Διεθνής Τύπος: Η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν προκαλεί την αντίδραση της Κίνας – Η Λιζ Τρας φαβορί για την πρωθυπουργία στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος: Η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν προκαλεί την αντίδραση της Κίνας – Η Λιζ Τρας φαβορί για την πρωθυπουργία στη Βρετανία

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Πελόζι επισκέπτεται την Ταϊβάν, αψηφώντας την Κίνα». Η πρόεδρος της Βουλής χαιρετίζει την χώρα ως μια “ζωηρή δημοκρατία”, καθώς το Πεκίνο ανακοινώνει σχέδια για στρατιωτικές ασκήσεις. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η επίσκεψη της Πελόζι ελκύει την περιφρόνηση του Πεκίνου αλλά και δικομματική υποστήριξη». Η Πελόζι αγνόησε τις προειδοποιήσεις για πρόκληση έντασης με την Κίνα και επισκέφθηκε το βράδυ της Τρίτης την Ταϊβάν. Η κίνηση αυτή έχει την υποστήριξη 26 Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Κινέζικες στρατιωτικές ασκήσεις καλωσορίζουν την Πελόζι». Μετά την προσγείωση της αμερικανικής αποστολής στο αεροδρόμιο Σόνγκσαν της Ταϊπέι, το Πεκίνο ανακοίνωσε την διεξαγωγή ασκήσεων του στρατού με πραγματικά πυρά. Τέλος η Washington Post: «Η ένταση αυξάνεται καθώς η Πελόζι επισκέπτεται την Ταϊβάν». Η Κίνα καταδικάζει το ταξίδι, ενώ ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει την απόφασή της, παρά τους ενδοιασμούς.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «60% των μελών του Συντηρητικού κόμματος προτιμούν την Τρας για επόμενο πρωθυπουργό». Η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, προηγείται στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον, αφήνοντας 34 ποσοστιαίες μονάδες πίσω τον αντίπαλό της Ρίσι Σουνάκ. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οργή καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες αποκομίζουν τεράστια κέρδη ενώ οι λογαριασμοί απογειώνονται». Τα κέρδη των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών, που έφτασαν τα 50 δις λίρες, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και εκκλήσεις για μεγαλύτερη φορολογία τη στιγμή που το μέσο νοικοκυριό στη Βρετανία θα κληθεί να πληρώσει τον ερχόμενο χειμώνα περισσότερα από 3.600 λίρες στο λογαριασμό ρεύματος. Στον Independent διαβάζουμε: «Οργή Κίνας καθώς η Πελόζι προσγειώνεται». Το Πεκίνο σήκωσε μαχητικά αεροσκάφη το βράδυ της Τρίτης μετά το αμφιλεγόμενο ταξίδι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊπέι. Τέλος, η Daily Telegraph: «Προειδοποίηση για χάκερ καθυστερεί την ψήφο των Τόρις». Η προμήθεια των ψηφοδελτίων σταματά κι οι κανόνες αλλάζουν αφού η υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος ταυτοποιεί ψηφιακό κίνδυνο.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το Πεκίνο θέλει να αντιδράσει στρατιωτικά στο ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν». H Κίνα σκοπεύει να κάνει μια σειρά στοχευμένων επιχειρήσεων, τη στιγμή που η υψηλότερα ιστάμενη αμερικανίδα πολιτικός επισκέπτεται την Ταϊπέι από το 1997. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Κίνα εξοργίστηκε από την επίσκεψη της Πελόζι». Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ταξιδεύει στην Ταϊβάν, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις από το Πεκίνο. Η Λαϊκή Δημοκρατία αντιδρά με αυξημένη στρατιωτική παρουσία. Τέλος, η Die Welt: «Η Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊβάν – Η Κίνα απειλεί με αντίποινα». Η αμερικανίδα πολιτικός διαβεβαιώνει το νησιωτικό κράτος για περαιτέρω υποστήριξη. Το Πεκίνο ανακοινώνει στρατιωτική δράση.  

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Συμφωνία για την Ευρώπη». Λέτα και Καλέντα ήρθαν σε συμφωνία, με τον γραμματέα της Azione να επισημαίνει ότι «αυτή είναι η υπεύθυνη επιλογή, αλλιώς η Ιταλία κινδυνεύει να γίνει Βενεζουέλα». Κανένας από τους αρχηγούς των κομμάτων δεν θα κατέβει υποψήφιος σε μονοεδρικές περιφέρειες. Στη La Stampa διαβάζουμε: «H συμφωνία Λέτα-Καλέντα ενάντια στη Δεξιά». Ο Καλέντα λέει ότι «όσοι είναι σκληροί και δογματικοί προορίζονται για τη λήθη». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Συμφωνία Καλέντα και Λέτα». Τα δύο κόμματα δεν επιθυμούν τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου, ενώ δηλώνουν ότι μπορούν να κερδίσουν. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η συμφωνία μεταξύ Λέτα και Καλέντα». Στο Δημοκρατικό κόμμα θα πάει το 70% των εδρών που θα κερδίσει η συμμαχία στις ερχόμενες εκλογές, με την Αριστερά και τους Πράσινους να διαμαρτύρονται.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Όταν η φτώχεια είναι πιο επώδυνη στον ήλιο». Τα επεισόδια έντονης ζέστης που ταλαιπωρούν τη χώρα πλήττουν πιο πολύ τους φτωχούς πολίτες, ιδίως τους άστεγους. Στη Libération διαβάζουμε: «Ο αρχηγός της είναι νεκρός, η Αλ Κάιντα κουνιέται ακόμα». Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι εκτελέστηκε από ένα πλήγμα αμερικάνικου drone στην καρδιά της αφγανικής πρωτεύουσας. Όμως, η τζιχαντιστική οργάνωση συνεχίζει να αναπτύσσεται, ιδίως στην Αφρική. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα σκοτώθηκε από ένα αμερικανικό drone». Ένα χρόνο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ο διάδοχος του Μπιν Λάντεν, Αλ Ζαουάχρι, σκοτώνεται στην Καμπούλ. Θεωρείτο ένας από τους οργανωτές της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Τέλος, η Le Figaro: «Η Αμερική έκλεισε τους λογαριασμούς τής 11ης Σεπτεμβρίου με την Αλ Κάιντα». Έντεκα χρόνια μετά τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ο διάδοχός του στην τρομοκρατική οργάνωση Αϊμάν αλ Ζαουάχρι εκτελέστηκε την Κυριακή, από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «H Πελόζι αψηφά την κινεζική απειλή με το ταξίδι της στην Ταϊβάν». Το Πεκίνο ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από το νησί ενώ η αμερικανική πολιτική επιμένει στον αποκλεισμό της Κίνας. Και η El Mundo: «Η Κίνα κάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά ενώ η Πελόζι επισκέπτεται την Ταϊβάν». Η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων αυξάνει την ένταση μεταξύ Σι Τζινπίνγκ και Μπάιντεν, οι σύμβουλοι του οποίου ήθελαν να αποτρέψουν το ταξίδι.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter