Διεθνής Τύπος: Η επέκταση της εκεχειρίας στη Γάζα και οι μαρτυρίες των πρώην ομήρων

Διεθνής Τύπος: Η επέκταση της εκεχειρίας στη Γάζα και οι μαρτυρίες των πρώην ομήρων

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ισραήλ και Χαμάς παρατείνουν την κατάπαυση του πυρός». Ελεύθεροι και άλλοι όμηροι. Το Κατάρ σημειώνει ότι είναι αδύνατον να καταστραφεί απλώς η Χαμάς. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Συμφωνεί η κυβέρνηση για συμπληρωματικό προϋπολογισμό». Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει το προσχέδιο του υπουργού Οικονομικών Λίντνερ για το 2023. Τώρα η Bundestag θα πρέπει να κηρύξει για άλλη μια φορά κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αναστείλει το φρένο χρέους. Τέλος, η Die Welt: «Αυτοί είναι οι κρατούμενοι που απελευθέρωσε το Ισραήλ». Τα εγκλήματά τους κυμαίνονται μέχρι απόπειρας φόνου. Η Χαμάς απελευθερώνει κυρίως γυναίκες και ανηλίκους.  

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Βιομηχανία: Η ψευδαίσθηση της ανάκαμψης του Μακρόν». Η επαναβιομηχανοποίηση της Γαλλίας βρίσκεται πίσω παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και τα δισεκατομμύρια που έχουν χορηγηθεί για την υπόθεση. Στη Libération διαβάζουμε: «Ελεύθερα τα γαλλοϊσραιλινά παιδιά». Ο Ζαχάρ, 16 ετών, ο Ερέζ, 12 ετών και ο συνομήλικός του Εϊτάν, είναι οι πρώτοι τρεις γάλλοι όμηροι που απελευθερώνει η Χαμάς την τέταρτη μέρα της εκεχειρίας του Ισραήλ. Μιας παύσης των μαχών που επιμηκύνθηκε κατά 48 ώρες. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Επιμήκυνση της εκεχειρίας: το δίλημμα του Ισραήλ». Ο Νετανιάχου ανέφερε την Κυριακή ότι οι απελευθερώσεις πρέπει να συνεχιστούν, για να πείσει τους πολίτες που πια δεν τον εμπιστεύονται. Τέλος, η Le Figaro: «Η άνοδος του αντισημιτισμού στην καθημερινότητα της Γαλλίας». Μετά από μια αύξηση στις διακρίσεις έπειτα από την επίθεση της Χαμάς, οι Γάλλοι Εβραίοι γίνονται πάλι στόχος εξαιτίας του επωνύμου τους.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ισραήλ και Χαμάς επεκτείνει την εκεχειρία για δύο μέρες». Οι μαχητές απελευθερώνουν 11 ακόμα ομήρους ως μέρος μιας αρχικής συμφωνίας, ενώ σχεδιάζονται περαιτέρω ανταλλαγές. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ισραήλ και Χαμάς συμφωνούν για την επέκταση της κατάπαυσης και των ανταλλαγών». Δύο μέρες ακόμα εκεχειρία, λέει το Κατάρ, ενώ η πρόκληση για τον Μπάιντεν είναι το τι έρχεται μετά. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι αυξανόμενες εξαγωγές της Τουρκίας αγαθών σχετικών με τον πόλεμο στη Ρωσία δοκιμάζουν τις σχέσεις με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ». Οι εμπορικοί δρόμοι παρακάμπτουν τους ελέγχους, ενώ η προσπάθεια να «πνιγεί» η επίθεση της Ουκρανίας αποτυχαίνει. Τέλος η Washington Post: «Αποκαλύπτονται λεπτομέρειες της ομηρείας στη Γάζα». Οι πρώην όμηροι μιλούν για το μαρτύριο που κράτησε επτά εβδομάδες: απομόνωση, σκοτάδι, φτωχά γεύματα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η Χαμάς απαιτεί ‘υψηλότερο τίμημα’ για την απελευθέρωση στρατιωτών». Το Ισραήλ σε διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση περισσότερων ομήρων καθώς η εκεχειρία επεκτείνεται για δύο μέρες. Ο Guardian έχει τίτλο: «Συμφωνία για επέκταση της εκεχειρίας αυξάνει τις ελπίδες για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων». Το Κατάρ και η Αίγυπτος διαμεσολαβούν, ενώ ο γραμματέας του ΟΗΕ χαιρετίζει την «αχτίδα ανθρωπιάς». Στον Independent διαβάζουμε: «Το υπουργικό συμβούλιο σπάει τη γραμμή για να προειδοποιήσει το Σούνακ: γίνε πιο σκληρός με τη μετανάστευση». Η υπουργός Επιχειρήσεων, Κέμι Μπάντενοκ, πρωτοστατεί στις εκκλήσεις για νέα μέτρα σχετικά με την αναχαίτιση των μεταναστών. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Βρετανία αντιμέτωπη με τιμωρία από τον ΟΗΕ εξαιτίας του μπλοκ στους νόμους για τα τρανς άτομα». Η ρυθμιστική αρχή για την ισότητα μπορεί να χάσει τη θέση του μετά το λόμπινγκ στο Stonewall.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κόντρα με δικαστές: Αποτυχία της επίθεσης ενάντια στη δικαιοσύνη». Η κυβέρνηση ήθελε να κάνει ψυχολογικά τεστ στους δικαστές για την είσοδο στο σώμα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η εκεχειρία συνεχίζεται». Το Ισραήλ συμφωνεί για ακόμα δύο μέρες παύσης των επιθέσεων, η Χαμάς απελευθερώνει εννιά παιδιά και δύο γυναίκες. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Επεκτείνεται για 48 ώρες η εκεχειρία». Ο Μπάιντεν πιέζει για περισσότερη βοήθεια στη Γάζα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Επιμηκύνεται η εκεχειρία για την απελευθέρωση 20 ακόμα ομήρων». Δύο μέρες ακόμα θα παραταθεί η κατάπαυση πυρός.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ισραήλ και Χαμάς επιμηκύνουν την εκεχειρία και την ανταλλαγή κρατουμένων». Η κατάπαυση πυρός παρατείνεται για δύο μέρες ώστε να απελευθερωθούν 20 ακόμα ισραηλινοί όμηροι και 60 παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Και η El Mundo: «Ισραήλ και Χαμάς συμφωνούν να επιμηκύνουν την εκεχειρία κατά δύο μέρες στη Γάζα». Απελευθερώθηκαν περισσότεροι ισραηλινοί όμηροι και παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter