Διεθνής Τύπος: Η μετάλλαξη Όμικρον αναστατώνει τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών

Διεθνής Τύπος: Η μετάλλαξη Όμικρον αναστατώνει τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών

Στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου κυριαρχεί η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, η αποτροπή της εξάπλωσής της και οι ενδεχόμενες συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία του πλανήτη.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η ανευθυνότητα των πλούσιων χωρών». Η εφημερίδα επικρίνει τις ανεπτυγμένες χώρες για την μονοπώληση των εμβολίων, τις πατέντες και τις μεταλλάξεις, ενώ ισχυρίζεται ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον αποδεικνύει την ανεύθυνη στάση του ανεπτυγμένου κόσμου. Παροτρύνει να δοθεί σε όλες τις χώρες πρόσβαση στα εμβόλια, μέσα σε μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Κορονοϊός: οι απειλές της νέα μετάλλαξης Όμικρον». Ο ΠΟΥ την έχει κατατάξει στις ανησυχητικές μεταλλάξεις ενώ θα πάρει αρκετές εβδομάδες να καταλάβουμε τις πιθανές συνέπειες. Βέλγιο και Ολλανδία έχουν ανακοινώσει περιορισμούς για την αναχαίτιση της μετάδοσης ενώ και η Γερμανία ανεβάζει την ετοιμότητά της. Η Le Figaro έχει σήμερα τίτλο: «Γουαδελούπη, Μαρτινίκα: η κυβέρνηση μέσα σε παγίδα». Υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και κοινωνικές διεκδικήσεις: η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να αποτρέψει μια κρίση. Αλλά οι δηλώσεις του υπουργού Σεμπαστιάν Λεκορνού περί αυτονομίας ξανα-ανάβουν την συζήτηση για την υπερπόντια πολιτική της κυβέρνησης. Τέλος, η Libération: «Αντίλλες: η κρίση μεγαλώνει». Έπειτα από αρκετές μέρες έντασης μέσα σε μια κρίση κοινωνική και υγειονομική, ο υπουργός Υπερπόντιων Υποθέσεων, Σεμπαστιάν Λεκορνού, έφτασε χτες για μια επίσκεψη στη Γουαδελούπη και τη Μαρτινίκα.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει διαθέσιμη την τρίτη δόση σε όλους τους ενήλικους πολίτες για να μην παρθούν περιοριστικά μέτρα στις γιορτές. Οι Times γράφουν: «Ενισχυτικές δόσεις σε κάθε ενήλικο για να σωθούν τα Χριστούγεννα». Ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ λέει ότι η εμβολιαστική καμπάνια θα μειώσει την ανάγκη για περισσότερους περιορισμούς. Στον Guardian διαβάζουμε: «Το σχέδιο για ενισχυτικές δόσεις μπορεί να διευρυνθεί σήμερα για την αναχαίτιση της διασποράς της Όμικρον». Το σχέδιο θα περιλαμβάνει τον εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 18 ετών. Παράλληλα, οι μαθητές καλούνται να φορούν μάσκες στα σχολεία για να μην εξαπλωθεί η μετάλλαξη Όμικρον. Η Daily Telegraph κυκλοφορεί με τίτλο: «Τα μέτρα για την Όμικρον θα προκαλέσει ‘χάος’ στα σχολεία». Οι γονείς θέλουν να εξαιρεθούν τα παιδιά από τους κανόνες απομόνωση, ώστε να αποφευχθούν οι παράπλευρες παρενέργειες της πανδημίας. Τέλος, ο Independent: «Δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξουν τα σχέδια για τα Χριστούγεννα, λέει ο Τζαβίντ». Ο υπουργός Υγείας λέει ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ενώ εντοπίστηκε τρίτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα.

Στη Γερμανία, η νέα μετάλλαξη βάζει δύσκολα στην κυβέρνηση. Η Süddeutsche Zeitung γράφει σχετικά: «Η μετάλλαξη βάζει τον συνασπισμό ‘φανάρι’ υπό πίεση». Οι πρώτες μολύνσεις με την μετάλλαξη Όμικρον εντοπίζονται στην Γερμανία. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν αυστηρότερα μέτρα από την νέα κυβέρνηση, η οποία θέλει να περιμένει. Στη Die Welt διαβάζουμε: «Η νέα πορεία του Λίντνερ δίνει ελπίδα στην μισή Ευρώπη». Η εφημερίδα εκτιμά ότι είναι ειρωνικό το γεγονός ότι ένας υπουργός από το φιλελεύθερο FDP δίνει λύση για την χαλάρωση στους κανόνες χρέους της ΕΕ. Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Στάινμαγερ: δράστε από κοινού τώρα». Χρειάζεται μείωση των επαφών, εκτιμά η εφημερίδα, καθώς εντοπίζονται μολύνσεις με την νέα μετάλλαξη Όμικρον στη Γερμανία.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η μετάλλαξη Όμικρον επεκτείνεται στην Ευρώπη εν μέσω έκτου κύματος». Πέντε χώρες της ΕΕ εντοπίζουν κρούσματα και το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί σε σύνοδο τις χώρες των G7. Και η El Mundo: «Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μαζέψει ‘πράσινους’ φόρους ύψους 7,5 δις». Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι αυξήσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα χτυπήσουν ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα.

Στην Ιταλία, η Corriere de la Sera γράφει: «Μεταλλάξεις, σωτηρία με το εμβόλιο». Οι επιστήμονες λένε ότι είναι απίθανο η νέα μετάλλαξη να διαπεράσει το τείχος προστασίας από το εμβόλιο. Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα αποκλείει το ενδεχόμενο νέων μέτρων ενώ οι δήμαρχοι κάνουν έκκληση για υποχρεωτικότητα της μάσκας. Παράλληλα, ο ασθενής «μηδέν» αισθάνεται καλά παρά την μόλυνσή του με την μετάλλαξη Όμικρον. Στην La Stampa διαβάζουμε: «Μετάλλαξη Όμικρον, ο Σπεράντσα ανακοινώνει: ‘έκτακτη σύνοδος των G7 για την Υγεία’». Οι υπουργοί Υγείας των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών θα συναντηθούν για να συζητήσουν όλες τις πτυχές της νέας μετάλλαξης. Η La Repubblica έχει σήμερα τίτλο: «Έτσι ανακαλύψαμε την μετάλλαξη Όμικρον». Η ιατρός από την Νότια Αφρική που ανακάλυψε το νέο στέλεχος, Ανζελίκ Κούτζε, δήλωσε στην εφημερίδα ότι: «το επίπεδο μεταδοτικότητας είναι λίγο-πολύ το ίδιο με εκείνο της Δέλτα». Τέλος, η Il Messaggero: «Το εμβόλιο αποδυναμώνει την Όμικρον». Επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης λένε ότι το εμβόλιο βοηθά στην εμφάνιση λιγότερων συμπτωμάτων σε όσους έχουν προσβληθεί από την μετάλλαξη Όμικρον. Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 1,4% ύφεση της ιταλικής οικονομίας.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Ο Μπάιντεν εστιάζει στις ενισχυτικές δόσεις για την προστασία εναντίον της Όμικρον». Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ως κέντρο της πολιτικής της εναντίον του ιού τα εμβόλια, αν και οι επιστήμονες ακόμα δεν ξέρουν το πλήρες μέγεθος του κινδύνου που θέτει η νέα μετάλλαξη. Οι Financial Times έχουν τίτλο: «Η Όμικρον προκαλεί σειρά από ταξιδιωτικούς περιορισμούς ανά την υφήλιο». Η νέα μετάλλαξη έκανε την εμφάνισή της σε πολλές χώρες, που αγωνίζονται να αποτρέψουν την εξάπλωσή της. Τέλος, οι New York Times: «Αγώνας δρόμου για την αξιολόγηση του εμβολίου απέναντι στη νέα μετάλλαξη». Οι κατασκευαστές εμβολίων ετοιμάζονται να ανασυνθέσουν τις δόσεις για την μετάλλαξη Όμικρον. Υπολογίζονται ότι υπάρχουν 26 μοναδικές μεταλλάξεις αυτή την στιγμή στον κόσμο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter