Διεθνής Τύπος: Η Γάζα βυθίζεται στο χάος – Ποιες χώρες στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

Διεθνής Τύπος: Η Γάζα βυθίζεται στο χάος – Ποιες χώρες στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Παύσατε πυρ!». Η Λωρίδα της Γάζας βυθίζεται στο χάος από τις βόμβες, που ήρθαν ως αντίποινα στην επίθεση της Χαμάς. Η πιθανότητα μιας ισραηλινής χερσαίας επίθεσης αυξάνει τους φόβους για το χειρότερο. Στη Libération διαβάζουμε: «Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ: Στη Γάζα, η κόλαση». Οι βομβαρδισμοί έχουν κοστίσει ήδη τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους ενώ οι άμαχοι έχουν παγιδευτεί. Στο Τελ Αβίβ, οι οικογένειες των γάλλων ομήρων έχουν περιπέσει σε απελπισία. Ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει έκκληση για ενότητα μπροστά στην τρομοκρατία. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ισραήλ: Όμηροι, το τελευταίο όπλο της Χαμάς». Περιμένοντας για τις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις, οι οικογένειες των ομήρων, περίπου 150, ζουν μες την αγωνία. Τέλος, η Le Figaro: «Ο Μακρόν καλεί το έθνος σε ενότητα απέναντι στη σύγκρουση». Ο γάλλος πρόεδρος συγκέντρωσε στο παλάτι των Ηλυσίων τους εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων λίγο πριν απευθυνθεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση κατά της Χαμάς και των υποστηρικτών της». Η Γερμανία δίνει drone στο Ισραήλ. Το ΝΑΤΟ ζητά προστασία των αμάχων. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς θέλει να απαγορεύσει τη Χαμάς». Ο καγκελάριος υπόσχεται στο Ισραήλ να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν διαβεβαιώνει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για την πλήρη υποστήριξή του. Τέλος, η Die Welt: «Στοχευμένο χτύπημα κατά της ελίτ της Χαμάς». Ισραήλ: Χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων, δεν θα υπάρξει άρση του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το Ισραήλ θέλει να εξαφανίσει τη Χαμάς». Ο στόχος είναι να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τους ηγέτες της οργάνωσης καθώς δίνεται η εντολή εκκένωσης στη Γάζα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «300.000 άστεγοι στη βομβαρδισμένη Γάζα ενώ τα τρόφιμα τελειώνουν». Τα νοσοκομεία πλημμυρίζουν με ασθενείς και τα καύσιμα λιγοστεύουν καθώς το Ισραήλ απαντά στο χτύπημα της Χαμάς. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Ουάσινγκτον προτρέπει εγκράτεια στο Ισραήλ καθώς η απειλή μιας περιφερειακής σύγκρουσης μεγαλώνει». Ο Μπλίνκεν προειδοποιεί για τις απώλειες ζωών αμάχων, ενώ καλεί τα αραβικά κράτη να μην εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Σαουδική Αραβία και Ιράν σε συνομιλίες. Τέλος η Washington Post: «Οι απώλειες των αμάχων στη Γάζα αυξάνονται». Ο αποκλεισμός της Γάζας, με τις φήμες για χερσαία επίθεση του Ισραήλ να φουντώνουν, αυξάνει τους φόβους για τους αμάχους.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Το Ισραήλ δείχνει διαμελισμένα μωρά». Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα λέγεται ότι αποτελούν απόδειξη των φρικαλεοτήτων, αναφέρει η εφημερίδα. Η Βρετανία θα στείλει δύο πολεμικά πλοία του βασιλικού ναυτικού. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι ΗΠΑ υπόσχεται όπλα στο Ισραήλ, ενώ ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Γάζα». Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι αφήνουν τα σπίτια τους, ενώ οι προμήθειες σε νερό και τρόφιμα λιγοστεύουν. Στον Independent διαβάζουμε: «Το Ισραήλ έτοιμο για μεγάλη χερσαία εισβολή στη Γάζα». Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτών συγκεντρώνονται στα όρια της Λωρίδας για μια «επίθεση δίχως προηγούμενο». Τέλος, η Daily Telegraph αναπαράγει την ανάρτηση της ισραηλινής κυβέρνησης, στην οποία δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες των καμένων παιδιών: «Αυτή είναι η πιο δύσκολη εικόνα που έχουμε αναρτήσει ποτέ. Καθώς γράφουμε αυτές τις γραμμές, τρέμουμε. Παλινδρομήσαμε για αυτή την ανάρτηση, αλλά θεωρούμε αναγκαίο να γνωρίζει ο καθένας σας. Αυτό συνέβη». Η εφημερίδα αναπαράγει τις φωτογραφίες στο εσωτερικό της κι όχι στο εξώφυλλο εξαιτίας της σκληρότητας, ενώ γράφει ότι πιστεύει ότι είναι ένα ζωτικής σημασίας πορτρέτο της φρικαλέας επίθεσης.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Όμηροι, επιχείρηση για διαπραγματεύσεις». Η κυβέρνηση της Ιερουσαλήμ προειδοποιεί ότι δεν θα παρέχει καθόλου νερό στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι κρατούμενοι. Στη La Stampa διαβάζουμε: «O τρόμος και η οργή». Ο Νετανιάχου έδειξε τις φωτογραφίες των καμένων παιδιών και δίνει τελεσίγραφο: «Θα ισοπεδώσουμε τη Γάζα». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Γάζα: Η Χαμάς μπλοκάρει αυτούς που φεύγουν». Ο ισραηλινός στρατός έτοιμος να μπει στη Λωρίδα. Τα περάσματα είναι κλειστά για όσους θέλουν να φύγουν από αυτή. Οι Παλαιστίνιοι αποκάλυψαν ότι η επίθεση σχεδιαζόταν εδώ και δύο χρόνια, ενώ ισχυρίζονται ότι «η Ρωσία είναι μαζί μας». Τέλος, η Corriere della Sera: «Η απόδειξη του τρόμου». Το Ισραήλ δείχνει τις φωτογραφίες των σκοτωμένων παιδιών.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Ισραήλ πλήττει την ελίτ της Χαμάς και επιδεινώνει τον αποκλεισμό της Γάζας». Ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται στις βάσεις της στρατιωτικής μονάδας που ξεκίνησε την επίθεση. Παράλληλα, οι ΗΠΑ δίνουν τη στήριξή τους, αλλά ζητούν από τον Νετανιάχου να αποφύγει τα πλήγματα σε αμάχους. Και η El Mundo: «Ισραήλ: 6.000 βόμβες και πολιορκία της Γάζας με την υποστήριξη των ΗΠΑ». O Μπλίνκεν επισκέπτεται το Τελ Αβίβ για να δείξει την υποστήριξή του στην ισραηλινή επίθεση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter