Διεθνής Τύπος: Η Ουκρανία επιζητά μαχητικά αεροσκάφη, επιφυλακτική η Δύση – Φειδωλή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Διεθνής Τύπος: Η Ουκρανία επιζητά μαχητικά αεροσκάφη, επιφυλακτική η Δύση – Φειδωλή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Στη Γερμανία, στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Ουκρανία ζητά μαχητικά αεροσκάφη». Το Κίεβο εξετάζει το ενδεχόμενο τέταρτης γενιάς δυτικών τζετ, αλλά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς το έχει ήδη αποκλείσει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη, θέλουν να συζητήσουν το θέμα «πολύ προσεκτικά». Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Δύσκολα λαμβάνονται εντολές για οπλισμό». Η Bundestag καλεί το Υπουργείο Άμυνας να εξηγηθεί, ενώ ο υπουργός Μπόρις Πιστόριους υπόσχεται μια γρήγορη αλλαγή πλεύσης.  Τέλος, η Die Welt: «Η Μόσχα αντιδρά βίαια στη συμφωνία για τα τανκ». Ο εκπρόσωπος του Πούτιν περιγράφει την παράδοση στην Ουκρανία ως «άμεση συμμετοχή» στη σύγκρουση. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Η αμερικανική οικονομία μεγεθύνεται με βραδύτερο ρυθμό». Το ΑΕΠ της χώρας μεγεθύνθηκε κατά 2,9% το προηγούμενο τρίμηνο, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τα επιτόκια που αυξάνονται. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Αστυνομικοί κατηγορούνται για τον “ειδεχθή” θάνατο ενός άνδρα στο Μέμφις». Ο αρχηγός της αστυνομίας καταδικάζει τον ξυλοδαρμό ενός οδηγού καθώς η πόλη ετοιμάζεται για τη δημοσίευση του βίντεο. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Σκληρότερη γραμμή: Φονική επιδρομή των Ισραηλινών προκαλεί πόνο». Οι δυνάμεις του Ισραήλ εκτελούν επιχειρήσεις εκκαθάρισης των τρομοκρατών, όπως τους αποκαλεί, αφήνοντας πίσω 9 νεκρούς στη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων και μια ηλικιωμένη γυναίκα. Τέλος η Washington Post: «Το ΑΕΠ μεγάλωσε κατά 2,1% το 2022». Ο φόβος παραμένει, καθώς η ανάπτυξη εξασθενεί. Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού την επόμενη εβδομάδα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Το σχέδιο ξένων σπουδαστών του πρωθυπουργού θα ενισχύσει την οικονομία». Οι ξένοι σπουδαστές θα μπορούν να δουλεύουν περισσότερες ώρες για να κλείσουν οι τρύπες στην απασχόληση, αναφέρει η εφημερίδα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Έκκληση για έρευνα στο δάνειο £30 εκατομμυρίων στην εταιρεία του Ζαχάβι». Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται εκ νέου υπό πίεση ώστε να αποκαλύψει την πηγή των 30 εκατ. λιρών που πήρε η εταιρεία της συζύγου του. Στον Independent διαβάζουμε: «Τώρα ο επικεφαλής της Εφορίας κατακεραυνώνει τον Ζαχάβι: “Δεν επιβάλουμε πρόστιμα σε αθώους ανθρώπους”». Ο Ναντίμ Ζαχάβι δεν έκανε ένα «αθώο λάθος» είπε ο Τζιμ Χάρρα, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσόδων και Τελωνείων, στην ακρόαση στο κοινοβούλιο. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο νόμος για τα τρανς άτομα της Στέρτζον γίνεται σμπαράλια μετά την υποχώρηση στην υπόθεση βιασμού». Η διαμάχη για το αν πρέπει να σταλεί στις γυναικείες φυλακές η τρανς γυναίκα δράστις, η οποία ως άντρας είχε βιάσει δύο γυναίκες, δείχνει τους κινδύνους των σχεδίων αυτοκαθορισμού ταυτότητας, εκτιμά η εφημερίδα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Τα σχολεία σε εξέγερση». Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη διαφοροποίηση των μισθών των εκπαιδευτικών ανάλογα σε ποιο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ιταλίας βρίσκονται και το άνοιγμα σε ιδιωτικά ιδρύματα ξεσηκώνει αντιδράσεις. Στη La Stampa διαβάζουμε: «27 Ιανουαρίου 2023, Ημέρα Μνήμης: Εμείς δε θα ξεχάσουμε». Η εφημερίδα τιμά τη μνήμη των Ιταλών Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Δικαιοσύνη, διάλογος με την πρωθυπουργό». Η Μελόνι συναντά τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κάρλο Νόρντιο: εφίσταται η προσοχή στις διπλές καριέρες των δικαστών, ενώ υπάρχει συμφωνία σχετικά με τις υποκλοπές. Τέλος, η Corriere della Sera: «Θύελλα από πυραύλους στην Ουκρανία». Η Μόσχα κατηγορείται για χρήση υπερηχητικών πυραύλων, ενώ η Ουκρανία ζητά F-16. Παράλληλα, τα πρώτα γερμανικά τανκ θα φτάσουν στο μέτωπο το Μάρτιο.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Πώς τα συνδικάτα προετοιμάζουν τη δεύτερη πράξη». Απεργίες και πρωτοβουλίες για να πείσουν τους Γάλλους να αντισταθούν στη ρύθμιση των συντάξεων. Στη Libération διαβάζουμε: «Το Σοσιαλιστικό κόμμα τους ραγίζει τις καρδιές. Λόγια ακτιβιστών πριν από το συνέδριο στη Μασσαλία». Οι συμπαθούντες το κόμμα μιλούν στην εφημερίδα για τις εσωτερικές έριδες που διχάζουν και ρηγματώνουν την απαραίτητη ενότητα απέναντι στη ρύθμιση των συντάξεων. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Οι δυτικοί αναβαθμίζουν τη βοήθεια στην Ουκρανία». Μπάιντεν και Σολτς στέλνουν άρματα στο Κίεβο, ενώ ο Μακρόν ακόμα δεν έχει πάρει απόφαση για τα Leclerc. Τέλος, η Le Figaro: «H Γαλλία στα όριά της από τη μεταναστευτική πίεση του 2022». Παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει δώσει άσυλο σε κανέναν εδώ και ένα χρόνο, δεν μπορεί να απελάσει όσους βρίσκονται στο έδαφός της χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, σχολιάζει η εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Μετά τα τανκ, η Ουκρανία ζητά μαχητικά». Ο Μπάιντεν αντιστέκεται στην αποστολή αεροπλάνων από το φόβο να χρησιμοποιηθούν στη Ρωσία. Και η El Mundo: «Ο τζιχαντιστής παρενοχλούσε γυναίκες και αποθέωνε το Ισλαμικό Κράτος». Ο δράστης της επίθεσης στο Αλγεθίρας ήταν από το Μαρόκο, δεν είχε έγγραφα και ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσα σε λίγους μήνες, γράφει η εφημερίδα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter