Διεθνής Τύπος: H Ευρώπη προσφέρει πακέτα στήριξης για την ενεργειακή κρίση – Η Τρας στον προθάλαμο της πρωθυπουργίας

Διεθνής Τύπος: H Ευρώπη προσφέρει πακέτα στήριξης για την ενεργειακή κρίση – Η Τρας στον προθάλαμο της πρωθυπουργίας

Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Ευρώπη τρέχει να δώσει πακέτα στήριξης για τα ενεργειακά κόστη». Φόβος υπάρχει για κοινωνική αναταραχή ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται και οι κρύες μέρες του χειμώνα πλησιάζουν. Στους Financial Times διαβάζουμε: «H πίεση αυξάνεται στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης καθώς οι βόρειες χώρες ξεκινούν τις διασώσεις». Γερμανία, Σουηδία και Φινλανδία ετοιμάζουν πακέτα στήριξης ενώ η βρετανική κυβέρνηση καλείται να βοηθήσει τις ενεργειακές της εταιρείες. Τέλος η Washington Post: «Το λάθος αεροπλάνο εκτός Αφγανιστάν». Πολίτες που ξέφυγαν από τους Ταλιμπάν πέρυσι, περίμεναν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ. Όμως, έφτασαν κατά λάθος στην Αλβανία, όπου και παραμένουν σε κατάσταση limbo.

Στη Βρετανία, η εικόνα της Λιζ Τρας κατακλύζει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αφού σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τον νέο πρωθυπουργό. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Τρας θα προχωρήσει με τις μειώσεις φόρων παρά τις προειδοποιήσεις από τους Τόρις». Η πιθανή πρωθυπουργός λέει ότι «το να βλέπει κανείς μέσα από το φακό της αναδιανομής» είναι λάθος και το να βοηθάς τους πλούσιους είναι δίκαιο. Στον Independent, το πρωτοσέλιδο του οποίου «κοσμεί» ένα σκίτσο του Μπόρις Τζόνσον μέσα σε ένα κάδο σκουπιδιών, με μπουκάλια σαμπάνιας και σερπαντίνες, διαβάζουμε: «Το τέλος του πάρτι;». Η εφημερίδα κοιτά για το τι έπεται για τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος λέγεται ότι θέλει να κάνει επιστροφή. Τέλος, η Daily Telegraph: «H Τρας θα μπορούσε να παγώσει τους λογαριασμούς για να αποφύγει τον ενεργειακό ‘Αρμαγεδδώνα’». Η υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να δώσει βοήθεια στα φτωχότερα νοικοκυριά αν γίνει η νέα πρωθυπουργός.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Τρίτο πακέτο ανακούφισης αξίας άνω των 65 δισ. ευρώ». Ο καγκελάριος Σολτς διαβεβαιώνει ότι «θα ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή». Παράλληλα, διαμορφώνεται μια πιο ευνοϊκή τιμή ρεύματος. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Κόντρα στην κρίση με 65 δισ. ευρώ». Βοήθεια για συνταξιούχους, φοιτητές, εργαζόμενους και φτωχούς: ο συνασπισμός αποφασίζει για το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας μέχρι σήμερα. Παρόλα αυτά, η καγκελάριος προετοιμάζει τη χώρα για δύσκολες στιγμές. Τέλος, η Die Welt: «Ένα τεράστιο πακέτο που αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα». Η κυβέρνηση υπόσχεται ελάφρυνση 65 δισ. Αβέβαια ανώτατα όρια τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ρωσία, ο Σαλβίνι μένει μόνος». Η Μελόνι ψάχνει να βρει μέλη μιας μελλοντικής κυβέρνησης με πίστη στον ευρωατλαντισμό. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Πούτιν: ‘Εξαπολύω την καταιγίδα’». Η απειλή του Κρεμλίνου μετά την πρόταση της Ευρώπης πραγματοποιείται και ο Nord Stream δεν θα ξανανοίξει. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Αέριο, η απειλή της Μόσχας». Το Κρεμλίνο ανακοινώνει τα τελευταία αντίποινα, προκαλώντας την ‘τέλεια καταιγίδα’ στην Ευρώπη. Τέλος, η Corriere della Sera: «Διαμάχες για τη Ρωσία και τους φόρους». O Σαλβίνι εφιστά την προσοχή στις ζημιές των επιχειρήσεων, με την Μελόνι να ισχυρίζεται ότι δεν θα ξεφύγουν τα δημόσια οικονομικά. Από την πλευρά του ο Λέττα κάνει λόγο για ανευθυνότητα.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Επίθεση στη Νίκαια: Ο τρομοκρατικός φόβος σε δίκη». Στις 14 Ιουλίου 2016 ένας 31χρονος Τυνήσιος έριξε το φορτηγό του στο πλήθος, σκοτώνοντας 86 και τραυματίζοντας 458 ανθρώπους. O δράστης σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς όμως άλλοι οχτώ κατηγορούμενοι πηγαίνουν σε δίκη στο Παρίσι. Στη Libération διαβάζουμε: «Επίθεση στη Νίκαια: Επούλωση». Θα είναι η δίκη που ξεκινά σήμερα στο Παρίσι για την επίθεση του 2016 στο ύψος των περιστάσεων για τα θύματα, αναρωτιέται η εφημερίδα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Επίθεση στη Νίκαια: η δίκη της τρομοκρατικής βαρβαρότητας». Η προσωπικότητα του Μοχάμεντ Λαουαγέζ Μπουλέλ, ενός ψυχοπαθούς βίαιου ανθρώπου με την οικογένειά του, πριν γίνει τρομοκράτης, θα στοιχειώσει τις ακροάσεις που ξεκινούν αυτή τη Δευτέρα. Τέλος, η Le Figaro: «Ρεπουμπλικάνοι: η μάχη για την προεδρία ξεκίνησε». Οι καμπάνιες των υποψηφίων έχουν ξεκινήσει ενώ η τελική εκλογή αναμένεται μέσα στο Δεκέμβριο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι Βρυξέλλες εξετάζουν ένα πλαφόν στο ρωσικό αέριο για τη Γερμανία και την Ανατολή». Η ΕΕ ξετυλίγει σχέδια απέναντι στην διακοπή του αγωγού Nord Stream. Και η El Mundo: «Οι Βρυξέλλες φρενάρουν την ‘ιβηρική εξαίρεση’ για όλη την ΕΕ, που θα κόστιζε 200 δις ευρώ». H Κομισιόν πιστεύει ότι το σχέδιο θα εκτόξευε την χρήση αερίου κατά 10%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter