίας καθώς οι επενδυτές μειώνουν κατά $550 δις από τις αγοραίες αξίες». Οι μετοχές της Meta, της Microsoftμ και της Alphabet δέχονται πλήγματα εξαιτίας της αναμενόμενης ύφεσης. Τέλος η Washington Post: «Η οικονομία αναπτύσσεται, ανατρέποντας τη στασιμότητα αλλά όχι την ανησυχία». Τα σημάδια της επιβράδυνσης επιμένουν, ενώ το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 2,6% μετά από έξι μήνες ύφεσης.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «O πρωθυπουργός αναζητά συμφωνία για να ανακόψει τα περάσματα στη Μάγχη». Ο Σουνάκ επιθυμεί τη σύναψη νέας συμφωνίας με τη Γαλλία για να μειωθούν οι αφίξεις μεταναστών από το κανάλι της Μάγχης. Ο Guardian έχει τίτλο: «Χωρίς επιστροφή;». Την ημέρα που η πετρελαϊκή εταιρεία Shell ανακοινώνει έναν ακόμα γύρο «ουρανοκατέβατων» κερδών, της τάξης των 9,5 δισ. δολαρίων, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι δεν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου. Στον Independent διαβάζουμε: «Οι ψυχικά ασθενείς αποκαλύπτουν συστημική κακοποίηση». Έρευνες έχουν ξεκινήσει σε ιδρύματα που συμπεριφέρονταν σε εφήβους λες και ήταν ζώα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να επεκτείνει το φόρο στα έκτακτα κέρδη». Ο Σουνάκ αναμένεται να φορολογήσει τις εταιρείες ενέργειας στην προσπάθειά του να μαζέψει δισεκατομμύρια για να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το Δημόσιο αναμένει επιπλέον έσοδα 126,4 δισ. ευρώ». Ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ ανακοινώνει μεγαλύτερη προσαρμογή του πληθωρισμού για τους πολίτες. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Αύξηση φόρων παρά την ύφεση». Οι ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές αρχές μπορούν να προσβλέπουν σε πολλές παρτίδες ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ, ωστόσο, δεν έχει όρεξη να πανηγυρίσει. Η ΕΚΤ αυξάνει ξανά το βασικό επιτόκιο. Τέλος, η Die Welt: «Η Βιέννη υπερασπίζεται την εξαγωγή κινητήρων drone». Αυστριακή εταιρεία παρέχει τεχνολογία για το όπλο-καμικάζι του Ιράν.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Covid, όλα πίσω ». Από τον Νοέμβριο στάση για μάσκες σε νοσοκομεία και RSA. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ακυρώσει τις κυρώσεις για NoVax άνω των 50. Στη La Stampa διαβάζουμε: «περισσότερα μετρητά βοηθούν το κατάστημα ». Η Μελόνι στοχεύει στο ταβάνι στις πέντε χιλιάδες ευρώ και προετοιμάζει τον ελιγμό. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μετρητά, ταβάνι 5 χιλιάδες ευρώ ». Το Meloni επιταχύνει στον ελιγμό. Συμφωνία για μετρητά και άμεσα περισσότερη βοήθεια για λογαριασμούς. Covid, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο: επισκέψεις σε συγγενείς χωρίς μάσκες . Τέλος, η Corriere della Sera: «Μετρητά, υπάρχει συμβιβασμός». Σύνοδος κορυφής στο Palazzo Chigi, εντάσεις στη συνέχεια Meloni media.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Σταμάτα εδώ, Μπολσονάρο!». Στο δεύτερο γύρο των εκλογών στη Βραζιλία, την ερχόμενη Κυριακή, θα κριθεί ποιος από τους Μπολσονάρο ή Λούλα θα είναι στο τιμόνι της χώρας. Ένα μεγάλο μέρος των Βραζιλιάνων θέλει τον πρώην στρατιωτικό εκτός εξουσίας. Στη Libération διαβάζουμε: «30ºC το φθινόπωρο: η επίφοβη απόψυξη». Η δίχως προηγούμενο ζέστη στη Γαλλία επιδεινώνει την ξηρασία που μπορεί να επεκταθεί αυτόν το χειμώνα, οδηγώντας σε λειψυδρία. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κλίμα: Οι προσπάθειες είναι τραγικά ανεπαρκείς». Ακόμα και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των χωρών για το κλίμα, ο πλανήτης έχει μπει σε τροχιά θέρμανσης κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου. Τέλος, η Le Figaro: «Πώς η αύξηση των τιμών αλλάζει την ζωή των Γάλλων». Τη στιγμή που ο πληθωρισμός ξεπερνά το 5% η πλειονότητα των πολιτών αλλάζει τις συνήθειές της στην κατανάλωση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter