Διεθνής Τύπος: Η νέα διπλωματία του Μπάιντεν – Απελάσεις αϊτινών μεταναστών από τις ΗΠΑ

Διεθνής Τύπος: Η νέα διπλωματία του Μπάιντεν – Απελάσεις αϊτινών μεταναστών από τις ΗΠΑ

Στην Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Ο Μπάιντεν προκηρύσσει την εποχή της διπλωματίας». Στην πρώτη του ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη, ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε έμφαση στην σημασία της διεθνούς συνεργασίας απέναντι στην κλιματική κρίση. Η στρατιωτική βία θα έπρεπε να είναι η έσχατη λύση, ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη Die Welt διαβάζουμε: «Η νέα διπλωματία του Μπάιντεν και το τίμημα για την Γερμανία». Ο αμερικανός πρόεδρος δεν κάνει καμιά υποχώρηση στην διαμάχη για τα υποβρύχια. Στην πρώτη του ομιλία στον ΟΗΕ υποστήριξε την μεγαλύτερη συνεργασία, με στόχους που είναι σαφείς και επιτεύξιμοι. Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Οι ΗΠΑ δεν θέλουν ένα νέο ψυχρό πόλεμο με την Κίνα». Παράλληλα, ο Μπάιντεν ανακοινώνει το διπλασιασμό της βοήθειας για το κλίμα, ενώ η ΕΕ υποστηρίζει το Παρίσι.

Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν: «Ο Μπάντεν επαναβεβαιώνει το ρόλο της Αμερικής στις παγκόσμιες υποθέσεις». Στην πρώτη του ομιλία στον ΟΗΕ υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει «αμείλικτη διπλωματία» για την αναχαίτιση των αυταρχικών ηγετών. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Οι πολιτικές του Πεκίνου αυξάνουν τον κίνδυνο για την οικονομία». Οι πιο αυστηρή νομοθεσία για τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και άλλες επιχειρήσεις επιβαρύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Η Washington Post έχει τίτλο: «Οι ΗΠΑ αυξάνουν τις απελάσεις στην Αϊτή». Οργή προκαλούν οι σκηνές Φαρ-Ουέστ στα σύνορα της χώρας με τους συνοριοφύλακες να συλλαμβάνουν μετανάστες από την Αϊτή. Πολλοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα των μεταναστών λένε ότι ο Μπάιντεν αθέτησαν τις υποσχέσεις του για καλύτερη αντιμετώπιση των ευάλωτων ξένων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ. Τέλος, οι Financial Times: «Η κρίση της Evergrande μεγαλώνει». Η εταιρεία με το κολοσσιαίο χρέος πωλεί περιουσιακά της στοιχεία για να κλείσει τις τρύπες του ισολογισμού της.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Αγοραστική δύναμη: οι κακοί λογαριασμοί του Μακρόν». Παρά τις επευφημίες της πλειοψηφίας στη γαλλική εθνοσυνέλευση, το νομοσχέδιο για το εισόδημα των γάλλων είναι βαθιά άνισο. Στη Libération διαβάζουμε: «Πόλεμος και ειρήνη: ο Μπάιντεν δεν είναι τόσο μπάτσος». Από εδώ και στο εξής στραμμένος στον ανταγωνισμό με την Κίνα, ο αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε στον ΟΗΕ το τέλος των στρατιωτικών παρεμβάσεων που στόχευαν να επιβάλλουν την δημοκρατία. Στρατιωτικές αποστολές όπως στο Κόσοβο, την οποία η εφημερίδα χαρακτηρίζει «σπάνια επιτυχία» αλλά και πολλές αποτυχημένες όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η Le Monde κυκλοφορεί με τίτλο: «Προς ένα ελαφρύτερο υγειονομικό διαβατήριο που όμως θα μείνει». Αν και το τέταρτο κύμα φαίνεται να έχει ξεπεραστεί, ένα νέο νομοσχέδιο είναι στο στάδιο προετοιμασίας για να επεκτείνει την ισχύ του υγειονομικού διαβατηρίου πέρα από τις 15 Νοεμβρίου. Τέλος, η Le Figaro: «Υποβρύχια: στα παρασκήνια μιας ‘προδοσίας’». Κατά τη διάρκεια ενάμιση χρόνου, η Αυστραλία συνωμοτούσε μαζί με το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον για να σφραγίσει μια συμμαχία των τριών και να υπονομεύσει την συμφωνία με τη Γαλλία.

Στη Βρετανία, η Daily Telegraph γράφει: «Ο Μακρόν μπορεί να προσφέρει θέση στον ΟΗΕ στην προσπάθεια προώθησης του στρατού της ΕΕ». Η θέση της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι στη διάθεση των Βρυξελλών αν οι κυβερνήσεις της ΕΕ υποστηρίξουν το σχέδιο για τη δημιουργία ευρωστρατού. Στους Times διαβάζουμε: «Η Βρετανία μπαίνει στην σειρά για να γίνει μέλος της αμερικανικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου». Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μπει στην συμφωνία ελεύθερου εμπορίου καθώς ο Μπόρις Τζόνσον επισκέπτεται για πρώτη φορά το Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Ο Guardian έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Καμιά συμφωνία: διαλύθηκαν οι ελπίδες του πρωθυπουργού για την εξασφάλιση μιας εμπορικής συμφωνίας μετ τον Μπάιντεν». Τέλος, ο Independent: «Ο πρωθυπουργός λέει στον κόσμο: ενηλικιωθείτε και πολεμήστε την κλιματική κρίση». Ο Τζόνσον θα επικρίνει σήμερα, από το βήμα της συνέλευσης του ΟΗΕ, την «παιδιάστικη» αντίληψη ότι η ανθρωπότητα δεν θα πληρώσει το τίμημα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Στην Ισπανία, η El Mundo γράφει: «Η λαβα περικυκλώνει ένα στα είκοσι σπίτια στην πληγείσα περιοχή». Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας επιβεβαίωσε ότι περί τα χίλια σπίτια θα θαφτούν κάτω από το μάγμα. Οι ζημιές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Οι πληγέντες από την έκρηξη του ηφαιστείου μιλούν στην El País: «Το σπίτι είναι στο στόμα του λύκου. Πήραμε ότι μπορούσαμε». Οι κάτοικοι που εκκένωσαν τους οικισμούς κοντά στο ηφαίστειο είχαν μόνο μια ώρα για να μαζέψουν τα απαραίτητα και να φύγουν.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μπάιντεν-Σι, μάχη στον ΟΗΕ». Αντιμέτωποι ήρθαν ο αμερικανός και ο κινέζος πρόεδρος στη συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Τζο Μπάιντεν ήθελε να επιτύχει την «ένωση εναντίον των αυταρχικών καθεστώτων», ενώ ο Σι Τζινπίνγκ έκανε έκκληση για «αμοιβαίο σεβασμό». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Καταφθάνουν 43 δις. για την κλιματική αλλαγή». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Ενρίκο Τζοβανίνι δηλώνει ότι δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα και ότι τα εργοτάξια θα ανοίξουν. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Πράσινο πάσο, αυτές είναι οι τροποποιήσεις». Το διάταγμα μπαίνει σε ισχύ. Δε θα πληρώνονται το μισθό τους οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αλλά δεν θα βγαίνουν σε αναστολή. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Πράσινο πάσο, καμιά αναστολή». Η κυβέρνηση απέσυρε τις πειθαρχικές ποινές για όσους δεν έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά τους κόβει το μισθό.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter